Αρχίζει το πρωτάθλημα, δεν υλοποιήθηκαν τα περισσότερα μέτρα για την βία στα γήπεδα

Ήταν 29 Μαρτίου 2023, όταν η Κυβέρνηση εξήγγειλε εννέα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα, στον απόηχο και των θλιβερών επεισοδίων που προηγήθηκαν στο κλειστό γήπεδο Τάσος Παπαδόπουλος στη Λευκωσία, όπου οι χούλιγκαν μετέτρεψαν το γήπεδο σε πεδίο μάχης, δείχνοντας πως είναι οι κυρίαρχοι έναντι της Αστυνομίας, η οποία ενώ είχε πληροφορίες για τις προθέσεις των οπαδών, παρέμεινε με σταυρωμένα τα χέρια.

Για χάρη της ιστορίας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως μετά τα επεισόδια η Αστυνομία υπεραμύνθηκε των ενεργειών της, απορρίπτοντας τις επικρίσεις και πιθανά επιχειρησιακά λάθη, ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη στα Σωματεία, ωστόσο η υπουργός Δικαιοσύνης, που μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα, έδειξε να μην συμμερίζεται την επικοινωνιακή στρατηγική της ηγεσίας της Δύναμης, διατάσσοντας έρευνα για τους χειρισμούς, η οποία έδειξε πειθαρχικές ευθύνες σε μέλη που είχαν την ευθύνη.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα εν λόγω επεισόδια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι κατά την προηγούμενη ποδοσφαιρική σεζόν, αφού σχεδόν κάθε αγωνιστική σημαδευόταν με έκτροπα, με την Αστυνομία να εμφανίζεται αδύνατοι απέναντι στους χούλιγκαν, οι οποίοι σε ουκ ολίγες περιπτώσεις μετέτρεψαν τα γήπεδα ή τις γύρω περιοχές, σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Αστυνομία, όπως στην περίπτωση των επεισοδίων στο Τάσος Παπαδόπουλος, επέρριψαν ευθύνες στην ηγεσία και τον ίδιο Αρχηγό της Δύναμης, κάνοντας λόγω για τρύπια επιχειρησιακά πλάνα και μη ανάληψη ευθυνών.

Δεδομένου όμως πως αύριο αρχίζει το νέο πρωτάθλημα, την ώρα που τα φαινόμενα βίας, όπως εξηγούν κοινωνιολόγοι, είναι ένα από τα μέτρα αντίδρασης και εκτόνωσης από πλευράς νέων που απαξιώνουν τους θεσμούς στον απόηχο σκανδάλων, διαφθοράς και άνισης μεταχείρισης πολιτών έναντι στο Νόμο, το ερώτημα που τίθεται, είναι εάν οι Αρχές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους χούλιγκαν. Βέβαια, κάποιοι θέτουν και το ερώτημα εάν όντως οι Αρχές και οι εμπλεκόμενοι θεσμοί μπορούν ή θέλουν να τους αντιμετωπίσουν, αγγίζοντας το πρόβλημα από τη ρίζα του, αφού πέραν των ευθυνών που καταλογίζονται στην Αστυνομία σε επιχειρησιακό επίπεδο, πρόκειται και για ένα κοινωνικό φαινόμενο για το οποία χρειάζεται η καλλιέργεια παιδείας.

Από τα εννέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο, τα περισσότερα παραμένουν μη υλοποιήσιμα, αφού πρόκειται για νομοσχέδια που θα πρέπει να τροποποιηθούν, με αρμόδια πηγή να αναφέρει πως αυτά βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για μελέτη, από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, όταν αποστάλθηκανμε τη μορφή του επείγοντος. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ακολούθως ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, διαδικασία η οποία μπορεί να καταστεί αρκετά χρονοβόρα, αναλόγως των διαφωνιών που θα καταγραφούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πέρσι, ήταν να 'μουν εγώ εκείνος που πέθανε, αλλά δεν πέθανα… Δυστυχώς, δεν έβαλε κανένας μυαλό»

Μια αντιοχλαγωγική ομάδα για όλη την Κύπρο

Σε ότι αφορά την συγκρότηση μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας, η Αστυνομία είχε διαμηνύσει πως θα είναι έτοιμη με την έναρξη του πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως έχουν παραληφθεί πέντε μεταγωγικά οχήματα, τα οποία θα μεταφέρουν αστυνομικούς στα γήπεδα για αντιμετώπιση της βίας.

Ωστόσο, στην αντίπερα όχθη, οι αστυνομικοί αναφέρουν πως δεν έχουν συγκροτηθεί αντιοχλαγωγικές ομάδες σε κάθε Επαρχία, τονίζοντας πως η ηγεσία αναφέρεται μόνο για την ομάδα της ΜΜΑΔ, η οποία όμως θα είναι αδύνατον να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια που ενδεχομένως να διεξάγονται και ταυτόχρονα, αφού αυτή η ομάδα θα απαριθμεί περίπου 20-25 άτομα. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά την περσινή αγωνιστική χρονιά σημειώθηκαν επεισόδια σε παιχνίδια που δεν κρίθηκαν υψηλού κινδύνου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, θέλησε να αναφέρει πως δεν έχουν δημιουργηθεί μόνιμες αντιοχλαγωγικές ομάδες σε κάθε Επαρχία και στην ουσία βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή, χωρίς οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή για αντιμετώπιση των χούλιγκαν, εξηγώντας πως «οι αντιοχλαγωγικές ομάδες υπάρχουν εδώ και χρόνια, ωστόσο τα μέλη δεν είναι μόνιμα. Δηλαδή, το πρωί ένας αστυνομικός το πρωί μπορεί να εργάζεται στο ΤΑΕ ή σε ένα Σταθμό κτλ, και το βράδυ να είναι μέλος της αντιοχλαγωγικής ομάδας».

Σε ότι αφορά την συγκρότηση μόνος μιας αντιοχλαγωγικής ομάδας στην ΜΜΑΔ, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως «δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μια ομάδα για όλη την Κύπρο. Πρέπει η κάθε Επαρχία να έχει την δική της, αφού οι ποδοσφαιρικοί αγώνες είναι τόσοι πολλοί και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο μια ομάδα. Φυσικά για να γίνουν οι αντιοχλαγωγικές ομάδες θα πρέπει να υπάρχει κόσμο και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αστυνομικοί. Και αν εννοούν αντιοχλαγωγικές με δόκιμους με εκπαίδευση μερικών ημερών, τότε θα έχουμε άλλες συνέπειες».

Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε παράλληλα πως μια αντιοχλαγωγική ομάδα θα πρέπει να απαρτίζεται από 23-25 μέλη, τα οποία θα πρέπει να περάσουν από συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ισότητας, θέλησε να τονίσει πως ακόμη «να χρεωθεί ο ατομικός εξοπλισμός σε άτομα που έρχονται από άλλες υπηρεσίες, όπως ΥΑΜ, ΔΑΣΑ, Λιμενική και της κάθε Αστυνομικής Διεύθυνσης, τα οποία χρησιμοποιούνται για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Δηλαδή οι αστυνομικοί ακόμη δεν έχουν χρεωθεί τον κοινόχρηστο εξοπλισμό που είναι η μάσκα οξυγόνου, ασπίδα, ρόπαλο κτλ».

Χωρίς κλειστά κυκλώματα τα γήπεδα

Υπό το βάρος της ευθύνης και το στενό μαρκάρισμα από τον ίδιο τον Πρόεδρο που εμφανίστηκε έτοιμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη βία στα γήπεδα, στον απόηχο των επεισοδίων στο Τάσος Παπαδόπουλος, η Αστυνομία έλαβε επιπρόσθετα μέτρα σε όλους τους επόμενους ποδοσφαιρικούς αγώνες, κάνοντας μάλιστα αισθητή την παρουσία της επιστρατεύοντας αρκετά δεκάδες μέλη, δεν καταγράφηκαν οποιαδήποτε επεισόδια. Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται και αναμένεται να απαντηθεί είναι εάν θα λαμβάνονται αυτά τα μέτρα σε όλους τους αγωνιστικούς αγώνες κατά την φετινή περίοδο, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο στα έκτροπα, αφού η πλήρης πάταξη τους, όπως σε κάθε χώρα, μοιάζει ουτοπία.

Τα τελευταία χρόνια, οι σκηνές βίας τις περισσότερες φορές εκτυλίσσονται εκτός γηπέδων, ωστόσο εντός των αγωνιστικών χώρων συνεχίζουν να περνούν διάφορα αντικείμενα, με τους ελέγχους να μοιάζουν τρύπιοι, αφού οι οπαδοί καταφέρνουν να περνούν στο γήπεδο εκατοντάδες βεγγαλικά. Ενδεικτικό παράδειγμα, ακόμα και στον αγώνα της περασμένης εβδομάδας στη Λάρνακα, όπου οι οπαδοί του Ισραήλ που ήταν μερικές εκατοντάδες, πέρασαν στον αγωνιστικό χώρο δεκάδες φωτοβολίδες.

Σε αυτό το ζήτημα αφορούσε ένα από τα εννέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η οποία ανέφερε πως «εντατικοποιούνται οι σωματικοί έλεγχοι των φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία».

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί, μέσω της Συντεχνίας Ισότητα, αναφέρουν πως η ευθύνη για τους ελέγχους είναι στους στίουαρτ, με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Νίκο Λοϊζίδη να αναφέρει πως αυτό το μέτρο είναι παράδοξο. Και αυτό διότι, όπως είπε, «αντί να τους αναγκάσουμε να πληρώνουν περισσότερους στίουαρτ και να ενισχυθούν οι έλεγχοι στις εισόδους, πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης περισσότερους αστυνομικούς, οι οποίοι σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, δεν έχουν ευθύνη».

Από την άλλη, ο κ. Λοϊζίδης διερωτήθηκε με ποιο τρόπο εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο, όταν στον πρόσφατο αγώνα στη Λάρνακα, οι οπαδοί πέρασαν φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο. «Είχαν συλληφθεί και πέντε πρόσωπα με φωτοβολίδες και διάφορα αντικείμενα. Και πάλι μέσα υπήρχαν τόσες φωτοβολίδες. Σκεφτείτε να μην συλλαμβάναμε και τους πέντε. Κάθε είσοδος θα έπρεπε να έχει επιπλέον στιούραρτ και να τοποθετηθούν αψίδες όπως σε άλλα γήπεδα ευρωπαϊκών χωρών».

Ένα άλλο μέτρο που ανακοινώθηκε από τον περασμένο Μάρτιο, ήταν η «εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές».

Ωστόσο, ούτε αυτό το μέτρο έχει υλοποιηθεί, αφού αρκετά γήπεδα είτε δεν διαθέτουν κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, είτε το σύστημα που διαθέτουν έχει ανάλυση μιας παλαιότερης εποχής, εξού και πολλές φορές οι φωτογραφίες αναζητούμενων προσώπων που δίνει στη δημοσιότητα η Αστυνομία, είναι αλλοιωμένες σε τέτοιο βαθμό, που δεν διακρίνονται καν πρόσωπα.

Οι κάμερες ασφαλείας θεωρούνται όπλο για την Αστυνομία σε περίπτωση που εκτυλιχθούν παρατράγουδα, με τον πρόεδρο της Ισότητας να αναφέρει πως σε μια προσπάθεια να συμμορφωθούν τα γήπεδα με τους κανονισμούς, δεν θα έπρεπε να δοθούν οι σχετικές άδειες και να ακυρωθούν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες. «Έπρεπε να ακυρωθούν οι αγώνες. Δεν καταλαβαίνω γιατί προσπαθούμε να βοηθήσουμε μια παράνομη κατάσταση. Γιατί τα γήπεδα έχουν άδεια; Γιατί τους δίνουμε άδεια αφού δεν εφαρμόζουν αυτά που πρέπει; Δεν το αντιλαμβάνομαι», ανέφερε ο Νίκος Λοϊζίδης.

Αναφορικά με το μέτρο της «εντατικοποίησης των ελέγχων και της επιτήρησης των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία», ο Νίκος Λοϊζίδης ανέφερε πως η Ισότητα μετέφερε στην υπουργό Δικαιοσύνης την άποψη πως θα έπρεπε να διακόψει κάθε επικοινωνία με τους Συνδέσμους, αφού δεν τηρούν τον Νόμο.

Όπως είπε, «αντί να καυχιέται πως θα έρθει σε επικοινωνία μαζί τους, θα έπρεπε να διακόψει κάθε επικοινωνία από τη στιγμή που δεν τηρούν τον Νόμο. Εμείς κάνουμε συνοδεία των παράνομων. Είναι παράνομοι γιατί κάθε Σύνδεσμος πρέπει να παραδίδει τα μητρώα του. Τίποτα δεν γίνεται. Θα συνοδεύουμε δηλαδή τους οπαδούς, που μπροστά μας κάνουν μικροπαραβάσεις, για να μην προκαλέσουν περισσότερες ζημιές; Κλασιμό παράδειγμα στις πορείες των οπαδών, οι οποίοι άναβαν πυρσούς και έγραφαν συνθήματα, αλλά εμείς του συνοδεύαμε αλλά δεν μπορούσαμε να επέμβουμε για να μην προκαλέσουν περισσότερα έκτροπα. Παράδειγμα είναι και οι Κροάτες στην Ελλάδα, οι οποίοι συνοδεύονταν από την Αστυνομία αλλά σκότωσαν τον 29χρονο, χωρίς να προλάβουν το κακό. Οι συνοδείες δεν είναι μέτρο που αποτρέπει τα επεισόδια. Και στην Ελλάδα, είδαμε μόλις χθες, πως αποφάσισαν τον κλείσιμο Συνδέσμων».

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το νάρκοτεστ και άλκοτεστ

Σε ότι αφορά το πολυδιαφημιζόμενο μέτρο που αφορά την διενέργεια νάρκοτεστ και άλκοτεστ, οι αστυνομικοί που βρίσκονται για χρόνια στην πρώτη γραμμή και στα γήπεδα, ήταν αυτοί που ανέφεραν πως το μέτρο αυτό πρόκειται για «φωτοβολίδα», αφού στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εκτός και αν αυτό γίνεται σε πρόσωπα κατά την προσέλευση τους στο γήπεδο, όχι όμως στις εισόδους.

Κάτι, το οποίο επισήμανε και από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισότητας, Νίκος Λοϊζίδης, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για παραμύθι.

«Αυτό το παραμύθι είναι καλά να το πλασάρουμε αλλά δεν μπορεί να γίνει ποτέ, γιατί πολύ απλά, ειδικότερα το νάρκοτεστ, θέλει δέκα λεπτά και δεν μπορείς να συλλάβεις. Όπως και στο αλκοτέστ δεν μπορείς να συλλάβεις. Δεν είναι ρεαλιστικό μέτρο. Θα δημιουργείται μπάχαλο. Δηλαδή, θα βλέπει ο αστυνομικός κάποιο στη γραμμή, θα έχει εύλογη υποψία και θα τον τραβά έξω για την διενέργεια νάρκοτεστ, και τότε θα γίνεται πανικός από τους υπόλοιπους και θα αντιδρούν. Αυτό το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Άλλο ένα μέτρο που ανακοινώθηκε, ήταν η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής στους αθλητικούς χώρους της κάρτας φιλάθλου. Νομοσχέδιο, όπως και τα υπόλοιπα, που δεν κατατέθηκε ακόμα και βρίσκονται υπό μελέτη στη Νομική Υπηρεσία, με την Συντεχνία Ισότητα να αναφέρει από τη μια πως δεν υπάρχουν οι εγκαταστάσεις σε όλα τα γήπεδα και από την άλλη, εκφράζει τη θέση πως «θα πρέπει να οριστεί εκ των προτέρων ο αριθμός των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, ανεξαρτήτως επικινδυνότητας, και 24 ώρες προηγουμένως να σταματά η προπώληση των εισιτηρίων και να επιτρέπεται η είσοδος στους οπαδούς που είναι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας».

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση:

-Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για αύξηση της ποινής αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους μέχρι και τα δέκα (10) έτη. (σ.σ Το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε ακόμα).

-Στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προώθησης, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ώστε η σύσταση της Αστυνομίας προς την οικία Ομοσπονδία για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, να καθίσταται δεσμευτική. Σε περίπτωση πρόκλησης νέων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί να συστήνει τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με έσχατο μέτρο την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων (σ.σ Το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε ακόμα) (σ.σ Το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε ακόμα).

-Επαναξιολόγηση της οικονομικής ή άλλης αρωγής της πολιτείας προς τα σωματεία.

Καταλυτικά, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ισότητας, λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, αναφέρει πως πέραν από τα πέντε οχήματα της Αστυνομίας, επί της ουσίας δεν λήφθηκε οποιοδήποτε επιπρόσθετο μέτρο ώστε η Αστυνομία να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανά επεισόδια, επιμένοντας και τονίζοντας για άλλη μια φορά πως θα έπρεπε να δημιουργηθούν αντιοχλαγωγικές ομάδες σε όλες τις Επαρχίες.

Παράλληλα, θέλησε να στείλει μήνυμα, λέγοντας πως «σε σχέση με τις πολυδιαφημιζόμενες συμφωνείς συναντίληψης, να πούμε πως ο χουλιγκανισμός δεν είναι αγοραπωλησία ακινήτων. Υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν είναι με έγγραφα που επιλύεται. Θα πρέπει να βάλεις τα χέρια σου στα κάρβουνα και να αγγίξεις εκεί που δεν άγγιξαν οι άλλοι για δεκαετίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μόλις 12 καταδίκες για βία κατά των γυναικών σε 128 υποθέσεις-Ανεστάλη μία στις τέσσερις

Δειτε Επισης

Θύμα bullying έπεσε μαθητής από την Πάτρα – Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
«Παλιάνθρωπε, υπάρχει νόμος» - Αποδοκίμασαν τον αστυνομικό της Βουλής στα δικαστήρια της Τρίπολης
Κλείνει απόψε κεντρικός δρόμος στη Λευκωσία λόγω εργασιών
Νέα στοιχεία για το έγκλημα στην Εύβοια-«Τα παιδιά λειτουργούσαν ως μαριονέτες τρίτου»
Ο Καραϊβάζ δολοφονήθηκε κατά παραγγελία λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας, έκρινε το δικαστήριο
Έλεγε ότι αντικαθιστούσε τον Μπραντ Πιτ σε ταινίες και βίαζε γυναίκες στη Σκωτία
Επίδομα επικινδυνότητας για αστυνομικούς πρώτης γραμμής ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Εξετάστηκε, αφέθηκε και πάτησε με το αυτοκίνητο την 36χρονη στην Κρήτη- Η επεισοδιακή σύλληψη του Γάλλου
Επίθεση του Ισραήλ σε ενεργειακές υποδομές και το λιμάνι της Υεμένης-Εννιά νεκροί
Χειροπέδες σε 38χρονο για διάρρηξη αποθήκης πολυκατοικίας-Κλάπηκαν τσάντες και ασημικά