Σε πρώιμη φάση η ονοματολογία για Ευρωεκλογές-Ποια πρόσωπα ενδιαφέρονται

Αν και βρισκόμαστε περίπου δέκα μήνες πριν τις Ευρωεκλογές, τα κόμματα σε μια προσπάθεια ορθού και έγκαιρου προγραμματισμού, βρίσκονται ήδη στη διαδικασία διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων τους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι εξάδες των ψηφοδελτίων άρχισαν ήδη να διαμορφώνονται, την ώρα βέβαια που στον χώρο του κέντρου, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η προσπάθεια για να διαμορφωθούν συνεργασίες, που θα επιτρέψουν τη διεκδίκηση μιας έδρας, την ίδια ώρα που στο ΕΛΑΜ, εκτιμούν ότι εύκολα ή δύσκολα αυτή τη φορά θα καταφέρουν να πάνε στις Βρυξέλλες.

Ξεκινώντας από το κομμάτι των συνεργασιών, η μοναδική προοπτική που καταγράφεται τη δεδομένη στιγμή, είναι ανάμεσα σε τρία κόμματα, χωρίς βέβαια να μιλάμε για συνεργασία των τριών, αλλά δύο εξ αυτών. Πρόκειται για την ΕΔΕΚ, που λόγω και της έντονης εσωστρέφειας των τελευταίων χρόνων, των διαγραφών και των αποχωρήσεων, γνωρίζει πως τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με το 2019, τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, που φιλοδοξεί ότι θα καταφέρει για πρώτη φορά να εκλέξει δικό της Ευρωβουλευτή και του κόμματος των Κυνηγών, που κατέγραψε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στις βουλευτικές, και θέλει να κτίσει πάνω σε αυτό, διεκδικώντας μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ονοματολογία ενόψει Δημοτικών Εκλογών-Ποιοι ενδιαφέρονται για δημαρχίες και Επαρχιακούς Οργανισμούς

Οι όποιες συζητήσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν έχουν πάρει επίσημο χαρακτήρα, είναι μεταξύ της ΕΔΕΚ, με το κόμμα των Κυνηγών και της ΔΗΠΑ με το κόμμα των Κυνηγών, με το σενάριο για συνεργασία μεταξύ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, να είναι τη δεδομένη στιγμή πολύ απομακρυσμένο. Υπενθυμίζεται πως το τέταρτο κόμμα, που θα μπορούσε να χωρέσει σε τέτοιου είδους διαβουλεύσεις, είναι το Κίνημα Οικολόγων, τα όργανα του οποίου όμως έλαβαν απόφαση για αυτόνομη κάθοδο. Συνεπώς στις επικείμενες Ευρωεκλογές, τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα, θα δώσουν μεμονωμένα τη δική του μάχη για την έδρα, της οποίας αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το εκλογικό μέτρο είναι στο 16,6%. Δηλαδή στην πρώτη κατανομή θα πάρουν έδρα όσα κόμματα λάβουν ποσοστό πέραν του 16,6%, ενώ τα υπόλοιπα τους με τα ποσοστά των κομμάτων που θα πάρουν μικρότερο ποσοστό από το 16,6% θα μεταφερθούν στη δεύτερη κατανομή για να κριθεί και η τύχει τον υπόλοιπων εδρών.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται δεδομένο ότι οι τρεις έδρες θα πάνε στα τρία μεγαλύτερα κόμματα, μια στον ΔΗΣΥ, μια στο ΑΚΕΛ και μια στο ΔΗΚΟ που παραδοσιακά εξασφαλίζει ένα ποσοστό πέραν του 11%. Από εκεί και πέρα, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα δοθεί μάχη για τις υπόλοιπες έδρες, ειδικά αν τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν καταφέρουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες βουλευτικές, ο ΔΗΣΥ έλαβε ποσοστό κοντά στο 27% και το ΑΚΕΛ κοντά στα 22%. Αν τα ποσοστά τους είναι στα ίδια επίπεδα, τότε ειδικά το ΑΚΕΛ θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τη δεύτερη έδρα, αφού θα έχει ένα υπόλοιπο κοντά στο 6%, όσο ήταν δηλαδή το ποσοστό του ΕΛΑΜ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ στις βουλευτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απουσία των γυναικών και το επιπλέον στοίχημα των κομμάτων στις διπλές εκλογές

Με δεδομένη και την ήττα του ΔΗΣΥ στις τελευταίες Προεδρικές, τις ανακατατάξεις που έγιναν, την εσωστρέφεια που ταλάνισε το κόμμα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, και στον ΔΗΣΥ, καλούνται να δώσουν μια πολύ μεγάλη μάχη για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Σε ότι αφορά την ονοματολογία για το ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι Λουκάς Φουρλάς και Ελένη Σταύρου θα επαναδιεκδικήσουν. Οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις, αναμένεται να συμπληρωθούν από τρεις άνδρες και άλλη μια γυναίκα, στη βάση των ποσοστώσεων. Για τις τρεις θέσεις των ανδρών, έχουν πέσει στο τραπέζι και έχει καταγραφεί το ενδιαφέρον από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2019 και κατέλαβε τη τρίτη θέση, τον Νίκο Τορναρίτη, τον βουλευτή Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ, Κυριάκο Χατζηγιάννη, και τον τέως υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Μάλιστα, στο πλαίσιο για ίση εκπροσώπηση όλων των τάσεων εντός του κόμματος, είναι αρκετοί που προκρίνουν μια υποψηφιότητα του Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος πέραν από αντιπρόεδρος του κόμματος, έχει ιδιαίτερα ερείσματα στη λαϊκή δεξιά. Σε ότι αφορά τη γυναίκα υποψήφιο, σε περίπτωση που δεν είναι ο κ. Πελεκάνος, ο οποίος πάντως φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις βουλευτικές του 2026, τότε ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το όνομα της έτερης αντιπροέδρου Σάβιας Ορφανίδου, αφού στην Πινδάρου, θα επιδιώξουν να έχουν στο ψηφοδέλτιο, ένα πρόσωπο από τη νέα ηγεσία.

Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, τα πράγματα βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο διαβουλεύσεων. Μάλιστα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα είναι υποψήφιος ο Νιαζί Κιζίλγιουρέκ, ο οποίος αμφιταλαντεύεται, με τις τελευταίες πληροφορίες να σημειώνουν, πως ενδιαφέρεται για να επαναδιεκδικήσει, ενώ υπάρχει η εκτιμηση για δεδομένη επαναδιεκδίκησει από τον Γιώργο Γεωργίου. Από εκεί και πέρα, το ψηφοδέλτιο αναμένεται να επηρεαστεί και από το γεγονός, ότι συμπληρώνουν τις θητείες τους στη Βουλή μια σειρά από στελέχη, όπως ο Γιώργος Λουκαϊδης, ο Άριστος Δαμιανού και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με το όνομα της τελευταίας να ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα, ότι ενδιαφέρεται. Ένα άλλο όνομα που βρίσκεται στη σφαίρα των διαβουλεύσεων, είναι αυτό της Μαρίνας Σάββα, διευθύντριας του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του κόμματος και συζύγου του βουλευτή του κόμματος, Χρίστου Χριστόφια.

Στο ΔΗΚΟ, επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επαναδιεκίκηση από τον Κώστα Μαυρίδη. Από εκεί και πέρα, στη λίστα βρίσκονται το όνομα της Κατερίνας Χριστοφίδου, ενώ αναμένεται πως θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο, ένας εκ των αντιπροέδρων, Μιχάλη Δαμιανού, Νεόφυτου Χαραλαμπίδη και Χρύσανθου Σαββίδη. Επιπλέον πληροφορίες φέρουν την ηγεσία του ΔΗΚΟ, να διερευνά το ενδεχόμενο για συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο, εξωκομματικού υποψηφίου-έκπληξη, από προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, που τυγχάνει εκτίμησης από την κυπριακή κοινωνία.

Στο ΕΛΑΜ, όπου επικρατεί αισιοδοξία ότι το κόμμα θα εκλέξει για πρώτη φορά Ευρωβουλευτή, όλη η συζήτηση στρέφεται γύρω από το πρόσωπο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γεάδη Γεάδη. Από εκεί και πέρα στο ΕΛΑΜ δεν αποκλείουν τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και εξωκομματικού υποψηφίου, εάν και εφόσον συνταχθεί και αποδεχθεί τους όρους που θα τεθούν.

Στην ΕΔΕΚ πέραν από τις συζητήσεις για ενδεχόμενη συνεργασία με τους Κυνηγούς, φαίνεται πως ένα από τα ονόματα που έχουν ήδη κλειδώσει για το ψηφοδέλτιο, είναι αυτό του Γενικού Διευθυντή του κόμματος, Μορφάκη Σολωμονίδη. Από εκεί και πέρα στη μάχη δεν αποκλείεται να ριχθεί και ο εκ των αντιπροέδρων και βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Αποστόλου, όπως και ο απερχόμενος δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου. Από εκεί και πέρα οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για εξωκομματικό υποψήφιο έκπληξη, με τις συζητήσεις να γίνονται αποκλειστικά από τον ίδιο τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Στη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο. Το όποιο ενδιαφέρον έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, είναι από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Ανδρέα Θεμιστοκλέους και την πρώην ευρωβουλευτή, Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Επιπλέον, οι πληροφορίες σημειώνουν πως ο πρόεδρος του κόμματος, προσανατολίζεται στη συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο πρώην διπλωμάτη, εγνωσμένου κύρους, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί η μάχη κι από έναν εκ των βουλευτών του κόμματος.

Τέλος στο Κίνημα Οικολόγων, έχει ληφθεί απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις Ευρωεκλογές, το ενδιαφέρον τη δεδομένη στιγμή, είναι προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον αν ο πρόεδρος του κόμματος, θα ριχθεί και ο ίδιος στη μάχη, σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης συσπείρωσης και δεύτερον αν σε αυτό θα συμπεριληφθεί Τουρκοκύπριος υποψήφιος. Υπενθυμίζεται ότι στις Ευρωεκλογές του 2019 έγινε ανάλογη προσπάθεια, για συμπερίληψη του δημοσιογράφου, ακτιβιστή και εκδότη, Σενέρ Λεβέντ, η οποία δεν επιστεγάστηκε με επιτυχία και είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Λεβέντ να κατεβάσει δικό του συνδυασμό, υπό την επωνυμία «Γιασεμί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα ρευστά στους μεγάλους δήμους-Οι υπό εκκόλαψη συμμαχίες και οι επιδιώξεις κομμάτων και υποψηφίων

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό