«Πολύτιμο» χαρακτηρίζει ο Τσελίκ το άνοιγμα γραφείων ξένων χωρών στα κατεχόμενα

«Πολύτιμο» χαρακτήρισε το άνοιγμα γραφείων ξένων κρατών στα κατεχόμενα ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ο κ. Τσελίκ κλήθηκε να σχολιάσει το άνοιγμα γραφείου από την Ρωσία στα κατεχόμενα με σκοπό την παροχή προξενικών υπηρεσιών. Μίλησε για «πολύτιμη» εξέλιξη, λέγοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα «πόρρω απέχει» από το να θεωρεί το ψευδοκράτος ως «ίσο κράτος».

«Το είδαμε αυτό με διάφορες ευκαιρίες. Κάθε φορά αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Αυτοί είναι εκείνοι που φεύγουν από τις διαπραγματεύσεις. Όμως ύστερα πηγαίνουν και το παρουσιάζουν αυτό με άλλο τρόπο στην Ευρώπη, σε συγκεκριμένες λέσχες».

Η Μεσόγειος, υποστήριξε, πληρώνει το τίμημα της «απερίσκεπτης απόφασης» της ΕΕ που είναι ότι ενέταξε μονομερώς, «σε αντίθεση με τις πρακτικές της, τους Ελληνοκύπριους με την μορφή πειρατικού κράτους κάτω από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, δεν λύθηκε το πρόβλημα. Οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν μόνοι τους μια δημοκρατία με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία. Εκεί δεν υπάρχει έγκριση της τουρκικής πλευράς γι’ αυτό. Επομένως, θα πάρετε ταυτοχρόνως και την τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - «ή θα αναβάλετε αυτές τις διαπραγματεύσεις μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Η εικόνα που προκύπτει τώρα, αυτή η απερίσκεπτη απόφαση που έλαβε η ΕΕ, αυτή η προκατειλημμένη απόφαση έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσουν τίμημα όλοι σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Το σημείο που ήρθε η Τουρκία εδώ είναι ότι η διαδικασία θα προχωρήσει ως δύο ίσα κράτη πλέον».

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην Ντιαλόγκ ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είχε μοιραστεί μαζί τους την σκέψη της να ανοίξει γραφείο για να προσφέρει προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες της που ζουν στα κατεχόμενα και σε αυτό το πλαίσιο αξιωματούχοι της Ρωσικής Πρεσβείας στην Λευκωσία διεξάγουν εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα συναντήσεις για το θέμα με το «υπουργείο εξωτερικών.Η διαδικασία συνεχίζεται».

«Η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω γραφείου δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνώρισε την τδβκ», πρόσθεσε.

Μιλώντας εξάλλου στην τουρκική εφημερίδα Aydınlık για το θέμα, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Χουσεϊν Ισικσάλ δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ανήκει στο στρατόπεδο της Δύσης ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι το μοντέλο ομοσπονδιακής λύσης που οι Ελληνοκύπριοι θέτουν στο τραπέζι θα καταλήξει με την ένταξη ολόκληρου του νησιού στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, σενάριο το οποίο «είναι εφιάλτης για την Ρωσική Ομοσπονδία».

Ισχυριζόμενος ότι η λύση δύο κρατών και η ανάπτυξη των σχέσεων της με το ψευδοκράτος θα είναι προς το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι ειδικά μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας δημιουργήθηκε ένα «πολύ σοβαρό στρατόπεδο» κατά της Ρωσίας και η Δύση άρχισε να παίρνει πολύ σκληρά μέτρα εναντίον της, στα οποία συμμετέχουν οι Ε/κ ως μέλη της ΕΕ.

«Από την άλλη, όταν ληφθούν υπόψη τόσο τα παγκόσμια όσο και τα περιφερειακά συμφέροντα της Ρωσίας, η ένταξη της Κύπρου ως σύνολο στην ΕΕ και μετά στο ΝΑΤΟ θα είναι οπωσδήποτε ένας πολύ μεγάλος εφιάλτης για την Ρωσία. Θα καταφέρει πολύ μεγάλο πλήγμα στα συμφέροντά της. Επομένως, από τη μια το γεγονός ότι αντίκειται στα ρωσικά συμφέροντα το μοντέλο λύσης που θέλουν οι Ελληνοκύπριοι και από την άλλη οι εξελίξεις μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, δείχνουν ότι ουσιαστικά είναι προς την κατεύθυνση των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας να κάνει ένα άνοιγμα προς την τδβκ» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Γινόμαστε από πολύ κοντά μάρτυρες του γεγονότος ότι ακόμα είναι πολύ καλές οι σχέσεις των Ρώσων αξιωματούχων με τους Ελληνοκύπριους και ότι προσπαθούν να μην τους θυμώσουν, πρόσθεσε λέγοντας ότι η νέα εξέλιξη πρέπει να διαβαστεί σωστά κι αυτή οπωσδήποτε «δεν σημαίνει αναγνώριση. Θα ανοίξει ένα προξενικό γραφείο εδώ».

Αλωνίζουν οι Αζέροι

Στο μεταξύ, συνεχίζουν τις επαφές τους με «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους οι επιχειρηματίες, μέλη της Ένωσης Επιχειρηματιών Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας (ATİB) που επισκέπτονται τα κατεχόμενα με στόχο να αναπτύξουν ευκαιρίες για συνεργασία μαζί τους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι οι επιχειρηματίες συναντήθηκαν χθες με τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος επανέλαβε την θέση ότι δεν τίθεται θέμα ίδρυσης κοινού κράτους με τους Ελληνοκύπριους και ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να ζουν δίπλα-δίπλα ως «δύο γειτονικά κράτη στην Κύπρο». «Δεν τίθεται θέμα να υποκύψουμε στις δυσκολίες και να κάνουμε παραχωρήσεις. Συνεχίζουμε την πορεία μας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Ένωσης Επιχειρηματιών Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας συναντήθηκε με τον «υπουργό τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα βήματα που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση του εμπορίου και της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της γεωργίας.

Συναντήθηκαν επίσης με τον «υπουργό γεωργίας και φυσικών πόρων», Ντουρσούν Ογούζ.

Κατά την συνάντηση, ο Τζεμάλ Γιανγκίν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ATİB, υποστήριξε ότι είναι «Ένα έθνος τρία κράτη» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ψευδοκράτος συμπεριλήφθηκε στην κύρια ιδέα «Ένα έθνος, δύο κράτη» που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα