Κατακλύζουν τους εκδρομικούς χώρους τον Δεκαπενταύγουστο οι Κύπριοι-Φουλ και τα ορεινά θέρετρα
Μύρια Οδυσσέως 06:00 - 15 Αυγούστου 2023
Είναι γεγονός πως ο περισσότερος κόσμος προτιμά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου - εάν δεν θα βρίσκεται στο εξωτερικό για καλοκαιρινές διακοπές - να τις περνά στις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού. Παρόλα αυτά, οι λάτρεις της φύσης και της υπαίθρου φαίνεται πως για ακόμη μια χρονιά, θα γυρίσουν την πλάτη στη θάλασσα και θα κατακλίσουν τους κατασκηνωτικούς χώρους, τηρώντας την παράδοση με το ψήσιμο της σούβλας.
Μουσική, τραπέζια και καρέκλες θα στηθούν από πολύ νωρίς το πρωί και οι φουκούδες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Τμήματος Δασών, όπου επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς, θα δημιουργήσουν μια όμορφη ατμόσφαιρα για τη γιορτινή μέρα, παρέα με τους φίλους και την οικογένειά τους.
Στην Κύπρο διαθέτουμε περίπου σαράντα εκδρομικών χώρων, με χωρητικότητα πέραν των είκοσι δύο χιλιάδων ατόμων, οι οποίοι σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, διαθέτουν διευκολύνσεις, όπως τραπέζια, παγκάκια, κάδους απορριμμάτων, αποχωρητήρια και όπου επιτρέπεται χώρους για ψησταριές για την ετοιμασία φαγητού.
Από αυτούς, οι πιο γνωστοί είναι ο εκδρομικός χώρος του Σταυρού της Ψώκας, ο οποίος έχει χωρητικότητα 600 ατόμων και βρίσκεται κοντά στο δασικό σταθμό του Σταυρού Ψώκας. Ο εκδρομικός χώρος Μονασιήλακα, βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από την Παναγιά προς τη Μονή του Κύκκου και έχει χωρητικότητα 600 ατόμων. Πριν το Ορκόντα, στο δρόμο προς Καλοπαναγιώτη, υπάρχει ο εκδρομικός χώρος Ξεραργάκα, με χωρητικότητα 650 ατόμων.
Ένας επίσης από τους πιο δημοφιλής εκδρομικούς χώρους είναι τα Πλατάνια, με χωρητικότητας σχεδόν τριών χιλιάδων ατόμων και βρίσκεται στο δρόμο Κακοπετριάς προς Καρβουνά.
Ο εκδρομικός χώρος Μάντρα του Καμπιού που βρίσκεται στο δρόμο από Καπέδες προς Μονή Μαχαιρά διαθέτει χωρητικότητα μέχρι και 1600 άτομα. Μεταξύ Πλατρών και Προδρόμου βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος Καμπί του Καλογήρου, ο οποίος έχει ο χωρητικότητα 700 άτομα. Ο εκδρομικός χώρος Ξεροκόλυμπος, βρίσκεται στο δρόμο Πλάτρες προς Μονή Τροοδίτισσας, λίγο πριν το Μοναστήρι της Τροοδίτισσας και έχει χωρητικότητα 700 άτομα.
Δυο χιλιάδες άτομα μπορούν να περάσουν το χρόνο τους στον εκδρομικό χώρο Αρμυρολίβαδο που βρίσκεται πριν την Πλατεία Τροόδους και χίλια εξακόσια άτομα μπορούν να επισκεφθούν τον εκδρομικό χώρο Λιβάδι του Πασιά που βρίσκεται επίσης πριν την Πλατεία Τροόδους. Στο δρόμο από τον Κόρνο προς Σταυροβούνι και συγκεκριμένα στο Δασικό Σταθμό Κόρνου, υπάρχει επίσης ένας μεγάλος εκδρομικός χώρος με χωρητικότητα 850 ατόμων
Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, «όπως κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο οι εκδρομικοί χώροι θα είναι γεμάτοι και προτρέπουμε το κοινό να μεταβαίνει μόνο εκεί και στα σημεία όπου υπάρχουν ειδικά διαρρυθμισμένα χώροι για άναμμα φωτιάς».
Γεμάτα τα ορεινά θέρετρα, ανάσα το σχέδιο επιχορήγηση διακοπών
Βέβαια, είναι και αυτοί που έριξαν θετική ψήφο στις ορεινές περιοχές επιλέγοντας λίγες ημέρες για αναψυχή στα ορεινά θέρετρα. Κακοπετριά, Αγρός και Πλάτρες θα σφύζουν από ζωή, με την πληρότητα των καταλυμάτων να φτάνει μέχρι και το 90% ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.
Εκτός από τις πιο πάνω περιοχές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του ΠΑΣΥΞΕ, Ανδρέα Μαντάλα, οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν και τον Πεδουλά, τον Καλοπαναγιώτη και το Τρόοδος. «Όπως κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο είναι γεμάτα τα καταλύματα στις ορεινές περιοχές, αφού οι κρατήσεις φθάνουν στην κορύφωσή τους και αναμένουμε κινητικότητα μέχρι τέλος του μήνα».
Οι τιμές για τη διαμονή στα καταλύματα κυμαίνονται από 60 μέχρι 100 ευρώ τα δύο άτομα με πρωινό και οι επισκέπτες στη πλειοψηφία τους είναι ντόπιοι, με μόνο 1% των κρατήσεων να αφορά σε τουρίστες κυρίως για μια μονοήμερη εξόρμηση στα βουνά της Κύπρου.
Σημαντικό ρόλο στον αυξημένο αριθμό κρατήσεων αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Μαντάλα, έπαιξε το σχέδιο επιχορηγουμένων διακοπών από την κυβέρνηση, αφού το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων αφορά σε δικαιούχους του σχεδίου. «Χωρίς το σχέδιο δεν θα γέμιζε κανένα από τα καταλύματα στα ορεινά. Αυτό μας κρατά ζωντανούς και πρέπει να δοθεί το μήνυμα προς τους αρμόδιους ότι θα πρέπει να συνεχιστεί».