Τις χειρότερες πλημμύρες ζει η Νορβηγία-Έσπασε φράγμα, παρασύρθηκαν σπίτια και επιχειρήσεις

Τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 50 χρόνια ζει η Νορβηγία τις τελευταίες ημέρες καθώς η καταιγίδα «Χανς» προκάλεσε σφοδρές βροχές, πλημμύρες και κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με τους ειδικούς και οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες καθώς η στάθμη των ποταμών θα συνεχίσει να ανεβαίνει ενώ οι πλημμύρες αναμένεται να κορυφωθούν μέχρι την Παρασκευή.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί, καθώς η στάθμη των ποταμών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 50 ετών, βυθίζοντας σπίτια και επιχειρήσεις.

«Ο Storelva και οι ποταμοί που διασχίζουν το Honefoss ανεβαίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλεφθεί», δήλωσε την Τετάρτη ο Magnus Nilholm, διαχειριστής έκτακτης ανάγκης στο δήμο Ringerike, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Κατέρρευσε φράγμα

Στην κομητεία Ίνλαντετ, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, περίπου 115 αγροτικοί δρόμοι είχαν πληγεί από κατολισθήσεις και πλημμύρες ενώ ένα φράγμα κατέρρευσε.

Οι Αρχές εξέταζαν αρχικά την πιθανότητα να ανατινάξουν τμήμα του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Braskereidfoss στον ποταμό Γκλέμα, τον μεγαλύτερο της Νορβηγίας, ώστε με την ελεγχόμενη, έκρηξη να εκτονωθεί η πίεση στο φράγμα και να μην πλημμυρίσουν οι κοινότητες. Ωστόσο, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε όταν τα νερά έσπασαν το φράγμα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Φρέντρικ Τόμσον.

Κρίση Εθνικών διαστάσεων

«Ζούμε μια κρίση εθνικών διαστάσεων», δήλωσε ο Αούντ Χόβε, επικεφαλής της επαρχίας Ινλάνταν, στο νότιο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας, από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Εξαιτίας της κακοκαιρίας, προβλήματα στις μετακινήσεις παρουσιάστηκαν σε 115 δρόμους.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια από το σύνολο της κοινωνίας. Σήμερα είναι που θα τα καταφέρουμε ή θα αποτύχουμε», είπε. «Δεν έχουμε δει ποτέ τόσο υψηλά επίπεδα υδάτων σε πολλά ποτάμια. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η υπερχείλιση μεγάλων ποταμών θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Έρικ Χόλμκβιστ, στέλεχος της Υπηρεσίας Ενέργειας και Υδάτων στην εφημερίδα VG.

Ελικόπτερα απομακρύνουν τους κατοίκους

Επτά ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων, ανέφερε η κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους (...) και τεράστιες υλικές ζημιές. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σε μεγάλο μέρος της χώρας», προειδοποίησε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας, Έμιλι Ενγκερ Μελ.

Πηγή: ethnos.gr

Δειτε Επισης

Ανάλυση Reuters: Πώς η σύγκρουση με το Ιράν μπορεί να αποτελέσει δρόμο πολιτικής λύτρωσης για τον Νετανιάχου
LIVE: H Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στο Τελ Αβίβ-Αφιέρωσαν την επίθεση στον Νασράλα
Νεκρός γέροντας-σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης στη Δυτική Όχθη
Νέο παραλήρημα Τραμπ-«Οι μετανάστες «έχουν τον φόνο στα γονίδια τους»
Νέα διαρροή από το State Department-Κάνει λόγο για επίθεση του Ισραήλ στα ιρανικά εδάφη τις επόμενες ώρες
Από «Σιδερένια Σπαθιά» σε «Πόλεμος της Αναγέννησης»-Ο Νετανιάχου ζητά να μετονομαστούν οι επιχειρήσεις των IDF
Αποκεφάλισαν δήμαρχο πόλης του Μεξικού έξι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του
Πώς έχει αλλάξει τους Ισραηλινούς η σφαγή της 7η Οκτωβρίου-Μία κοινωνία σε απόλυτο σοκ
Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης της 7ης Οκτωβρίου-Τιμήθηκαν τα θύματα της επίθεσης (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Η Χεζμπολάχ χτύπησε εστιατόριο στην Χάιφα, νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία