Διαβουλεύσεις Λευκωσίας με Μόσχα για τη ρωσική παρουσία στα κατεχόμενα

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν και βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με το θέμα της ενδεχόμενης ρωσικής παρουσίας στα κατεχόμενα για παροχή προξενικής αρωγής προς εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, κατά τρόπο που να συνάδει με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το Υπουργείο έχει εις γνώση του τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν ενδεχόμενη ρωσική παρουσία, υπό την μορφή προσωρινών διευθετήσεων, για διευκόλυνση προξενικής αρωγής σε Ρώσους υπηκόους που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα, σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών.

Εντός αυτού του πλαισίου, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης τη σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε σχετική διερεύνηση στη Λευκωσία, αλλά και σε επίπεδο Πρεσβείας μας στη Μόσχα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν και βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Ρωσική Ομοσπονδία προς εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, κατά τρόπο που να συνάδει με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ξεκαθαρίζει η Ρωσική Πρεσβεία για τα κατεχόμενα-«Τεχνικού χαρακτήρα η παροχή υπηρεσιών»

Η πρεσβεία στην ανάρτησή της σημειώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων, που μπορεί να φτάνουν και μερικές δεκάδες χιλιάδες, ζει στον «βορρά» του νησιού. «Δεν θα εμβαθύνουμε στις συνθήκες για το πώς έφτασαν εκεί, αλλά αυτό είναι ένα αντικειμενικό, αδιαμφισβήτητο γεγονός», σημειώνει, αναφέροντας ότι αυτοί χρειάζονται προξενική φροντίδα και βοήθεια σε μια σειρά καθημερινών ζητημάτων και την προστασία των νόμιμων τους συμφερόντων.

Αναφέροντας ότι ο μηχανισμός παροχής προξενικών υπηρεσιών έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αφού λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτού του εδάφους, που «πρόκειται για τη μη αναγνωρισμένη στον κόσμο λεγόμενη "τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου"», η πρεσβεία προσθέτει ότι «αυτό απαιτεί την ειδική προσέγγιση έτσι ώστε να βρεθούν βέλτιστοι τρόποι, φυσικά, σε στενή επαφή με τους συναδέλφους στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Επιπλέον, αναφέρει ότι η προξενική διάσταση των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Κύπρου, όπως και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σύγχρονης ιστορίας των διμερών σχέσεων, «συνεχίζει να κατέχει μια από τις κεντρικές θέσεις στον πολιτικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι το θέμα της προξενικής προστασίας και της φυσικής φροντίδας των Ρώσων είναι καθαρά διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, αν και με έντονο ανθρωπιστικό συστατικό. Τονίζει, δε, ότι «σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη θέση αρχών της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Οι προσεγγίσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες, βασίζονται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών υπ΄αριθμ. 541 (1983) και υπ΄αριθμ. 550 (1984)».

Τέλος, η πρεσβεία αναφέρει ότι προκαλούν σύγχυση «ακατάλληλες εικασίες σχετικά με αυτό το θέμα, οι προσπάθειες ανακάλυψης μιας τεχνητής σύνδεσης μεταξύ αυτών των θεμάτων».

Σειρά έχουν οι απευθείας πτήσεις μετά την απόφαση για γραφείο Ρωσίας, γράφει ο τ/κ Τύπος

Με τίτλο «Σειρά έχουν οι απευθείας πτήσεις» η εφημερίδα Σταρ Κίπρις επαναφέρει ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν προ 6 μηνών για απευθείας πτήσεις από την Ρωσία στα κατεχόμενα και γράφει πως η Μόσχα ετοιμαζόταν να ανοίξει προξενείο στο ψευδοκράτος. Το δεύτερο έγινε, ισχυρίζεται η εφημερίδα, που υποστηρίζει ότι σειρά έχουν τώρα οι απευθείας πτήσεις για τις 50.000 των Ρώσων που ζουν στα κατεχόμενα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο τηλεγράφημα χθες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS με δηλώσεις και του Ρώσου Πρέσβη στην Λευκωσία.

Η είδηση, γράφει η Σταρ Κίπρις, ​​αφορά αυτό που πριν 6 μήνες ήταν ισχυρισμός και είχε διαψευσθεί. Ωστόσο, αναφέρει, αυτό έγινε αποδεκτό κι ανακοινώθηκε επίσημα χθες, με την εφημερίδα να θεωρεί ότι και ο πρώτος ισχυρισμός που αφορούσε τις απευθείας πτήσεις θα γίνει κι αυτός πραγματικότητα. «Είναι μεγάλη προσδοκία και για τους Ρώσους στο νησί» γράφει. Υποστηρίζει δε ότι έρευνα γι’ αυτό το θέμα (των απευθείας πτήσεων από την Ρωσία) κάνει ο «υπουργός μεταφορών», Ερχάν Αρικλί.

Επί του παρόντος, τα ρωσικά αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν σε πολλά σημεία της Ευρώπης, σημειώνεται αναφέροντας ότι και η «ε/κ διοίκηση», όπως αναφέρεται η ΚΔ, έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα. Ωστόσο, η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν έχουν τέτοια απόφαση, προστίθεται.

Απαιτούνται τρεις άδειες για ένα αεροπλάνο που απογειώνεται από μια χώρα για να μεταβεί σε μια άλλη. Η πρώτη είναι η άδεια της χώρας απογείωσης, η δεύτερη από τις χώρες, τον εναέριο χώρων των οποίων θα περάσει το αεροπλάνο κατά την διάρκεια της πτήσης. Εάν ένα αεροπλάνο που θα απογειωθεί από τη Ρωσία προσγειωθεί στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μέσω Τουρκίας, μπορεί να προκληθεί πρόβλημα γι’ αυτήν την αεροπορική εταιρεία στο να μεταβεί σε άλλες χώρες. Αλλά αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, γράφει η Σταρ Κίπρις, με το να ιδρυθεί μια αεροπορική εταιρεία που θα μεταφέρει επιβάτες μόνο στην Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε σήμερα ότι όταν ο ίδιος ήταν «υπουργός εξωτερικών» είχαν γίνει κάποιες επαφές με Ρώσους αρμοδίους που είχαν εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν στην παροχή των ίδιων υπηρεσιών που οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί παρέχουν στα κατεχόμενα στους υπηκόους τους.

Ο πρόεδρος του ΚΛ πρόσθεσε ότι από τότε είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στάσης της Ρωσίας στο Κυπριακό και αναγνώρισης του ψευδοκράτους, κάτι που είχε δηλώσει και το ρωσικό ΥΠΕΞ πριν έξι μήνες όταν είχαν βγει πάλι δημοσιεύματα για το θέμα του προξενείου. Σύμφωνα με τον κ Οζερσάι αυτό που οι Ρώσοι ήθελαν και του είχαν μεταφέρει είναι να εξυπηρετούν τους πολίτες τους που μένουν στα κατεχόμενα και θέλουν πχ πιστοποιητικό γέννησης ή άλλα παρόμοια έγγραφα.

Στο τηλεγράφημα του TASS αναφέρεται πρωτοσέλιδα σήμερα και η Αβρούπα, γράφοντας πως το άνοιγμα προξενείου της Ρωσίας στα κατεχόμενα ερμηνεύεται ως «βολές» εναντίον της κυβέρνησης της ΚΔ.

Η Βολκάν σημειώνει ότι είχε κάνει πρωτοσέλιδο για το θέμα στις 12 Οκτωβρίου 2022 με τίτλο «Απευθείας πτήσεις από την Ρωσία και προξενείο στην τδβκ».

Δειτε Επισης

Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη