Νέα σχολεία για τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού στα κατεχόμενα
20:02 - 08 Αυγούστου 2023
Τελετή θεμελίωσης νέου σχολείου έγινε χθες στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Επίκτητος στην παρουσία και του Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο «υπουργός παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το ψευδοκράτος έχει «ελλιπείς επενδύσεις σε σχολεία» λόγω της αύξησης του πληθυσμού και είπε ότι θέματα όπως τα υπερπλήρη σχολεία, οι αλλοδαποί μαθητές και η αντισεισμικότητα των σχολικών κτιρίων βρίσκονται στην ατζέντα της «κυβέρνησης».
Αναφέροντας ότι περισσότερα από 20 σχολεία έχουν χτιστεί με τη συμβολή ιδιωτών και του «κράτους», με εκστρατείες συγκέντρωσης πόρων όταν ο «προϋπολογισμός της τδβκ» είναι ανεπαρκής, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν χτιστεί τα περισσότερα σχολεία στην ιστορία τους.
Σε άρθρο του Ισμαήλ Μπόζκουρτ στην εφημερίδα Βατάν αναφέρεται ότι οι πολιτικοί στα κατεχόμενα δεν επιδεικνύουν ευαισθησία στα θέματα του πληθυσμού και των περιουσιών και ότι «γύρω μας συμβαίνουν πράγματα που δεν τα χωράει ο νους».
«Ενώ από τη μια αλλάζει με ταχείς ρυθμούς η πληθυσμιακή μας δομή, από την άλλη βλέπουμε να περνούν γρήγορα στα χέρια των ξένων οι περιουσίες που είναι στα χέρια του λαού μας», προσθέτει. «Δηλαδή, μειώνεται γρήγορα η επιρροή μας από την άποψη του πληθυσμού και των περιουσιών σε αυτά τα χώματα. Οι πολίτες της τδβκ ολοένα και καθίστανται ακτήμονες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι δύσκολο να λεχθεί ότι η χώρα έχει μια πολιτική για τον πληθυσμό».
Προσθέτει ότι ο δρόμος της λογικής είναι ένας, «θα ασκήσετε αυστηρό έλεγχο σε όσους έρχονται σε αυτή τη χώρα από την άποψη της πρόθεσής τους να παραμείνουν σε αυτή τη χώρα, εσείς θα αποφασίσετε ποιοι θα μπορούν να μείνουν σε αυτή τη χώρα και θα θέσετε αυστηρούς κανόνες σε αυτό το θέμα, όμως θα εφαρμόσετε αυτούς τους κανόνες. Βλέπετε αυτές τις πρακτικές όταν κοιτάξετε σε άλλες χώρες».
Οι πιο δύσκολες αποφάσεις, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν στο περιουσιακό. «Πρέπει οπωσδήποτε όμως οπωσδήποτε να περιοριστούν όσο πιο πολύ μπορούν τα φιλελεύθερα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που αναγνωρίζονται σε ξένους σε αυτή τη μικρή χώρα και θα μπορούσαν να κάνουν άνω κάτω το ιδιοκτησιακό καθεστώς της χώρας»»
Τα θέματα του «πληθυσμού’ και των «περιουσιών» ήταν από τα βασικά αλλά πολύ ακανθώδη θέματα των συνομιλιών, σημειώνει αναφέροντας ότι αν ξαναρχίσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων – κάτι που ο ίδιος γράφει ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει ή τουλάχιστον δεν θα συνεχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν μείνει - αυτά τα θέματα θα είναι πάλι στο τραπέζι. «Ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι η λύση δύο κρατών!».
Με άλλα λόγια, προσθέτει, αυτά τα δύο προβλήματα οδεύουν ταχέως προς το να γίνουν σοβαρό σημείο ρήξης για το ψευδοκράτος. «Η πολιτική πρέπει να πάψει να αγνοεί αυτά τα θέματα και να μην επιτρέψει τη διασάλευση της πληθυσμιακής μας δομής και τη μετατροπή του λαού μας σε ακτήμονα», καταλήγει.