Καλή η προοπτική για ένταξη της Κύπρου σε αμερικανικό πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα

Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να μπορέσει η Κύπρος να ενταχθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής από θεώρηση (Visa Waiver Program-VWP), όμως η προοπτική είναι καλή και βαδίζουμε σε μια πολύ θετική σχέση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Διεθνών Υποθέσεων, στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Robert Paschall, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη βδομάδα για ολιγόωρη επίσκεψη στο νησί και είχε συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ Κωνσταντίνο Κόμπο.

Ο κ. Paschall παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ μαζί με την Πρέσβειρα, Julie Fisher και αμφότεροι εμφανίστηκαν πολύ ικανοποιημένοι από την εργασία που επιτελείται στο συγκεκριμένο θέμα και μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για το επίπεδο των διμερών σχέσεων.

«‘Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να εφαρμόσουμε τις προϋποθέσεις (για ένταξη στο πρόγραμμα) και να τις φέρουμε σε ένα καλό επίπεδο, γιατί αυτό είναι ένα πολύπλοκο πρόγραμμα και απαιτεί πολλή δουλειά και από τις δύο πλευρές, αλλά η προοπτική είναι καλή και βαδίζουμε σε μια πολύ θετική σχέση», ανέφερε ο κ. Paschall.

Σημείωσε ότι λόγω του ότι η επίσκεψή του στο νησί είχε διάρκεια μόνο 36 ώρες έπρεπε να επικεντρωθούν, στις συζητήσεις, στα δύσκολα σημεία.

Εξήγησε ότι το VWP επιτρέπει στους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματικούς ή τουριστικούς λόγους έως και 90 ημέρες χωρίς βίζα.

«Είναι πολύ πιο απλοποιημένη η διαδικασία, η πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη. Είναι ένα φανταστικό πρόγραμμα, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Πρώτα απ 'όλα είναι ένα πρόγραμμα ασφάλειας, και είναι επίσης ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης ταξιδιών και το ωφέλιμο είναι ότι ενισχύει τους δεσμούς των ανθρώπων», ανέφερε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κύπρος, που διατηρούν δεσμούς και σχέσεις, να τους εμβαθύνουν.

«Συνεργαζόμαστε στενά με χώρες όπως η Κύπρος που θέλουν να συμμετάσχουν στο VWP για να διασφαλίσουμε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. 'Εχουμε πολύ αυστηρές απαιτήσεις που θέτει το Κογκρέσο, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα ασφάλειας, για να διασφαλίσουμε ακριβώς ότι και οι δύο χώρες είναι ασφαλείς», ανέφερε.

Ο κ. Paschall εξήγησε ότι μέσω των προειδοποιήσεων και μέσω των διαδικασιών ασφαλείας το πρόγραμμα επιτρέπει στις ΗΠΑ να ανεβάσουν τον πήχη ψηλά σε θέματα ασφάλειας και να διασφαλίσουν ότι όλοι (όσοι συμμετέχουν) είναι πιο ασφαλείς στα ταξίδια τους.

«Είναι μια μακρά διαδικασία. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά (στην όλη διαδικασία). Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν», ανέφερε.

Ο κ. Paschall σημείωσε ότι και διμερώς με την Κυβέρνηση της Κύπρου αλλά και μέσω της Πρεσβείας είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μιλάμε και να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να επισπεύσουμε την είσοδο της Κύπρου στο πρόγραμμα.

Επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλές απαιτήσεις που περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την εργασία που πρέπει να γίνει για να είναι βέβαιες και οι δύο χώρες ότι γνωρίζουμε αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε όταν οι πολίτες τους εισέρχονται στις δύο χώρες.

«Έτσι αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι αντιστοιχίες είναι σταθερές, ότι η ροή πληροφοριών ρέει αμφίδρομα και ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με την Κύπρο ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του προγράμματος. ‘Εχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε να τα εφαρμόσουμε και να τα φέρουμε σε καλή θέση, γιατί αυτό είναι ένα πολύπλοκο πρόγραμμα και απαιτεί πολλή δουλειά και από τις δύο πλευρές, αλλά η υπόσχεση είναι καλή και βαδίζουμε σε μια πολύ θετική σχέση», ανέφερε.

Ο κ. Paschall είχε την περασμένη Παρασκευή (4 Αυγούστου) συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική. Πρόσθεσε ότι είναι κατανοητές οι απαιτήσεις και από τις δύο πλευρές και αυτό αποδεικνύει τη ισχύ της διμερούς σχέσης και το έργο που έχουν επιτελέσει η Πρεσβεία και η Πρέσβης για να διασφαλίσουν ότι βρισκόμαστε σε καλό σημείο για να προχωρήσουμε «και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε στο εγγύς μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση καταπόσο θα ήταν πολύ πρόωρο να λεχθεί ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε ένα πολύ καλό στάδιο και αν είναι ευχαριστημένος από τα όσα άκουσε από τον Υπουργό, περιορίστηκε να πει ότι η δέσμευση υπάρχει και είναι προφανές ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με τις ΗΠΑ και ότι δέσμευση υπάρχει και από την πλευρά των ΗΠΑ επίσης.

«Οπότε έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, δεν θέλω να περιορίσω στο ελάχιστο ότι αυτό θα ήταν εύκολο, αλλά οτιδήποτε αξίζει τον κόπο δεν είναι εύκολο. Επομένως οτιδήποτε αξίζει τον κόπο απαιτεί δέσμευση, απαιτεί δουλειά και από τις δύο πλευρές και βλέπω ότι και από τις δύο πλευρές (αυτό γίνεται)», ανέφερε.

Ο Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι η Πρέσβης και το προσωπικό της Πρεσβείας εργάζονται εξαιρετικά σκληρά για να διασφαλίσουν ότι η δουλειά θα γίνει , προσθέτοντας ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών αντιμετωπίζει την κατάσταση με την ίδια προσέγγιση «και πιστεύουμε πραγματικά ότι προχωράμε προς μια εξαιρετική κατεύθυνση».

Η Πρέσβης των ΗΠΑ είπε και αυτή από την πλευρά της ότι η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ ήταν παραγωγική και ότι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και με εκπροσώπους από διάφορα άλλα Υπουργεία.

Ανέφερε ότι ένα από τα πράγματα που θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμο από το έργο που έχει επιτελεστεί τους τελευταίους μήνες, είναι η νέα δομή που δημιούργησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης γύρω από την όλη διαδικασία. Εξήγησε ότι η ιδέα να έχουμε εκπροσώπους από την Αστυνομία, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλους, «συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της δουλειάς που κάνουμε όλοι μαζί».

«Επομένως πραγματικά εκτιμούμε πολύ τη δέσμευση που έχει αποδειχθεί για την προώθηση αυτών των προσπαθειών», ανέφερε η Πρέσβης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανά κενά προηγουμένως, είπε ότι δεν θα ήθελε να μιλήσει για το παρελθόν αλλά για το που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, σε όρους διαδικασίας.

«Όπως ο Ανώτερος Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός είπε, αυτή είναι μια βαθιά τεχνική διαδικασία. Υπάρχει εργασία σε ένα τεράστιο νομικό πλαίσιο για το πώς μοιραζόμαστε πληροφορίες, πώς χτίζουμε εμπιστοσύνη για την προστασία αυτών των πληροφοριών που μοιραζόμαστε μεταξύ μας. Υπάρχει τεράστιος όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει. Δεν θα μιλήσω για αυτό που προηγήθηκε, αλλά απλώς θα πω ότι ο τρόπος με τον οποίο οργανωνόμαστε μαζί είναι αρκετά παραγωγικός», είπε η Πρέσβης.

Ο κ. Paschall ρωτήθηκε για τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στο πρόγραμμα και για το πως αυτό θα επηρεάσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις. Είπε καταρχάς ότι βρίσκεται στο νησί για πολύ λίγο, αλλά ήδη είναι ερωτευμένος με τη χώρα.

«Είναι υπέροχη η δουλειά που κάνουμε μαζί, οτιδήποτε ενισχύει τους δεσμούς, οτιδήποτε επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν πολύ πιο εύκολα (είναι θετικό). Και το να μπορείς να μην κάνεις ίσως σχέδια τόσο πολύ εκ των προτέρων και να μπορείς απλά να μπεις σε ένα αεροπλάνο σε τρεις μέρες αντί σε τρεις μήνες, όλα αυτά τα πράγματα είναι εξαιρετικά σημαντικά», ανέφερε.

Μας είπε ότι την προηγούμενη μέρα (Πέμπτη 3 Αυγούστου) είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον αγώνα ποδοσφαίρου Ομόνοιας-Καμπάλα για το Conference League και ήταν υπέροχο που μπόρεσε να έχει αυτή την αλληλεπίδραση, να γνωρίσει ανθρώπους.

«Είναι επίσης σημαντικό για εμάς από την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν ταξίδια χωρίς βίζα. Εργαζόμαστε προς αυτό και η Κύπρος είναι μια χώρα στην οποία έχουμε ήδη επικεντρωθεί», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Κύπρος και οι άλλες χώρες μπορούν να ενταχθούν.

Ο κ. Paschall είπε πως θεωρεί ότι η συνολική σχέση των δύο χωρών είναι υπέροχη και υπάρχει αυτή η σύσφιξη λόγω και της σκληρής δουλειάς που κάνει η Πρέσβης. «Η Εσωτερική Ασφάλεια είναι ένας άλλος κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα, που θα μας επιτρέψει να έχουμε ισχυρότερους δεσμούς. Να ενισχύσουμε τους δεσμούς που ήδη υπάρχουν. Επομένως είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μπορούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Κύπρου», ανέφερε.

Η Πρέσβης Fisher είπε ότι η επίσκεψη των αξιωματούχων στην Κύπρο συμβάλλει στην ενίσχυση της διμερούς σχέσης.

«Νομίζω ότι είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης εμπιστοσύνης και της δύναμης της διμερούς σχέσης η οποία, όπως γνωρίζετε, αυξάνεται σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς. Φέρνοντας περισσότερους Κύπριους στην Αμερική και ελπίζω και περισσότερους Αμερικανούς στην Κύπρο, νομίζω ότι είναι ένα άλλο κομμάτι που θα βελτιώσει την πραγματικά απίστευτη σχέση που έχουμε. Ελπίζουμε πραγματικά, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες όσο και αν χρειαστεί για να προχωρήσουμε (με το πρόγραμμα)» ανέφερε.

Είπε ότι αυτή τη στιγμή, ανεξαρτήτως του πως προχωρά το πρόγραμμα, οι Κύπριοι που θέλουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα καθώς υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί όσο περισσότεροι Κύπριοι κάνουν αίτηση, τόσο πιο κοντά μας φέρνει στον στόχο μας. Επομένως θέλουμε πραγματικά να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν σε αναμονή εξαιτίας της πανδημίας, υπήρχαν μεγάλες ουρές, αλλά τώρα έχουμε διαθέσιμα ραντεβού και θα θέλαμε να δούμε περισσότερους Κύπριους να υποβάλλουν αίτηση για βίζα», ανέφερε.

Ο κ. Paschall είπε ότι την επόμενη φορά που θα έρθει στο νησί θα φέρει πιο πολλούς ανθρώπους μαζί του για να γίνει μια αξιολόγηση. «Αλλά αυτή είναι μια αμοιβαία μαθησιακή εμπειρία, μαθαίνουμε από εσάς και μαθαίνεται και εσείς από εμάς. Είναι μεγάλη η δεξιότητα που αποκτούμε μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον γιατί στον τομέα της ασφάλειας είναι σημαντικό να είμαστε πάντα ορθοί», είπε ο Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Εξήγησε επίσης ότι πρέπει κάθε φορά να βεβαιωνόμαστε ότι κατανοούμε και την κυπριακή οπτική για την ασφάλεια.

Στο VWP συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 40 χώρες. Από πλευράς ΕΕ συμμετέχουν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ