ΠτΔ: Δεν δίνουμε μια μάχη για να έχουμε στην Κύπρο νικητές και ηττημένους αλλά για να αναγνωρισθεί η ιστορική αλήθεια

Με το μήνυμα ότι «δεν αγωνιζόμαστε για να νικήσουμε, αλλά για να τους δικαιώσουμε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ευρωπαίους πολίτες, που δεν χρειάζονται εγγυητές», απευθύνθηκε στο λαό της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δερύνεια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του σάλου που προκλήθηκε, με την πρόσκληση του Δημάρχου στον Τουρκοκύπριο Σουλεϊμάν Ουλουτσάι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του ανέφερε ότι είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που συμμετέχει και φέτος στην αντικατοχική εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη ειδικά στην Αμμόχωστο που διοργανώνει ο κατεχόμενος Δήμος.

«Φέτος, για πρώτη φορά, συμμετέχω με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για αυτό και ομολογώ ότι της συγκίνησης και της όποιας συναισθηματικής φόρτισης, υπερισχύει το ισχυρό αίσθημα ευθύνης και χρέους. Ευθύνης προς την Ιστορία, προς τους Βαρωσιώτες, αυτούς που έφυγαν και αυτούς που έρχονται, προς την πατρίδα, την οποία από το υψηλότερο αξίωμα τάχθηκα και υπηρετώ με μοναδικό στόχο το συμφέρον όλων των Κυπρίων και νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «χρέους πρωτίστως προς τα παιδιά μας, που παρόλο που δεν έχουν ζήσει στην Αμμόχωστο, γνωρίζουν ότι αντιπροσωπεύει όλα εκείνα τα σημαντικά και σπουδαία που η πατρίδα μας μπορεί να είναι: Ιστορία, πολιτισμός, πίστη, προοπτική, χαρά, ελπίδα. Εκδήλωση Μνήμης σήμερα για την Αμμόχωστο. Την Πόλη που απεικόνιζε με τον πιο πειστικό και παραστατικό τρόπο, όλα όσα ο τόπος μας συμβολίζει: Τον δυναμισμό της θάλασσας που την αγκαλιάζει, την ελπίδα του φωτός που την περιλούζει, την αγάπη για ό,τι καλό, με την οποία οι κάτοικοι της την έκτισαν και τη μετέτρεψαν σ’ ένα κόσμημα, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Μεσογείου. Η Αμμόχωστος, η Κοσμοπολίτισσα Βασιλεύουσα, που η φήμη της έγινε τραγούδι, ποίημα, ελπίδα και όραμα. Η πόλη με τους άξιους ανθρώπους, τους οραματιστές, τους αγωνιστές».

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως «κάθε φορά που επιστρέφω σε αυτή την εκδήλωση διαπιστώνω και νιώθω, άκουσα τον Δήμαρχο, άκουσα τα παιδιά, το έντονα φορτισμένο κλίμα, τα αισθήματα πικρίας, αλλά και θυμού, που προκαλούν σε όλους τα τόσα πολλά χρόνια παράνομης κατοχής και αποξένωσης. 49 συμπληρώνονται φέτος, αβάστακτα πολλά. 49 χρόνια προσπάθειες, 49 χρόνια προσδοκίες, 49 χρόνια απογοητεύσεις, μια άδικη ιστορική πραγματικότητα που δικαιολογημένα προκαλεί οργή και θλίψη. Παρόλα αυτά σε καμία όμως περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και με την κατάσταση θυμού και θλίψης. Αντιθέτως, πεισμώνουμε περισσότερο, εργαζόμαστε πιο σκληρά, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε εμείς, η γενιά εκείνη που γεννήθηκε λίγο πριν και λίγο μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η γενιά εκείνη που θα επανενώσει την πατρίδα μας και θα την κάνει ελεύθερη».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, από την πρώτη ημέρα ανάληψης του αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας επεσήμανα και δεν θα σταματήσω να το λέω ότι, ο μόνος δρόμος που υπάρχει για εμάς είναι ο δρόμος της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, ο δρόμος της εντατικοποίησης κάθε προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την επίτευξη της πολυπόθητης απελευθέρωσης, της επιδιωκόμενης λύσης, της επανένωσης του τόπου μας. Παρά τις δυσκολίες, που γνωρίζω πάρα πολύ καλά, τις απογοητεύσεις, τις προκλήσεις, παρά το γεγονός ότι ακόμη τα τείχη είναι ψηλά και υπάρχει άρνηση, το ξεκάθαρο μήνυμα που θέλω να στείλω απόψε είναι ότι ΔΕΝ συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, ΔΕΝ είναι αυτό το μέλλον που θέλουμε ν δώσουμε στα παιδιά μας, ΔΕΝ αντέχουμε άλλο τις διαχωριστικές γραμμές, θέλουμε μια πατρίδα επανενωμένη, ευρωπαϊκή, ελεύθερη».

Για αυτό, με ρεαλισμό, αποφασιστικότητα, επιμονή, χωρίς μεμψιμοιρίες, ηττοπάθεια, και εσωστρέφεια, μακριά από στείρες και άγονες δήθεν αντιπαραθέσεις, εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης «ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας σε μια διεθνή πραγματικότητα – το είπε πολύ εύστοχα ο Δήμαρχος - συνεχώς μεταβαλλόμενη, που δεν γνωρίζεις αν θα σου φέρει νέες δυσκολίες ή ευκαιρίες. Μια διεθνή πραγματικότητα, που όπως εύστοχα έχει λεχθεί, πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά και να προσαρμόζουμε τα μέσα για επίτευξη της μοναδικής μας επιδίωξης, που δεν είναι τίποτα άλλο από την επανένωση του τόπου μας. Οι ανησυχίες μας, η μεγάλη μας έγνοια από την πάροδο του χρόνου, τα νέα τετελεσμένα που δυστυχώς προωθούνται καθημερινά, μα πάνω από όλα ο πόθος της επιστροφής και της επανένωσης, μας οδήγησαν στο να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων για επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «τόσο ο Δήμαρχος όσο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνουν συχνή ενημέρωση για τις εξελίξεις, και για το γεγονός ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάτσουμε στη θέση του θεατή επειδή ξέρουμε ότι ΔΕΝ έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και της αναμονής. Και αυτό το κάναμε ξεκάθαρο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό σημαντικά Κράτη, τον διεθνή παράγοντα, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς, γνωρίζοντας καλά και αξιοποιώντας τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο καθώς και όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, έτσι ώστε να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το αμέσως επόμενο διάστημα, ειδικότερα η Γενική Συνέλευση των ΗΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, αποτελούν καθοριστικά ορόσημα για την εξέλιξη της προσπάθειας μας».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις Ερντογάν, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «η προκλητική στάση της Τουρκίας και οι παράνομες ενέργειές της στην πόλη της Αμμοχώστου βρίσκουν απέναντι τους την αποφασιστικότητα και την επιμονή μας που έχουν ένα ξεκάθαρο στόχο, μέσα από τον διεκδικητικό ρεαλισμό, και μακριά από τις όποιες ανούσιες και αντιπαραγωγικές επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις, που συνειδητά επιλέγω να απέχω, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το Καλοκαίρι του 2017. Δεν θα συμβιβαστούμε κύριε Δήμαρχε, φίλοι και φίλες, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, δεν θα σταματήσουμε και δεν θα συμβιβαστούμε με την κατοχή και τις τραγικές συνέπειές της. Δεν ανεχόμαστε τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και δεν μένουμε αδρανείς στην προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων».

Η συνεχής θέα της σημαίας του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο και η τραγική εικόνα της στρατικοποιημένης πόλης της Αμμοχώστου, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «συνιστούν από μόνα τους γεγονότα που καθημερινά μας σπρώχνουν στο να προσπαθούμε περισσότερο για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση, που θα είναι και η μόνη δικαίωση των αγώνων και των θυσιών του λαού και των προγόνων μας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε το πέρασμα του χρόνου να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, ακόμη πιο δυσμενή για εμάς, απομακρύνοντας περισσότερο την προοπτική λύσης του Κυπριακού, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο για επίτευξη της πολυπόθητης λύσης. Εργαζόμαστε, δουλεύω εντατικά με τους συνεργάτες μου, και θέλω να μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό, για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λύση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικούς στρατούς και εγγυήσεις, υπογράμμισε. «Όραμά μας, και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και όλοι ενωμένοι ως προς αυτό, είναι η Κύπρος να γίνει και πάλι η ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα όλων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Όλων των νόμιμων κατοίκων τούτου του τόπου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχίζοντας σημείωσε πως «θέλω σήμερα, για να απαντήσω σε αυτά που ρωτήθηκα προηγουμένως, να επαναλάβω αυτό που αποτελεί έντονη πεποίθησή μου, στέλνοντας και ένα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που είναι απόψε μαζί μας και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους - η παρουσία σε μια αντικατοχική εκδήλωση σημαίνει ότι ασπάζονται τα μηνύματα μιας αντικατοχικής εκδήλωσης και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που είστε απόψε μαζί μας - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είμαι σίγουρος ότι επιθυμεί την επανένωση και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου: Το μήνυμα μας, λοιπόν, είναι ότι δεν αγωνιζόμαστε για να «νικήσουμε», αλλά για να τους δικαιώσουμε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ευρωπαίους πολίτες που δεν χρειάζονται εγγυητές, δεν χρειάζονται κατοχικά στρατεύματα και δικαιώματα επεμβατικά στο μέλλον και στη ζωή τους, στην πατρίδα τους».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι «δεν δίνουμε μια μάχη για να έχουμε στην Κύπρο Νικητές και Ηττημένους αλλά για να αναγνωρισθεί η ιστορική αλήθεια και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων και να μπορούμε ελεύθερα να ζούμε, να εργαζόμαστε, να ευημερούμε, να ελπίζουμε στην Κύπρο που θα είναι απαλλαγμένη από διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα. Σαράντα εννέα χρόνια μετά το τραγικό Καλοκαίρι του 1974, λίγα μέτρα από την πόλη του Ευαγόρα, με πλήρη συναίσθηση όχι μόνο της ευθύνης, αλλά και του ιστορικού βάρους για την ανάγκη να οδηγηθούμε με τόλμη στο σπάσιμο του αδιεξόδου και σε μια νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνω ότι ο δρόμος για εμάς μία και μόνον κατεύθυνση έχει».

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως «τo ανέφερα στο παρελθόν, θα το επαναλάβω σήμερα και όσες άλλες φορές χρειαστεί μέχρι την ευλογημένη ώρα της επανένωσης: H μη λύση δεν είναι λύση, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι στην ατζέντα μας βρίσκεται μόνον ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, λοιπόν, και δεν έχω καμία άλλη επιλογή από το να προσπαθώ για να βρούμε διεξόδους ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα. Μέσα στο πλαίσιο της προσέγγισής μας, που αναγνωρίζεται και στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, στόχος μας είναι η δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης πραγμάτων για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που πέραν των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, ενεργοποιούμε σήμερα πολύ περισσότερο και τον ευρωπαϊκό παράγοντα, τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και ισχυρά κράτη της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιθυμίες της Άγκυρας για θετικές εξελίξεις στο πλήρες φάσμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Και, ναι, είμαι έτοιμος να συζητήσω μια τέτοια προοπτική μέσα στο πλαίσιο της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και αξιοποιώντας τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις. Είμαι εδώ, αποφασισμένος να λάβω τολμηρές, αλλά ωφέλιμες αποφάσεις, παραβλέποντας το όποιο πολιτικό κόστος. Αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην επανένωση της πατρίδας μας».

Πέραν της ετοιμότητας για συζήτηση μιας θετικής ατζέντας για την Τουρκία μέσα στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «συμφωνώ με την ανάγκη συνεργασίας και με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που επιθυμούν την επανένωση της πατρίδας μας. Και δεν συμφωνούμε μένοντας στα λόγια, αλλά ακριβώς για αυτό τον λόγο είμαι σε επαφή με οργανωμένα και μη σύνολα Τουρκοκυπρίων, και ως Κυβέρνηση επεξεργαζόμαστε σειρά μέτρων που θα απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αποκλειστικά, τα οποία και θα ανακοινώσουμε σύντομα. Μέτρα που αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία νοιάζεται για το σύνολο του κυπριακού λαού, ενδιαφέρεται πραγματικά για τις ανησυχίες και των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «πέραν των όσων προανέφερα και ως ξεκάθαρη ένδειξη ότι η πραγματική μας έγνοια και η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η επίλυση του Κυπριακού, οι ενέργειες μας δεν περιορίζονται στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού. Σε συνέχεια σχετικής διαβούλευσης με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, ετοιμάζεται ενοποιημένη και επικαιροποιημένη μελέτη για την υπό κατοχή πόλη της Αμμοχώστου, με έμφαση στην περίκλειστη περιοχή. Μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου, και θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες δράσεις που απαιτούνται να γίνουν αμέσως μετά την επίλυση του Κυπριακού, από την Πολιτεία, από τον δημόσια τομέα για την ανοικοδόμηση και την επανεγκατάσταση στην περιοχή. Δράση που αποδεικνύει στην πράξη ότι πέραν των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού εργαζόμαστε ουσιαστικά και για την επόμενη μέρα της λύσης. Μια μελέτη που θα μοιραστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε τέτοιες περιπτώσεις σε άλλα Κράτη Μέλη».

Η επιτυχία μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και τον λαό μας, θα είναι, το πιστεύω ακράδαντα και δεν θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω, επιτυχία όλων μας, θα είναι κυρίως το βασικό συστατικό για ένα υγιές και ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πατρίδα, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής. Οφείλουμε να στοχεύσουμε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την επιτυχία χωρίς μεταξύ μας ανταγωνισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις. Ας μην αναζητάμε νικητές και ηττημένους, ας μην αναζητούμε πατριώτες και μη πατριώτες. Είμαι εδώ και έχω ευθύνη με απόλυτο σεβασμό στην όποια κριτική, να ενώσω τον κυπριακό λαό. Όσο δεν υπάρχει λύση είμαστε όλοι ηττημένοι, όλοι οι Ελληνοκύπριοι και όλοι οι Τουρκοκύπριοι».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «κλείνω λοιπόν, επαναλαμβάνοντας κάτι το οποίο θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθειά μας για επανένωση του τόπου μας. Για να πετύχουμε όλα αυτά που οραματιζόμαστε, για να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες που θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τυχόν νέα τετελεσμένα, η ύπαρξη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου είναι απόλυτη προϋπόθεση. Ειδικότερα στην παρούσα, καθοριστικής σημασίας, συγκυρία. Έχουμε ειδικότερα οι παλαιότεροι, βιώσει τις ολέθριες συνέπειες του εσωτερικού διχασμού, των δημόσιων με χαρακτηρισμούς μάλιστα αντεγκλήσεων, των άγονων αντιπαραθέσεων για εξυπηρέτηση, δυστυχώς, άλλων σκοπιμοτήτων. Με κάθε σεβασμό σε τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις, ο στόχος είναι κοινός και δεν μπορεί να είναι άλλος από την επιστροφή στην Αμμόχωστο, στις κατεχόμενες μας εστίες για ένα μέλλον ελπιδοφόρο για το σύνολο του λαού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Δειτε Επισης

Η αδυναμία αυτοκριτικής, οι ανησυχίες των πολιτών και οι τοποθετήσεις για τα προσχήματα
Έκλεισε μια και καλή το ζήτημα των διαγραφών ο ΔΗΣΥ-Το βλέμμα στα επόμενα βήματα
Πρόεδρος της Βουλής: «Εργαζόμαστε αδιάκοπα για τη λύτρωση και απελευθέρωση του τόπου»
Την ελπίδα για μια επανενωμένη πατρίδα εξέφρασε ο Κ. Λετυμπιώτης
Αυτή είναι η νέα ηγεσία της ΝΕΔΗΣΥ
Αποκαλυπτικός ο Ταλάτ-«Η Τουρκία εξαγόρασε την πρόσκληση του Τατάρ στην σύνοδο του ΟΤΚ»
Κολλημένος στο αφήγημα του ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει έδαφος για επανέναρξη συνομιλιώ»
Αυτό είναι το «σκιώδες Υπουργικό» του ΔΗΣΥ-Στις 25 Ιανουαρίου η εκλογή νέου Αντιπροέδρου
Το ψευδοκράτος θα γίνει σύντομα μέλος του ΟΤΚ, εκτιμά ο Γιλμάζ
Απαντά σε ΠτΔ ο Οδυσσέας-«Με έπαιρνε τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθεί για αναρτήσεις του ενήλικα γιου μου»