Εντόπισαν το σημείο «μηδέν» της πυρκαγιάς οι Αρχές-Συνεχίζονται οι έρευνες

Το σημείο μηδέν, από το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής, μεταξύ Απεσιάς και Άλασσας, φαίνεται ότι εντόπισαν οι Αρχές, οι οποίες άρχισαν τις έρευνες, για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Σε δηλώσεις του στο σημείο όπου φαίνεται να ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά, στο δρόμο Λεμεσού – Άλασσας, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί ανακριτική ομάδα με μέλη του ΤΑΕ και των αστυνομικών σταθμών υπαίθρου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η πυρκαγιά.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο. Έχει εντοπιστεί το σημείο από το οποίο έχει ξεκινήσει η φωτιά. Πρόκειται στην άκρη του δρόμου στο δρόμο Τροόδους  - Λεμεσού,  αυτή τη στιγμή γίνεται  επιτόπια εξέταση. Έχουμε παραλάβει κλειστά κυκλώματα σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε τι ακριβώς έχει συμβεί» ανέφερε.  Όπως είπε - σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα - η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο καταστρέφοντας δέντρα και άγρια βλάστηση «σε μια περιοχή 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου, η Αστυνομία δέχθηκε κλήση για φλεγόμενο μαξιλάρι, στην άκρη του δρόμου, στην περιοχή Μονιάτη-Πλατρών. Οι πολίτες που εντόπισαν το μαξιλάρι, κατάφεραν να κατασβέσουν την φωτιά, πριν αυτή επεκταθεί, ενώ η Αστυνομία παρέλαβε το μαξιλάρι για εξετάσεις, χωρίς να αποκλείει οποιοδήποτε σενάριο.

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, σε ανάρτησή του στο Twitter, στις 11:39 το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε ότι «σε περίπου μία περίπου ώρα θα προσέλθουν στην πυρκαγιά για περιμετρικές ρίψεις τα τρία ελικόπτερα της Βασιλικής Αεροπορίας της Ιορδανίας». Πρόκειται, όπως ανέφερε για δύο Super Puma και ένα Mi-26. Ο κ. Κεττής σημειώνει ότι τα τρία ελικόπτερα θα συνοδεύονται από ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Επισημαίνει ακόμη ότι το Mi-26 είναι το μεγαλύτερο εν ενεργεία ελικόπτερο στον κόσμο και μεταφέρει 15 τόνους νερό. Της εναέριας επιχείρησης θα υπερίπταται ελικόπτερο της ΕΦ για σκοπούς ασφαλείας, καταλήγει.

Την ίδια ώρα, άρχισε και η καταμέτρηση ζημιών, αφού φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί υποστατικά, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής σημείωσε πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν αγώνα για να τα προστατεύσουν.

Παράλληλα, τα συνεργία καταγραφής ζημιών της Επαρχιακής Διοίκησης, από τις 8:00-11:00 το πρωί, έχουν προβεί σε επιτόπιες έρευνες στην περιοχή της πυρκαγιάς και κατέγραψαν ζημιές που προκλήθηκαν. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ζημιές προκλήθηκε στον εξωτερικό χώρο μίας κατοικίας στην Απεσιά, με πολύ μικρό κόστος, ενώ καταστράφηκε πλήρως, ένα μη αδειοδοτημένο κτηνοτροφικό υποστατικό κουνελιών. Οι αρμόδιοι εισηγήθηκαν στον ιδιοκτήτη να αποταθεί στο Επαρχιακό Τμήμα Γεωργίας, λόγω αρμοδιότητας.

Εξάλλου, συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης, με πυροσβεστική αντλία παραμένει στην περιοχή, υπό τη διοίκηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, για επιτήρηση.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει γύρω στις 2:00 το μεσημέρι της Παρασκευής και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, οδήγησαν την κατάσταση εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να επιστρατευτούν όλα τα πτητικά μέσα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, στη μάχη ρίχθηκαν δεκάδες μέλη τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και του Τμήματος Δασών, ενώ λόγω της κατάστασης, η Πυροσβεστική προχώρησε σε ανάκληση προσωπικού, σε μια προσπάθεια οι επίγειες δυνάμεις να οριοθετήσουν περιμετρικά την πυρκαγιά, την ώρα που οι εναέριες δυνάμεις επιχειρούσαν με ρίψεις νερών.

Δειτε Επισης

Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες
Στο νοσοκομείο πρόσωπο με εγκαύματα, μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία
Πυρκαγιά σε 4ωροφο κτήριο στη Λάρνακα-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα παιδάκι
Τους έπιασαν στα πράσα να παίζουν πόκερ-Εκκρεμούσαν και εντάλματα προστίμων εναντίον τους
Νέα σειρά μέτρων για το μποτιλιάρισμα μετά από τροχαία στους αυτοκινητόδρομους-Σε προσφορές για νέες εξόδους
Σημαντική απόφαση ΔΕΕ για διασφάλιση συμφερόντων Κύπρου στις οδικές μεταφορές
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Μεταγενέστερος νόμος μπορεί να νομιμοποιήσει κανονιστική πράξη
Ξεκαθαρίζει ο Χαρτσιώτης-«Καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι οι μεταθέσεις στην Αστυνομία»
Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του 41χρονου Γιώργου Φιλίππου