«Κοίταζε εμένα, όχι το κινητό»-Οι ειδικοί καλούν τους γονείς να προσέχουν τα παιδιά στις πισίνες

Η καλοκαιρινή περίοδος ταυτίζεται με βουτιές και παιχνίδια στην θάλασσα ή σε πισίνες και τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια στο νερό, ωστόσο χρειάζονται μερικά κλάσματα δευτερολέπτου για να χαθεί σιωπηλά και αθόρυβα η ζωή ενός παιδιού στο νερό. Σύμφωνα με αρμόδιους που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και δεν θα φωνάξουν ζητώντας βοήθεια, ούτε πρόκειται να χτυπήσουν τα χέρια ή τα πόδια στο νερό, κάνοντας θόρυβο για αντιληφθεί κάποιος ότι πνίγονται. Επίσης υπογραμμίζουν την τήρηση των κανόνων ασφαλείας αλλά και την ευθύνη των γονέων για επιτήρηση των παιδιών τους, ακόμη και όταν υπάρχει ναυαγοσώστης στον χώρο.

Κάνουν επίσης λόγο για απαρχαιωμένη νομοθεσία που διέπει τις πισίνες, αλλά και ανάγκη εκσυγχρονισμού της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, που ήδη ολοκληρώθηκε και τις σχετικές διαδικασίες, το νομοθέτημα που πλέον θα κατηγοριοποιεί τις κολυμβητικές δεξαμενές, θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος αυτού του χρόνου.

Με αφορμή τους πνιγμούς μικρών παιδιών το τελευταίο διάστημα σε πισίνες, το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με αρμόδιους φορείς, με όλους να τονίζουν πως οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπό την επίβλεψη τους τα παιδιά και να μην τα αφήνουν χωρίς επιτήρηση. Δεν πρέπει όλα να ρίχνονται στο νομικό πλαίσιο ή στον ναυαγοσώστη, πρόσθεσαν.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους γονείς: «Το μόνο μήνυμα που πρέπει να διαβάζεις-Κοίταζε εμένα όχι το κινητό σου». Όπως αναφέρει, κάθε χρόνο 236.000 άνθρωποι πεθαίνουν από πνιγμό, ενώ 23.000 θάνατοι στην Ευρώπη καταγράφονται ετησίως χωρίς να υπολογίζονται οι θάνατοι από πλημμύρες και διακίνηση λαθρομεταναστών.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον ενώ τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις και νομοθεσίες.

Στα ξενοδοχειακά μας καταλύματα, συνέχισε υπάρχουν ναυαγοσώστες και η συγκεκριμένη περίφραξη, «παρόλα αυτά, επειδή δυστυχώς ένα κακό μπορεί να συμβεί σε δευτερόλεπτα προτρέπουμε και τον ίδιο τον κόσμο, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν ανήλικα παιδιά να έχουν πάντοτε οπτική επαφή με τα παιδιά και σίγουρα να είναι και αυτοί πολύ πιο προσεκτικοί».

«Είδαμε στην τελευταία δυστυχώς περίπτωση πάλι το μωρό, στο οποίο επήλθε ο πνιγμός, και είδαμε ότι οι γονείς δεν ήταν καν κοντά, δεν είχαν καν οπτική επαφή. Υπήρχαν ναυαγοσώστες , προσπάθησαν, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όμως δυστυχώς το μωρό κατέληξε», συμπλήρωσε.

Άρα, είπε ο κ. Ρουσουνίδης, «πρέπει να ξέρουμε ότι οι προϋποθέσεις και το ότι οτιδήποτε επιβάλλεται, αυτό τηρείται ευλαβικά σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά ξανά λέω από εκεί πέρα και οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, να έχουν οπτική επαφή και να κάνουν τα βασικά».

Αυτά τα περιστατικά δημιουργούν μια περαιτέρω ευθύνη, συνέχισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ και μίλησε για ατυχή και μεμονωμένα περιστατικά όπου «δυστυχώς και οι γονείς οι ίδιοι δεν βοήθησαν σε αυτές τις περιπτώσεις». Παρόλα αυτά, είπε «έγιναν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, οι ναυαγοσώστες προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους , όμως είναι θέμα δευτερολέπτων».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον και εφαρμόζεται σε αυτές ό,τι προβλέπεται, αλλά και περισσότερα από αυτά που προβλέπονται, όσον αφορά την ασφάλεια.

Διαβουλεύσεις για αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Έπαρχος Κερύνειας, Αντώνης Οικονομίδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά με το νομικό πλαίσιο για τις κολυμβητικές δεξαμενές είπε ότι υπάρχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που αφορά την νομοθεσία για τις κολυμβητικές δεξαμενές, «η οποία είναι μια νομοθεσία θα έλεγα ολίγον τι απαρχαιωμένη, λιτή».

Όπως είπε, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και κάποιες ευθύνες εκ μέρους και των ιδιοκτητών των κολυμβητικών δεξαμενών είτε αυτά είναι ξενοδοχεία είτε είναι ιδιωτικές δεξαμενές, γυμναστήρια, κλπ.

«Και πρέπει να πούμε ότι οι μίνιμουμ προϋποθέσεις που υπάρχουν είναι σήμερα ότι για οποιαδήποτε κολυμβητική δεξαμενή πέραν την ιδιωτική – που ιδιωτική σημαίνει μια πισίνα για ιδιωτική χρήση σε οικία – τότε επιβάλλεται να έχουν ναυαγοσώστη. Υπάρχουν όμως και άλλες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τεχνικά χαρακτηριστικά, με θέματα δημόσιας υγείας, τα χημικά του νερού κλπ. Αυτό είναι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι από πρόπερσι ήρθαν σε δημόσια διαβούλευση με πάρα πολλούς φορείς ακριβώς για να εκσυγχρονίσουν την νομοθεσία και έχουν ξαναγράψει ουσιαστικά τον νόμο και τους σχετικούς κανονισμούς και η νομοθεσία ουσιαστικά πλέον κατηγοριοποιεί τις κολυμβητικές δεξαμενές.

Σε ερώτηση γιατί γίνονται αυτοί οι διαχωρισμοί, ο κ. Οικονομίδης είπε πως θεωρούν ότι ο νόμος παρά το ότι επιβάλλει την παρουσία ναυαγοσώστη δεν εφαρμόζεται για τον «απλούστατο λόγο ότι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά υποστατικά με κολυμβητικές δεξαμενές, τα οποία και να ήθελαν οι άνθρωποι αυτοί να βάλουν ναυαγοσώστη δεν βρίσκουν».

«Μιλούμε για χιλιάδες. Διότι ο ναυαγοσώστης, αντιλαμβάνεστε, πρέπει να έχει συγκεκριμένα προσόντα, δηλαδή να έχει το πιστοποιητικό από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής, κλπ. Είχαμε διαβούλευση με την Ομοσπονδία. Δεν μπορεί να είναι οποιοσδήποτε» είπε.

Σημείωσε, επίσης, ότι στις κολυμβητικές δεξαμενές που θεωρούνται οικογενειακές ή ιδιωτικές ή ανήκουν σε συγκροτήματα, πρέπει να φέρει ευθύνη και ο γονέας.

«Δεν μπορεί για παράδειγμα παιδιά - και το βάλαμε μέσα στη νέα νομοθεσία - κάτω των 10 ετών να μπαίνουν σε πισίνα χωρίς επίβλεψη. Δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα πάνω στο νομικό πλαίσιο ή ότι ένας ναυαγοσώστης μπορεί να σώσει κάποιον. Βεβαίως και μπορεί να σώσει αλλά εκεί που υπάρχει πληθώρα λουόμενων» όπως στη θάλασσα, βεβαίως πρέπει να υπάρχουν ναυαγοσώστες «και υπάρχουν από το πρωί ως τις 7 το απόγευμα για να βλέπουν τον κόσμο». Συνέχισε, λέοντας ότι «βεβαίως πρέπει να υπάρχουν και στις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές που είναι μεγάλες και έχουν κόσμο πολύ» καθώς και στα ξενοδοχεία.

Ανέφερε, ακόμα, ότι έχει ρυθμιστεί η παρουσία ναυαγοσώστη ακόμη και σε κολυμβητικές δεξαμενές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση από δωμάτια ξενοδοχείων. «Αλλά εμείς λέμε ότι αυτά πρέπει να εκπίπτουν των ναυαγοσωστών», σημείωσε.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να κατατεθεί το νομοθέτημα στην Βουλή, ο κ. Οικονομίδης είπε ότι η νομοθεσία είναι έτοιμη από τις αρχές του χρόνου κατόπιν της δημόσιας διαβούλευσης. Όσον αφορά τους Κανονισμούς που είναι πολύ αναλυτικοί όσον αφορά τα άλλα θέματα ασφάλειας και υγείας, είπε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με την αρμόδια τεχνική επιτροπή για θέματα όπως τον καθαρισμό των τελών προς κυβερνητικές υπηρεσίες. Η τεχνική επιτροπή ζήτησε πρόσθετα στοιχεία, τα οποία και έχουν αποστείλει, ανέφερε.

«Ελπίζω να καταλήξουν το συντομότερο για να πάνε αμέσως μετά στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και μόλις τα έχουμε θα πάνε στο Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως μετά στην Βουλή. Ελπίζουμε πραγματικά πριν το τέλος αυτού του χρόνου να τα καταθέσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιός προβαίνει τώρα σε ελέγχους, ο κ. Οικονομίδης είπε ότι αρμόδιες είναι οι τοπικές αρχές με βάση το υφιστάμενο νόμο.

«Άρα, ο δήμος οφείλει να πάει να ελέγξει ή η Επαρχιακή Διοίκηση αν είναι σε κοινότητα. Οφείλει η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και το Υγειονομείο να πάνε να ελέγξουν τα θέματα ασφάλειας και υγείας. Απλούστατα λόγω της μη κατηγοριοποίησης, η ευθύνη είναι παντού σε όλη την Κύπρο και αυτά αντιλαμβάνομαι είναι θέμα δικό τους να βάλουν προτεραιότητες. Οι διαδικασίες υπάρχουν. Οι εποπτικές αρχές υπάρχουν. Εμείς ως Υπουργείο Εσωτερικών όμως δεν έχουμε κανένα εποπτικό ρόλο έναντι των αρμόδιων υπηρεσιών αν κάνουν ή όχι τη δουλειά τους. Οι εξουσίες αυτές και οι υποχρεώσεις προκύπτουν μέσα από το νόμο», ανέφερε.

Υπάρχει ιεράρχηση ελέγχων

Ο Ανώτερος Λειτουργός της Ένωσης Δήμων, Χριστόδουλος Ρουσιά, ερωτηθείς ποιος έχει υποχρέωση για τους ελέγχους των κολυμβητικών δεξαμενών είπε στο ΚΥΠΕ ότι η υποχρέωση για τους ελέγχους είναι στην αρμόδια αρχή που εκδίδει την άδεια.

Όπως διευκρίνισε, στην περίπτωση που εκδίδουν την άδεια οι Δήμοι, αυτοί διενεργούν και τους ελέγχους. Είπε ότι ειδικά στις παραλιακές περιοχές που υπάρχουν πολλές κολυμβητικές δεξαμενές, υπάρχει μια ιεράρχηση των ελέγχων στη βάση του μεγέθους, της συχνότητας και γίνονται κάποιες επισκέψεις που έχουν να κάνουν περισσότερο με τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.

«Δεν μπορεί να διαβεβαιώσει κάποιος ότι επί καθημερινής συχνής βάσης υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των λουόμενων. Δεν είναι τόσο εύκολο πάντα να διασφαλίζεις μέσα από τους ελέγχους ότι τηρούνται. Ναι ο άνθρωπος που θα πάει εκεί θα δει ότι υπάρχει σήμανση, υπάρχουν επόπτες, τα πιστοποιητικά τους είναι εκεί, αλλά από εκεί και πέρα, κατά πόσο αυτό συνεχίζει να τηρείται για κάθε ώρα, για κάθε μέρα, δεν είναι εύκολο για να το επιβεβαιώσει κάποιος» είπε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι όροι της άδειας που παραχωρούνται πρέπει να τηρούνται για να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας.

«Σίγουρα όμως μεγάλο μέρος σε αυτό έχει και ο ίδιος ο διαχειριστής της κολυμβητικής δεξαμενής για να διασφαλίσει ότι τα απαιτούμενα μέτρα λαμβάνονται αλλά και οι ίδιοι οι λουόμενοι πρέπει, ειδικά στην περίπτωση των παιδιών τους, να έχουν την έγνοια τους. Δεν πρέπει να θεωρούμε δηλαδή ότι αφήνουμε το μωρό μας σε μια μεγάλη πισίνα θεωρώντας ότι έχει κάποιον εκεί για να επιβλέπει» είπε. Σε μεγάλες κολυμβητικές δεξαμενές όπου υπάρχουν πολλοί λουόμενοι μπορεί να συμβεί ένα περιστατικό και να μην πέσει στην αντίληψη μας, άρα «είναι καλά όλοι μας να τηρούμε ο καθένας από τη δική του την πλευρά τα ελάχιστα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να ληφθούν» συμπλήρωσε.

«Κοίταζε εμένα και όχι το τηλέφωνο σου»

Με το μήνυμα προς τους γονείς «Κοίταζε εμένα και όχι το κινητό σου», ξεκίνησε την τοποθέτηση του για το θέμα των παιδικών πνιγμών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, Πόλυς Παλλήκαρος.

Όσον αφορά τους ναυαγοσώστες σε πισίνες ξενοδοχειακών μονάδων, ο κ. Παλλήκαρος είπε ότι το 90% είναι πιστοποιημένοι από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής.

«Ένα πρόβλημα εκεί είναι τα ξενοδοχεία να βάζουν τον ναυαγοσώστη να κάνει οτιδήποτε άλλο. Είχαμε διάσωση σε ξενοδοχείο ενός μωρού 4 χρονών. Ένα τέταρτο πριν κλείσει η πισίνα, ο ναυαγοσώστης ήταν εντεταλμένος να μαζέψει τα κρεβατάκια και ευτυχώς που είδε το μωρό» και έκανε διάσωση, είπε. «Ο ξενοδόχος είδε το πρόβλημα και είπε να κλείνει η πισίνα και μετά να μαζεύονται τα κρεβατάκια. Έδωσε μια λύση όταν είδε το πρόβλημα. Και οι ξενοδόχοι μετά τα περιστατικά που είχαμε - και ήταν αρκετά - διασώσεων αλλά και θανάτων, άρχισαν να ευαισθητοποιούνται πολύ περισσότερο. Αλλά και οι γονείς έχουν ευθύνη», πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε, ένα μωρό - τα πρωτόκολλα λένε μέχρι 2 χρονών αλλά η εμπειρία τους λέει και 3 χρονών - όταν μπει μέσα στο νερό και μπει το κεφαλάκι του μέσα δεν αντιδρά, δεν θα τον ακούσεις να παλέψει, δεν θα δεις τα χεράκια του και τα πόδια του να χτυπούν και ούτε να φωνάζει.

«Σε αυτή την ηλικία το μωρό πνίγεται αθόρυβα. Μήνυμα σοβαρό προς όλους τους γονιούς. Τα μάτια σας δεκατέσσερα πάνω στα μωρά σας. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχει ναυαγοσώστη, ο ναυαγοσώστης κάνει babysitting. Προσέχετε τα μωρά σας. Είναι σοβαρό το θέμα των πνιγμών. Θέλουμε ναυαγοσώστες από το πρωί ως την νύχτα», τόνισε ο κ. Παλλήκαρος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, κατά την περίοδο 2004-2022 για την ηλικιακή ομάδα 0-4 (τόσο για μόνιμους κάτοικους όσο και μη μόνιμους κάτοικους των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών) σημειώθηκαν 8 πνιγμοί, στην ηλικιακή ομάδα 5-9 είχαμε 6 πνιγμούς, στην ηλικιακή ομάδα 10-14 είχαμε 3 πνιγμούς και στην ηλικιακή ομάδα 15-19 είχαμε 9 πνιγμούς. Τα αίτια πνιγμών δεν διευκρινίζονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ορατό το σενάριο να φτάσει στο 100% η πληρότητα του Μακάρειου-Έξαρση και στις λοιμώξεις του δέρματος
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής
Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για Κύπρο-Κεντρικός άξονας η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
Πρόθυμη για διάλογο, ώστε να βρεθεί ολιστική λύση με τους γιατρούς, δηλώνει η Κυβέρνηση
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική