Νέο καμπανάκι ναυαγοσωστών για στελέχωση-Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Την ώρα που οι κρίσιμες εβδομάδες του καλοκαιριού έχουν ήδη ξεκινήσει και οι περισσότεροι έχουν ήδη σπεύσει στις παράλιες περιοχές για να εκμεταλλευτούν το τέλος του καλοκαιριού, οι ναυαγοσώστες εξακολουθούν να κτυπούν καμπανάκι, όσον αφορά στη στελέχωση των πύργων, αλλά και το ωράριο εργασίας τους. Στο μεταξύ, χαρακτηρίζουν θετική την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να ξεκινήσει τις διαδικασίες για κατοχύρωση του επαγγέλματος, ενώ αν και θεωρούν ότι η απόφαση για επέκταση του ωραρίου είναι μία προσωρινή λύση, ζητούν άμεσα να ληφθούν οι μόνιμες λύσεις που θα επιλύσουν τα προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις φωνές για τους ναυαγοσώστες το ΥΠΕΣ-Διευρύνεται το ωράριο εργασίας τους

Είναι γεγονός ότι μόλις το ημερολόγιο γυρίσει στον Αύγουστο, οι πόλεις ερημώνουν και οι παράλιες περιοχές γεμίζουν με κόσμο, αφού οι περισσότεροι θέλουν εκμεταλλευτούν τον ήλιο και τη δροσιά που προσφέρει η θάλασσα. Ωστόσο, η ταυτόχρονη παρουσία των πολιτών στις παραλίες προκαλεί ανησυχία στους ναυαγοσώστες, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όσον αφορά στην στελέχωση και την επάρκεια του προσωπικού να καλύψει τις ανάγκες.

«Το σημαντικότερο πρόβλημά μας είναι τα ωράρια, δηλαδή την ώρα που ανοίγουν οι πύργοι και την ώρα που κλείνουν. Εμείς εισηγούμαστε να είναι από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Στο Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει ενημέρωση, για την ώρα που ανοίγουν οι πύργοι των ναυαγοσωστών, αλλά και ποιοι πύργοι είναι κλειστοί», εξήγησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, Πόλυς Παλλήκαρος.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ανακοίνωσε την διεύρυνση του ωραρίου εργασίας των ναυαγοσωστών, για δύο ώρες στη Λάρνακα, Αμμόχωστο και Λευκωσία κατά τους μήνες αιχμής. Μια απόφαση, που ναι μεν θεωρείται βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χαρακτηρίζεται ως λύση ανάγκης και χρειάζονται μόνιμες αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέμειναν από ναυαγοσώστες και έκλεισαν πύργους-Οι παραλίες που δεν ελέγχονται στη Λεμεσό

«Η υπερωρία είναι λύση, αλλά πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις. Είναι μία απόφαση που δεν θα λύσει το πρόβλημα. Θα αναγκαστούν οι ναυαγοσώστες να εργαστούν υπερωρίες. Αυτό δεν είναι σωστό. Απλά θα υπάρχει ένα άτομο, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, σε ένα πύργο, μέσα στον ήλιο. Αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο και δεν θα είναι αποδοτικό. Αυτή τη στιγμή, στη Λευκωσία γίνονται εκπαιδεύσεις ατόμων, για να καλύψουν τον Αύγουστο».

Πάντως, εκτός αυτού, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για κατοχύρωση του επαγγέλματος, κάτι που επίσης έχουν χαρακτηρίσει θετική απόφαση, αφού πρέπει να υπάρξει βάση, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση. «Είναι πολύ σωστή απόφαση και η κατοχύρωση του επαγγέλματος θα γίνει με την πρόσληψη και μονιμοποίηση περισσότερων ατόμων. Πρέπει να υπάρχει σκελετός και μετά να κάνουμε συμπληρώσεις».

Αυτό που τονίζεται, από πλευράς ναυαγοσωστών, είναι ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού, αρκετοί πύργοι είναι κλειστοί και αυτό επειδή, η σύμβαση εργασίας είναι τρίμηνη ή εξάμηνη και αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιοι να βασίζονται στους φοιτητές να καλύψουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Οπότε από τους 100 που χρειάζονται, έχουν μόνο τρεις μόνιμους και οι υπόλοιποι είναι φοιτητές, άρα είναι δύσκολο να βρεθούν. Η λύση είναι να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις και να είναι για δεκάμηνο και οκτάμηνο, όμως δική μας εισήγηση είναι να γίνουν μόνιμοι και δεκάμηνοι και αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τις χειμερινές παραλίες που είναι ανοιχτές. Εφόσον υπάρχουν τρεις παραλίες ανοιχτές στην Πάφο, όλο το χρόνο, για να τις καλύψουν χρειάζονται 13 μόνιμοι ναυαγοσώστες. Στη Λάρνακα το ίδιο. Η κάθε επαρχία έχει τρεις».

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία χαιρετίζει τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά στην ενίσχυση των πύργων που λειτουργούν, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να είναι έτοιμοι οι ναυαγοσώστες να ανταπεξέλθουν σε οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.

«Κάθε χρόνο υπάρχει βελτίωση στα δεδομένα, δεν μπορούμε να τα μηδενίσουμε όλα, όμως δεν θεωρούμε ικανοποιητική αυτή τη βελτίωση. Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε οδηγίες για να καλυφθούν οι ανάγκες του κάθε πύργου, να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, με οξυγόνο και πέδιλα, τις μάσκες, το φαρμακείο, το φορείο, τη σανίδα διάσωσης. Αυτά για μας είναι σημαντικά και ο υπουργός Εσωτερικών, ήδη, έδωσε οδηγίες να του αναφέρουν ποιοι πύργοι έχουν ελλείψεις, για να καλυφτούν».

Παράλληλα, οι ναυαγοσώστες ζητούν όπως το επόμενο βήμα είναι να ενισχυθούν οι πύργοι με μηχανικά σωστικά μέσα, δηλαδή jet skis. «Είναι κάτι που μας δίνει περισσότερη κάλυψη στη θάλασσα και κάνουμε τη δουλειά μας γρηγορότερα, επειδή παίζουμε με τα δευτερόλεπτα. Σε αυτό το σημείο έχουμε πολλά προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανεπαρκής η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών για την ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ-«Κλειστοί 18 πύργοι»

Δειτε Επισης

Υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τα νέα παιδιά στον χώρο των τεχνών-Δημιουργείται Επιτροπή Σοφών
Εκστρατεία στείρωσης γάτων στον Δήμο Στροβόλου
Διακοπή παροχής νερού στην παραλιακή πλευρά του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας
Διαπιστώνεται ανάγκη άμεσου επανακαθορισμού της πολιτικής για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Πρακτικά εφαρμόσιμο το σχέδιο ΚτίΖΩ-Ο οδικός χάρτης για τα έργα
Σε παγκόσμια εκστρατεία για ασφαλέστερη χρήση φαρμάκων συμμετέχει η Κύπρος
Υψηλότερο το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Κύπρο
Μέχρι την Τετάρτη δεκτές οι αναφορές ζημιών από την κακοκαιρία στη Λεμεσό
Στις πληγείσες μπανανοφυτείες στην Κισσόνεργα η Υπουργός Γεωργίας
Επέβλεψε την αναδόμηση της πρώτης πολυκατοικίας του «κτίΖΩ» ο ΥΠΕΣ-Αρχίζει τον Δεκέμβριο η δεύτερη