Αλλαγή φρουράς στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας-Ο Μετίν Γκιουράκ νέος αρχηγός

Ο στρατηγός Μετίν Γκιουράκ είναι ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, ενώ αλλάζουν και οι αρχηγοί του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας.

Ο εκτελών χρέη αρχηγού Γενικού Επιτελείου και διοικητής του Στρατού Ξηράς στρατηγός Μουσά Άβσεβερ αποστρατεύεται. Ο στρατηγός Άβσεβερ είχε διοριστεί προσωρινά στη θέση αυτή μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου, επειδή ο μέχρι πρότινος επιτελάρχης Γιασάρ Γκιουλέρ ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Άμυνας.

Ο νέος αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μετίν Γκιουράκ υπηρετεί σήμερα ως διοικητής της 2ης Στρατιάς με έδρα τη Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας, αρά κατά τεκμήριο έχει κατ’ ιδίαν αντίληψη των εξελίξεων σε σχέση με το Ιράκ και τον πόλεμο της Συρίας.

Νέος διοικητής του Στρατού Ξηράς διορίζεται ο νυν υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Στο Γενικό Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας αποστρατεύεται ο πτέραρχος Ατίλα Γκιουλάν και νέος αρχηγός αναλαμβάνει ο διοικητής της Τακτικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ζιγιά Τζεμάλ Καντίογλου. Δεν υπάρχουν αλλαγές στην ηγεσία του Ναυτικού και του Στόλου.

Σε αυτές τις κρίσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υπήρξε και μια πρωτιά. Η πλοίαρχος Γκιοκτσέν Φιράτ είναι η πρώτη γυναίκα που προάγεται σε αρχιπλοίαρχο και λαμβάνει βαθμό ανώτατου αξιωματικού στο τουρκικό Ναυτικό. Η ίδια φέρει και τον τίτλο της πρώτης γυναίκας που ανέλαβε διοίκηση πολεμικού πλοίου.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 30 Αυγούστου.

Πηγή: ΕΡΤ

Δειτε Επισης

Στο Παρίσι ο Φιντάν-Συζητά ευρωτουρκικά και θέματα ασφάλειας της Ευρώπης
Σάλος στην Τουρκία μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ ελέω... Ιμάμογλου-Αρχίζει αυτεπάγγελτη έρευνα η Εισαγγελία
Βρέθηκε ζωή στα ερείπια της Μιανμάαρ-Νεαρός ανασύρθηκε ζωντανός πέντε μέρες μετά τον φονικό σεισμό
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της σύλληψης καθηγήτριας για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου σε σχολική αίθουσα στις ΗΠΑ
Nέα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν-Αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ
Περιμένει πυραύλους Taurus από τη Γερμανία του Μερτς ο Ζελένσκι-«Θα δουλέψουμε γι’ αυτό»
Αναπτύσσουν δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ-Απαντούν στις επιθέσεις των Χούθι
Φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στη Βοστώνη-Έξι τραυματίες
Θανατική ποινή για τον Λουίτζι Μαντζιόνε ζητά η Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ
Η Κομισιόν σχεδιάζει να κάνει «ευρωπαϊκό FBI» τη Europol και να ενισχύσει τον ρόλο της Frontex