Αντιδρούν τα κόμματα για την πρόσκληση Σίμου Ιωάννου σε Ουλουτσάι στην αντικατοχική Αμμοχώστου

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του Δήμαρχου Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου, για τη συμμετοχή του Τουρκοκύπριου «Δήμαρχου» Αμμοχώστου, Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 5 Αυγούστου.

Mάλιστα, ο Σίμος Ιωάννου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν ενήμερος για την πρόσκληση στον Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, ωστόσο μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί για το εν λόγω θέμα.

«Την πρόσκληση προς τον Ουλουτσάι απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών του Δήμου Αμμοχώστου, Νίκος Κάρουλλας, σε συνεννόηση με τον Δήμο», δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε, επίσης, ο κ. Ιωάννου είχε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο για το θέμα, ενώ ανέφερε πως υπήρξε διαφωνία από τρείς δημοτικούς συμβούλους, στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου αναφέρει πως, «εκτιμώντας την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η πορεία επίλυσης του Κυπριακού, ενώνει τη φωνή του με τον Δήμο Αμμοχώστου και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους Βαρωσιώτες, αλλά και προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό για μαζική συμμετοχή στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει το προσεχές Σάββατο, 5 Αυγούστου 2023, στις 7:30μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια. Για να βροντοφωνάξουμε για άλλη μια φορά ότι δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την κατοχή. Για να παλέψουμε για την επιστροφή στην πόλη μας και την επανένωση της πατρίδας μας. Για να απαιτήσουμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Προσθέτοντας ότι, «χαιρετίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου να προσκαλέσει στην αντικατοχική του εκδήλωση, τον Δήμαρχο των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου, καθώς και τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης. Ο Δήμος Αμμοχώστου, σωστά επεδίωξε την ανάπτυξη καλών σχέσεων και συνεργασίας με τον Τουρκοκύπριο Δήμαρχο από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και αναπτύχθηκαν σχέσεις και αυτό από μόνο του είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Επιπλέον αναφέρει πως, «η αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου ήταν και παραμένει μια εκδήλωση που στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα ενάντια στην κατοχή και τον εποικισμό και υπέρ της λύσης και της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας. Η συμμετοχή του Τουρκοκύπριου Δημάρχου Αμμοχώστου σε μια τέτοια εκδήλωση δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ελπίδα ότι ο στόχος για λύση είναι κοινός και μπορεί να γίνει εφικτός. Μια λύση που θα μας οδηγήσει στην επανένωση και την ειρήνη».

Καταληκτικά το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου τονίζει πως, «θεωρούμε πως το ζήτημα της Αμμοχώστου, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τέτοιου κλίματος που θα επιτρέψει άμεσα την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κράν Μοντανά, στη βάση που ορίζει το πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες. Μια τέτοια εξέλιξη, θα κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για επιστροφή στην αγαπημένη μας Αμμόχωστο».

Σε γραπτή Δήλωση του βουλευτή Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρίστος Σενέκης ανέφερε πως, «η ενέργεια του δημάρχου Αμμοχώστου, δρα Σίμου Ιωάννου, να προσκαλέσει τον τουρκοκύπριο λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη φετινή αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος Αμμοχώστου, αποτελεί πρόκληση και στέλνει λανθασμένα μηνύματα».

Προσθέτοντας ότι, «ο φορέας ενός ψευδοθεσμού της κατεχόμενης Αμμοχώστου, που ουδέποτε έχει αντιταχθεί στις τουρκικές μεθοδεύσεις για σταδιακό άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να παρευρίσκεται σε μια αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας».

Όπως ανέφερε ο κ. Σενέκης, «θα είναι πάντοτε καλοδεχούμενοι σε αντικατοχικές εκδηλώσεις οι τουρκοκύπριοι, που με προσωπικό κόστος, επιλέγουν να είναι απέναντι στην κατοχική Τουρκία και στο ψευδοκράτος και όχι όσοι απολαμβάνουν τα προνόμια των ψευδοθεσμών, που έχουν παρανόμως θεσπιστεί», σημειώνοντας ότι, «οι εν γένει προσπάθειες του δημάρχου Αμμοχώστου, δρα Σίμου Ιωάννου, και μελών του δημοτικού συμβουλίου Αμμοχώστου για δημιουργία ενός ιδεολογικοπολιτικού τετελεσμένου, δυστυχώς, διχάζουν τον κόσμο της Αμμοχώστου».

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια του Δημάρχου Αμμοχώστου να προσκαλέσει στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου, τον ψευδοδήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

«Ο εν λόγω λεγόμενος ''δήμαρχος'' έχει σφετεριστεί μέχρι και το δημαρχείο της κατεχόμενης πόλης και εγκαταστάθηκε εντός του κτιρίου και επικροτεί τον εποικισμό της Αμμοχώστου, στον οποίο προχωρούν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι, «δεν είναι δυνατό, σε μια αντικατοχική εκδήλωση να προσκαλείται ένας παράνομος θεσμός του ψευδοκράτους, που αναδείχτηκε στη θέση αυτή με παράνομες διαδικασίες και δεν καλύπτεται ούτε από το Σύνταγμα του 1960, όπως παραπλανητικά ισχυρίζονται κάποιοι, ανάμεσα τους και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου», σημειώνει η ΕΔΕΚ και καταγγέλλει τη διαδικασία που ακολούθησε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, «δηλαδή να φέρει ενώπιον τετελεσμένων αποφάσεων το Δημοτικό Συμβούλιο, να προβαίνει στην πρόσκληση προς τον ψευδοδήμαρχο και μετά να καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να την επικυρώσει, ενώ η αρμόδια για την αντικατοχική εκδήλωση επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχει συνεδριάσει εδώ και επτά χρόνια».

Καταλήγοντας η ΕΔΕΚ αναφέρει πως, «ο Δήμαρχος Αμμοχώστου και αυτοί που επικύρωσαν τις ενέργειες του, έχουν υποβαθμίσει την εκδήλωση από αντικατοχική σε δικοινοτική, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα προς την κατοχική Τουρκία, προς το εσωτερικό και το εξωτερικό και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό από την ΕΔΕΚ, η οποία δεν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση».

«Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου, εκτός από απαράδεκτα, είναι και καταδικαστέα», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ.

Όπως αναφέρει, «τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι η μοναδική φωνή εθνικής αντιπολίτευσης είναι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), αφού ήταν η μόνη αρνητική ψήφος. Την ώρα που κάποιοι υποβαθμίζουν το Κυπριακό σε μια διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων, το ΕΛΑΜ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που συνεχίζει να μιλάει για ''εισβολή, κατοχή, εθνοκάθαρση και εποικισμό''».

Παράλληλα το ΕΛΑΜ υπέδειξε πως, «την ώρα που όλοι ξέχασαν, η Παράταξή μας είναι η μόνη που κρατά άσβεστη την φλόγα του αντικατοχικού αγώνα, μετουσιώνοντας σε πράξη το ''Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι''».

«Μετα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, και με τις αποφάσεις που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Αμμοχώστου με εξαίρεση την αντίθετη άποψη του δημοτικού συμβούλου του ΕΛΑΜ Πόλυ Ευαγγελίδη, ως Βουλευτής Αμμοχώστου, δεν μπορώ παρά να καταγγείλω δημόσια την θέση του Δήμου και του Δημάρχου όσον αφορά την «αντικατοχική» εκδήλωση του ερχόμενου Σαββάτου», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Αμμοχώστου, Λίνος Παπαγιάννης.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγιάννης προσθέτει πως η εκδήλωση από μόνη της, με την συμμετοχή του ψευδοδημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, υποβαθμίζει την αντικατοχική εκδήλωση. «Τέτοιες δήθεν πρωτοβουλίες ρίχνουν νερό στον μύλο της τουρκικής προπαγάνδας, συμβάλλοντας στις προσπάθειες αναγνώρισης της κατοχής».

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ υπέδειξε πως, «δεν μπορούμε σαν Έλληνες της Κύπρου, να επιτρέψουμε στον οποιοδήποτε δήθεν επαναπροσεγγιστή να εξισώνει τον κατακτητή με το νόμιμο κράτος μας. Πόσο μάλλον, ως Αμμοχωστιανοί δεν γίνεται να αφήσουμε κανένα περιθώριο για τόσο σοβαρά λάθη σε πολιτικό, Εθνικό και κοινωνικό επίπεδο, που επηρεάζουν άμεσα τον κατεχόμενο μας Δήμο».

Σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής Αμμοχώστου της Δημοκρατικής Παράταξης, Μιχάλης Γιακουμή, αναφέρει πως η συμμετοχή του λεγόμενου δήμαρχου στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, μπορεί να ερμηνευθεί ως κοινή έκφραση βούλησης για λύση του κυπριακού.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, «η πρωτοβουλία του Δήμου Αμμοχώστου να προσκαλέσει στην αντικατοχική εκδήλωση, τον λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης, θα πρέπει να τύχει λεπτού και προσεκτικού χειρισμού, προκειμένου να μην στείλει λάθος μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί να παρερμηνευθεί – κυρίως από την κατοχική δύναμη – ως μια συνήθης εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα, που σίγουρα δεν είναι».

Επιπλέον, σημειώνει ότι, «η συμμετοχή του λεγόμενου δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στην παρουσία, μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων κρατικών αξιωματούχων, μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί και ως έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποτελέσει ευκαιρία για να σταλεί το σωστό μήνυμα σε σχέση με το Κυπριακό», προσθέτοντας ότι «διατρανώνοντας, ταυτόχρονα τη βούληση των Αμμοχωστιανών για απελευθέρωση και επανένωση, καθώς και την παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας ο κ. Γιακουμή αναφέρει ότι, «η δημόσια αναπαραγωγή μη ψύχραιμων τοποθετήσεων για το θέμα, δεν βοηθά την κοινή προσπάθεια για λύση του κυπριακού και επανένωση της Πατρίδας μας».

Δειτε Επισης

«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα