Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τον χώρο προσευχής μουσουλμάνων στον Απόστολο Ανδρέα

Πρόκληση χαρακτήρισε ο «βουλευτής» ΡΤΚ Αμμοχώστου, Ερκούτ Σιαχαλί την μετατροπή κτιρίου στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα σε χώρο προσευχής για μουσουλμάνους, μιλώντας για άδεια του «υπουργείου παιδείας» για την ανέγερση τζαμιού και χώρου μαθημάτων Κορανίου στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα που γίνεται πάντα στο πλαίσιο ενός σχεδίου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Μπακίς αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Σιαχαλί ο οποίος είπε πως η επιθυμία για την ανέγερση τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα, που έχει υψηλή πνευματική αξία για τον χριστιανικό κόσμο, μυρίζει πρόκληση. «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια θα ήταν η αντίδρασή μας αν είχαμε ακούσει ότι χτίζεται παρεκκλήσι στο Χαλά Σουλτάν, το οποίο έχει πνευματική αξία για τους μουσουλμάνους. Ποτέ δεν λαμβάνεται υπόψη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους Ελληνοκύπριους που περνούν από το νότο στο βορρά, τους οποίους έχουμε ανάγκη κυρίως από οικονομική άποψη, και ότι κάποιοι από αυτούς θα εγκαταλείψουν τη διέλευση προς αυτή την πλευρά».

Αυτό το βήμα, συνέχισε, έγινε χωρίς να υπολογίσουν τι θα κερδίσουν ή θα χάσουν από αυτό το βήμα. Είναι γεγονός ότι σήμερα ζούμε με τη λογική ότι «χρειαζόμαστε τα ψώνια που θα κάνουν οι Ελληνοκύπριοι, με λίγα λόγια χρειαζόμαστε τα ευρώ που θα ξοδέψουν», πρόσθεσε. Πέρα από την οικονομική διάσταση του θέματος, ανέφερε, πρόσφατα αρχίσαν να ακούν πολύ συχνά πολιτικές και συζητήσεις για τα θρησκευτικά μαθήματα και τον τρόπο ζωής των Τ/κ. Το ΡΤΚ, είπε, έχει θέση γι αυτά τα θέματα, την έχει εκφράσει και θα συνεχίσει να το κάνει.

Η ανεξάρτητη «βουλευτής», Τζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς  δήλωσε ότι «το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά καταστρέφονται με νοοτροπία λεηλασίας» στο ψευδοκράτος.

Σε γραπτή δήλωσή της ανέφερε ότι αυτό που συνέβη στο αρχαίο λιμάνι της Κερύνειας είναι ντροπή. Είναι τυχεροί, συνέχισε, που έχουν το μοναδικό αρχαίο λιμάνι από την περίοδο των Λουζινιανών στη Μεσόγειο, αλλά κατά την αποκατάσταση αυτού για κάποιο λόγο, η «κυβέρνηση» δεν αποτάθηκε στο «ανώτατο συμβούλιο μνημείων» αρχικά, αλλά όταν το σκυρόδεμα χύνεται μήνες αργότερα. «Φυσικά, όλοι προσεγγίζουν με καχυποψία, ψάχνοντας για κάτι από κάτω. Θα ερευνηθούν αυτοί που ζημιώνουν το κράτος ρίχνοντας και σπάζοντας αυτά τα σκυροδέματα; οι βραχόμαζες 3000 ετών του Βασιλείου της Λαμπούσας δίπλα στο Mare Monte δόθηκαν επίσης σε ιδιωτική εταιρεία με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής περιόδου».

Αντί για σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, χτίζεται τζαμί στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα, ανέφερε η κ. Ρότζερς. «Είναι δυνατόν να επεκταθεί αυτός ο κατάλογος, συνοπτικά, αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νοοτροπία που ασχολείται με τη λεηλασία και όχι με την προστασία της υπάρχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς», κατέληξε

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Έδειξαν λένε διάθεση αποφυγής της απεργίας οι γιατροί-«Αλαζονική και αυταρχική διαχρονικά η στάση ΟΚΥπΥ»
ΒΙΝΤΕΟ: Χιονίζει για τα καλά στα ορεινά-Μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Επένδυσε με κρυπτονομίσματα αξίας 110 χιλιάδων, τον απέβαλαν από διαδικτυακή ομάδα και τον εξαπάτησαν
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Απορρίφθηκε και ο λόγος της... φυματίωσης στις Κεντρικές-Παραμένει προφυλακιστέος ο Αϊκούτ