Στο στόχαστρο Ναμί ο Αναστασιάδης-Υποστηρίζει πως μίλησε στον Τσαβούσογλου για δύο κράτη

«Η θυελλώδης περίοδος στο Κυπριακό είναι πίσω μας. Το πλοίο ανατράπηκε κατά τη διάρκεια αυτής της θυελλώδους περιόδου και θα χρειαστεί χρόνος για να πλεύσει ξανά», δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί, αναφέροντας ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακός το Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο πρώην διαπραγματευτής και «υπουργός εξωτερικών» ήταν ομιλητής στη σειρά ομιλιών «Συζητήσεις με Αμμοχωστιανούς» που διοργανώνει η επαρχιακή επιτροπή ΡΤΚ Αμμοχώστου και είχε θέμα: «Ξεκινά μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο;».

Ο κ. Ναμί είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πίεσε πολύ τα μέρη στη διαδικασία που οδήγησε στο Κραν Μοντανά. «Είπαν: ‘Αν το θέλουν και οι δύο πλευρές, ας γίνει’. Η ΕΕ παρείχε στήριξη. Έθεσε στη διάθεσή μας ό,τι ζητήσαμε. Όταν πλησιάσαμε στο τέλος της διαδικασίας, το θέμα του χάρτη ήρθε ενώπιον μας ως ένα δύσκολο ζήτημα. Τέλος, ήταν προφανές ότι υπήρχαν προβλήματα με το θέμα της ασφάλειας. Προκειμένου να αποφύγουμε ένα τροχαίο ατύχημα εκεί, πραγματοποιήσαμε μια ακόμη συνάντηση πριν από την κύρια συνάντηση», είπε.

«Ήρθαν εμπειρογνώμονες από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συζητήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει και ως αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας, περάσαμε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα εξής: Αν δεν είχαμε φτάσει στο σημείο ολοκλήρωσης των υποκεφαλαίων του Κυπριακού, δεν θα είχαμε προσκληθεί στη διάσκεψη στην Ελβετία. Μίλησαν με τα Ηνωμένα Έθνη, μίλησαν με τους εγγυητές, όλοι είχαν πειστεί ότι αυτό το πρόβλημα μπορούσε να τελειώσει με μια τελική κίνηση», πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι πήγαν εκεί για να το τελειώσουν. «Η Τουρκία ήταν εκεί. Έδειξε την πρόθεσή της να τελειώσει. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες έκανε ένα αίτημα στον Αναστασιάδη λέγοντας 'Ας το τελειώσουμε απόψε'. Ακόμη και η Ελλάδα είπε 'τώρα καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό'. Αλλά ο Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι για έναν λόγο που δεν γνωρίζω ακριβώς ούτε σήμερα».

Κατά τον κ. Ναμί, ο Ε/κ ηγέτης έφυγε «άνετα» από το τραπέζι και δεν πλήρωσε κανένα τίμημα. Είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι συναντώντας τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας του να μην τον πιέσουν και «λέγοντας ότι θα μπορούσε να συζητήσει ακόμη και λύση δύο κρατών στο μέλλον».

Μετά την κατάρρευση στο Κραν Μοντάνα, συνέχισε, πιστεύει ότι η Άγκυρα έπρεπε να αυξήσει την επιφυλακή της στο Κυπριακό λόγω των εκλογών στην Τουρκία. «Η στροφή της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν ήταν ορθολογική. Είχε να κάνει με την εσωτερική πολιτική. Ήταν για τη νίκη στις εκλογές. Συνέβη κι αυτό. Σήμερα βγήκε ο λογαριασμός γι' αυτό. Η οικονομία έχει καταστραφεί. Είναι δύσκολο να ανακάμψει. Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο δρόμο της λογικής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μία μόνο μεταβλητή. Για να ανακάμψει η οικονομία, πρέπει να βελτιωθούν και οι εξωτερικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Ναμί υποστήριξε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσουν μια ανοικτή διαδικασία διαπραγμάτευσης την επόμενη περίοδο κι αν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης περιόδου, ο ΟΗΕ θα εισέλθει σε διαδικασία (επι)διαιτησίας, λέγοντας ότι η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ πιο εύκολη από την περίοδο του σχεδίου Ανάν.

Δήλωσε ότι θα παρουσιαστούν επιλογές στα μέρη και θα υπάρχει παράγοντας πίεσης για μια λύση κι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χάσουν.

Σε μια αρνητική κατάσταση θα υπάρχει κόστος αυτή τη φορά για τους Ελληνοκύπριους, ανέφερε ο κ. Ναμί και πρόσθεσε ότι οι «σκοτεινές δυνάμεις» που επωφελούνται από το γεγονός ότι το βόρειο τμήμα του νησιού είναι μη αναγνωρισμένο και εκτός του διεθνούς δικαίου θα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη διαδικασία αλλά το ΡΤΚ κι όλα τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της λύσης θα πρέπει να τις καταπολεμήσουν.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι «βουλευτές» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός, Ερκούτ Σθιαχαλί και Σιφά Τσολάκογλου, ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, ο πρόεδρος της επαρχιακής γραμματείας Αμμοχώστου του ΡΤΚ, Οκτάι Καγιάλπ και ο πρώην πρόεδρος του ΡΤΚ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο τηλεφωνικής συζήτησης Προέδρου και Βασιλιά Αμπντάλλα Β’
Τα συμπεράσματα για διεύρυνση και τις αναφορές στην Τουρκία τόνισε η Ραουνά στις Βρυξέλλες
Ψηφίζεται με μικρές παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός-Οι τροπολογίες που εξασφαλίζουν πλειοψηφία και τι προνοούν
Οι τρεις αποχρώσεις της συμπολίτευσης για το Κυπριακό προ των εξελίξεων
Φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν για Κυπριακό-«Συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών»
Προς περαιτέρω εμβάθυνση σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου-Κοινή δήλωση για τον στρατηγικό διάλογο
Πράσινο φως για το κοινό πρόγραμμα εργασίας Πολωνίας, Δανίας, Κύπρου-Το τρίο Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Απορρίπτει και Κόκκινα και Αθηένου ο Τατάρ και ζητά νέα πρόταση-Ξανάνοιξε το θέμα του δρόμου στη Πύλα
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Αλ Σίσι-Συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Για καλύτερη ευκαιρία από το 2017 για θετική κινητικότητα έκανε λόγο ο Στιούαρτ