Έντονο πολιτικό στίγμα στη συνάντηση των ηγετών-Έσπασε το πρωτόκολλο ο Τατάρ, κατέθεσε πρόταση ο ΠτΔ

Έσπασε το πρωτόκολλο και προέβη σε δηλώσεις για την ουσία του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας της ακραίες και εκτός πλαισίου θέσεις του, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Πάντως, όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως ζήτησε από τον κατοχικό ηγέτη να απευθυνθούν από κοινού στον ΓΓ του ΟΗΕ για να ζητήσουν κοινή συνάντηση στο περιθώριο ή μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Από το Προεδρικό όπου μετέβη μετά το πέρας της συνάντησης ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως δεν έλαβε απάντηση από τον κατοχικό ηγέτη για την πρόσκληση να αναφερθούν από κοινού στον Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο αποδέχθηκε να συναντηθούν σε μια νέα τριμερή στη Νέα Υόρκη, την οποία μάλιστα ο Πρόεδρος χαρακτήρισε καθοριστική, αν τελικά πραγματοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κοινό κάλεσμα Χριστοδουλίδη και Τατάρ για πληροφορίες για αγνοούμενους-Το κοινό ανακοινωθέν

Έσπασε το πρωτόκολλο ο Τατάρ

Ο κατοχικός ηγέτης, μετά την ολοκλήρωση της κοινής επίσκεψης τους στη ΔΕΑ, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να στείλουν τα ορθά μηνύματα για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, επέλεξε να προβεί σε δηλώσεις σε σχέση με την ουσία του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα ο Νικος Χριστοδουλίδης αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακά, ευγενικά αρνήθηκε να απαντήσει και επανέλαβε πως στόχος της συγκεκριμένης επίσκεψης, είναι καθαρά ανθρωπιστικός, ενώ ευχήθηκε πως το επόμενο διάστημα, θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν για το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τον κατοχικό ηγέτη.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εάν θα ξανασυναντηθούν ευχήθηκε και στα ελληνικά, και στα αγγλικά, αλλά και στα τούρκικά, να υπάρξει μια νέα συνάντηση των δύο ηγετών. Από την άλλη πλευρά ο κατοχικός ηγέτης, έσπασε το πρωτόκολλο για να μην μπουν στην ουσία του Κυπριακού, και υπενθύμισε τις θέσεις του για κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση του ψευδοκράτους, προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Ευγενικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε με νόημα, πως η επίσκεψη αφορά ένα ανθρωπιστικό θέμα, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας στον Ερσίν Τατάρ.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεοδος της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται επανέλαβε τη δέσμευσή για κάλεσμα σε άτομα, να δώσουν πληροφορίες στη ΔΕΑ. «Ελπίζω, ότι σύντομα θα μπορέσουμε να συναντηθούμε ξανά και ότι με τη νέα συνάντηση θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Εδώ ήρθαμε για το θέμα των αγνοουμένων, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι είναι ανθρωπιστικό το θέμα».

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ, είπε πως, «είναι εκτός πολιτικής το θέμα, οπότε ότι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το έργο στον εντοπισμό των αγνοουμένων, να το κάνουμε για ανθρωπιστικούς λόγους. Καλούμε όσους έχουν πληροφορίες για αγνοούμενους και στις δύο πλευρές, να τις αναφέρουν».

Απαντώντας στο αίτημα Χριστοδουλίδη για νέα συνάντηση, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως «θέλω να επαναλάβω ότι έχω τις ίδιες θέσεις για κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση. Διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι η πολιτική μου και την ακολουθώ από την ημέρα που εκλέχθηκα. Ξέρεις τις θέσεις μου», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Απαντώντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, «είμαστε εδώ για καθαρά ανθρωπιστικό θέμα. Πρέπει να σεβαστούμε τους συγγενείς των αγνοουμένων, τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων. Δεν θα εισέλθω σε οποιαδήποτε συζήτηση για την έκβαση των συνομιλιών, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο και ελπίζω ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε», απάντησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ

Πώς σχολίασε ο Χριστοδουλίδης

Αργότερα σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο Τατάρ για το Κυπριακό, υπέδειξε πως, «δεν πήγα εκεί για να συζητήσω αυτό το θέμα, πρώτα από όλα σεβόμενος τις οικογένειες των αγνοουμένων. Δεν ανέμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό. Αυτό δεν με αποθαρρύνει για να συνεχίσω τις προσπάθειες μου».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως, «άκουσα σήμερα τον κ. Τατάρ, τον άκουσα και χθες, άκουσα και τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν που έτυχαν διαφορετικής ερμηνείας. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεν αποθαρρύνομαι για να κάνω ότι πρέπει να κάνω για να επαραρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Η επίσκεψη στη ΔΕΑ

Σε σχέση με την επίσκεψη του στη ΔΕΑ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, «δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέφθηκα τον συγκεκριμένο χώρα. Κάθε φορά πηγαίνοντας εκεί είναι μια διαφορετική εμπειρία. Ελπίζω η πρωτοβουλία μας αυτή που οδήγησε στο κοινό ανακοινωθέν να έχει αποτελέσματα. Θα αξιολογήσουμε την αντίδραση σε αυτή την κοινή έκκληση και ελπίζω να υπάρξουν αποτελέσματα. Ζήτησα κι από τον ίδιο λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πατέρας του ήταν μέλος της ΔΕΑ να συνεχίσει τις προσπάθειες. Το γεγονός ότι η πάροδος του χρόνου δημιουργεί δυσκολίες, να συνεργαστούμε περισσότερο».

Μάλιστα αποκάλυψε πως πρότεινε στον Ερσίν Τατάρ, να προχωρήσει η σύσταση της Ομάδας Αλήθεας. «Μετέφερα την ιδέα που πρωτοακούστηκε από τον Αχιλλέα Δημητριάδη, για την επιτροπή Αλήθειας. Αναφέρθηκε στην ιδέα θα συζητήσουν οι δύο επικεφαλής, αναφέρθηκα στις προσπάθειες που κάνουμε για να ενισχυθεί οικονομικά η Επιτροπή. Είναι κρίμα να υπάρχουν πληροφορίες και να μην υπάρχουν ομάδες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά ομάδες», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»