N. Χριστοδουλίδης: Σημαντική η συνάντηση με Τατάρ στη ΔΕΑ, θα βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό

Η κοινή επίσκεψη του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων την Παρασκευή αποτελεί μια σημαντική συνάντηση με πολιτική διάσταση, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων του Πάρκου Ζώδιας στην περιοχή παλιού Σκοπευτηρίου στο Γέρι.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, προσθέτοντας πως μέσα από την αυριανή συνάντηση αναμένει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας έτσι ώστε να εντατικοποιηθεί η δουλειά της ΔΕΑ και να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα, καθώς η πάροδος του χρόνου είναι ενάντια στις όλες προσπάθειες.

Είπε επίσης πως την ίδια στιγμή, και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του θέματος των αγνοουμένων, θεωρεί ότι η συνάντηση είναι σημαντική, έχοντας πολιτική διάσταση μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών.

«Θεωρώ ότι το θέμα των αγνοουμένων, και πηγαίνω με αυτή τη διάθεση αύριο, είναι ένα από τα καλύτερα, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω ως τέτοιο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η περαιτέρω συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα, κάτι που θα βοηθήσει και στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε σχετικά.

«Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον κ. Τατάρ, προσβλέπω στη συνάντησή μας, στην όποια συζήτησή μας, και ελπίζω να έχω κάτι περισσότερο θετικό να πω», υπογράμμισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως μετά τη συνάντηση θα γίνει μια ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους για τα όσα, όπως είπε, ευελπιστεί να προκύψουν μέσα από τη γενικότερη συζήτηση και θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν.

Ερωτηθείς αν στη συνάντηση θα τεθεί και το θέμα του Αποστόλου Ανδρέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει ήδη το ζήτημα και προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι θα έχει συνάντηση με τους κατοίκους στην περιοχή ύστερα από αίτημα του τοπικού ιερέα.

«Είναι κάτι που παρακολουθούμε και είναι κάτι νέο. Έχουμε την Τεχνική Επιτροπή για το θέμα της πολιτιστικής και της θρησκευτικής κληρονομιάς που είναι ενδεχομένως η τεχνική επιτροπή που εργάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, έχει αποτελέσματα και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους, και για τους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους, τους Λατίνους, για το σύνολο του κυπριακού λαού», προσέθεσε επί του θέματος.

«Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ αρνητική. Χαίρομαι που ακούω τις διαμαρτυρίες εντός της τ/κ κοινότητας, αυτές τις τολμηρές φωνές που δείχνουν και τη συνολική κατεύθυνση σε σχέση με την ανάγκη να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες και να προχωρήσουμε επιτέλους στη λύση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Δειτε Επισης

Τη διεκδίκηση έδρας του ΟΗΕ στην Κύπρο συζήτησε η Επιτροπή Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Δέσμη μέτρων για δημογραφικό-Αύξηση επιδόματος τοκετού και γονικής άδειας, 200 ευρώ σε μητέρες κάτω των 30
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ