Διαμόρφωσε εικόνα για τα ψηφοδέλτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ΕΔΕΚ

Έμφαση στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε το προηγούμενο διάστημα η ΕΔΕΚ, με αποτέλεσμα να εισέρχεται στην περίοδο της καλοκαιρινής ανάπαυλας ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα.

Όπως επισημαίνουν πηγές από το κόμμα, οι επαφές που έγιναν κύλησαν πάρα πολύ καλά, καθώς διαπιστώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από στελέχη της ΕΔΕΚ για συμμετοχή στα δεκάδες ψηφοδέλτια που θα καταρτιστούν. Ως εκ τούτου, αναμένεται να υπάρχει σοσιαλιστική παρουσία στις εκλογές σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες αλλά και διεκδίκηση από μέρους της ΕΔΕΚ ανώτατων αξιωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις που έγιναν σε τοπικό, επαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, επεξηγήθηκε από την ηγεσία η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι αλλαγές που θα επέλθουν και ο τρόπος που θα κυλήσουν οι εκλογές και συζητήθηκαν οι διάφορες ανησυχίες που προκύπτουν. Καταγράφηκε, ωστόσο, και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για συμμετοχή, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό μετά από μία περίοδο παρατεταμένης εσωστρέφειας και απώλειας στελεχών.

Η κινητικότητα που υπήρξε απέδωσε, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα η ΕΔΕΚ να έχει τον κορμό των ψηφοδελτίων της, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή εντός Οκτωβρίου. Τότε είναι που η έμφαση θα μετατοπιστεί στα υψηλότερα αξιώματα, όπως είναι οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, καθώς σε αυτό το επίπεδο είναι που θα επιδιωχθούν οι συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, και οι σοσιαλιστές αναμένεται να κάνουν επιλογές συνεργασιών ανά περίπτωση, έχοντας άλλους συνεργάτες σε κάθε Δήμο. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο, ότι η ΕΔΕΚ, ως παραδοσιακό κόμμα, που διαθέτει προπύργια και πολύ καλές παρουσίες σε ορισμένες περιοχές, θα διεκδικήσει κάποιες από αυτές τις θέσεις με δικά της στελέχη, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει. Οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να γίνουν στο δεύτερο μισό του φθινοπώρου, καθώς υπάρχει επαρκής χρόνος, δεδομένου ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο.

Παρά την καλή πρόοδο που σημειώθηκε στις Ευρωεκλογές, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εξελίξεις στο άλλο σκέλος των διπλών εκλογών, τις Ευρωεκλογές. Αν και ακούγονται πολλά, φαίνεται πως οι σοσιαλιστές προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής, προτιμώντας να προχωρούν τα πράγματα βήμα βήμα και να κάνουν την ανάγνωση του πολιτικού σκηνικού την κατάλληλη στιγμή. Η εξεύρεση ατόμων για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών θεωρείται πιο εύκολη, υπό την έννοια ότι είναι μόνο έξι και μπορούν να αντληθούν από κάθε γωνιά της Κύπρου, αλλά θα πρέπει, ταυτόχρονα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε το ψηφοδέλτιο να έχει την ανάλογη ανταγωνιστικότητα, που θα προσελκύει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων της αλλά και πέραν αυτών.

Σε αυτή τη φάση δεν έχει αποφασιστεί κατά πόσον θα επιδιωχθεί συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο Ευρωεκλογών. Η εικόνα που υπάρχει γενικότερα στο πολιτικό σύστημα το τελευταίο διάστημα φαίνεται να μην ευνοεί αυτές τις συνεργασίες, ωστόσο οι πρώτες μετρήσεις σε ένα ρεαλιστικό ορίζοντα από τις εκλογές, μπορεί να ωθήσει κάποια κόμματα να αναζητήσουν ενίσχυση ποσοστών μέσα από συνεργασίες.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις δυναμικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το προβάδισμα για την έκτη έδρα φαίνεται να έχει το ΕΛΑΜ, αλλά τόσο η ΕΔΕΚ όσο και η ΔΗΠΑ, επιθυμούν την είσοδό τους στο Ευρωκοινοβούλιο και αναμένεται να δουλέψουν αρκετά για να την πετύχουν. Την προηγούμενη φορά η ΕΔΕΚ κατάφερε να πάρει την έκτη έδρα, εν μέρει λόγω της κινητοποίησης που υπήρχε για αποτροπή της παρουσίας του ΕΛΑΜ στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της πολλής δουλειάς που έγινε πριν τη μεγάλη εσωκομματική καταιγίδα. Για το θέμα, πάντως, δεν αναμένονται νεότερα εντός του καλοκαιριού, αφού γενικά ο Αύγουστος θεωρείται νεκρός μήνας πολιτικά, ενώ δεν υπάρχει ακόμη η πίεση του χρόνου.

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα