Πρώτο επίσημο τετ α τετ με την καρδιά στους αγνοούμενους και το μυαλό στο Κυπριακό

Την πρώτη επίσημη τους συνάντηση, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχουν σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Εργαστήρι της ΔΕΑ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Η πρώτη συνάντηση, λαμβάνει χώρα μετά από σχετική πρόσκληση που απέστειλε στον Τατάρ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, και έχει αμιγώς ανθρωπιστικό χαρακτήρα, κάτι που αναμένεται να διατυπώνεται και στο Κοινό Ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά το πέρας της συνάντησης.

Το τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Τατάρ, είναι προγραμματισμένο για τις εννέα το πρωί και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξενάγηση των δύο στο εργαστήρι της ΔΕΑ από τους αρμόδιους των Ηνωμένων Εθνών καθώς και συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσέρχεται στη συνάντηση, πρώτον για να διασφαλίσει πως τα όποια προσκόμματα πολιτικής υφής έμπαιναν μέχρι σήμερα από το κατοχικό καθεστώς για να επαναρχίσουν οι εκταφές σε συγκεκριμένες περιοχές θα αρθούν και δεύτερον για να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Ερσίν Τατάρ, δημιουργώντας πιο ευνοϊκές συνθήκες, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε δύο επίπεδα οι επιδιώξεις Χριστοδουλίδη για το τετ α τετ με Τατάρ

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή θα είναι η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, αφού Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ, είχαν συναντηθεί αμέσως μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Και σε εκείνη τη συνάντηση αλλά και σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εντός του Πλαισίου που έχει καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πήχης των προσδοκιών, ωστόσο, δεν μπορεί να τεθεί ιδιαίτερα ψηλά, δεδομένων των καθημερινών, εκτός Πλαισίου δηλώσεων του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος επιμένει στην ακραία ρητορική, απαιτώντας κυριαρχική ισότητα και διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών και απορρίπτοντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Πάντως, παρά τις δεδηλωμένες θέσεις του κατοχικού ηγέτη και με δεδομένο ότι οι σημαντικές αποφάσεις στο Κυπριακό λαμβάνονται στην Άγκυρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει επενδύσει αρκετά στην κινητοποίηση εκείνων των Ευρωπαίων ηγετών που διατηρούν ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν, έτσι ώστε αυτός, κατανοώντας τα οφέλη που ενδεχομένως να έχει ο ίδιος από τη λύση του Κυπριακού, να εγκαταλείψει τις ακραίες θέσεις Τατάρ. Κάτι που ακόμα και ο ίδιος εννόησε εμμέσως πλην σαφώς, όταν την περασμένη Τετάρτη δήλωνε πως στάθηκε με ειλικρίνεια απέναντι στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και μη αποκλείοντας επανάληψη εκείνης της στάσης του.

Το σίγουρο, βέβαια, είναι πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς ποιες είναι οι ακριβείς θέσεις της άλλης πλευράς, από τη στιγμή που γίνονται αντιφατικές και εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους δηλώσεις, ειδικά από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος πότε ανοίγει παραθυράκι για το Κυπριακό και πότε το διπλοσφαγίζει.

Πάντως, αν κάτι αναμένεται ως εξέλιξη από τη σημερινή συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ, αυτό δεν θα έχει να κάνει με την ουσία της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά μάλλον με το θέμα των αγνοουμένων, όπου ουσιαστικά θα στέλνεται το μήνυμα, ότι οι δύο ηγέτες στηρίζουν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και καλούν όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και τους πολίτες που γνωρίζουν κάτι, να μοιραστούν πληροφορίες και να πράξουν ότι είναι δυνατόν για να εξακριβωθεί η τύχη όσων έχασαν τη ζωή τους το καλοκαίρι του 1974.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, αναμφίβολα αποτελεί και ένα βήμα που αναλόγως θα ληφθεί υπόψη και από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος όπως έχει ήδη δηλώσει, προτίθεται να δώσει ακόμα μια ευκαιρία στις δύο πλευρές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή του η προσπάθεια, αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά μετά το καλοκαίρι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Εάν ο κ. Γκουτέρες διαπιστώσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται να προσκαλέσει σε μια τριμερή συνάντηση τους δύο ηγέτες και να προχωρήσει με τον διορισμό απεσταλμένου. Πράγμα, βέβαια που επιχείρησε και πριν δύο χρόνια, ωστόσο η προσπάθεια του έπεσε στο κενό, λόγω της αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς.

Δειτε Επισης

Ταλαντεύεται στην ζυγαριά η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης-Οι μπερδεμένοι ρόλοι και η γυναίκα του Καίσαρα
Στα ελληνοτουρκικά στραμμένη η προσοχή-Στάση αναμονής για το Κυπριακό με μηνύματα από τη Λευκωσία
Ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα για το κύκλωμα μαστροπείας-Σε δίκη τρεις, ελεύθερη η 27χρονη
Πολύπλευρο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας-Αγκάθι το κόστος ζωής και οι χαμηλοί μισθοί
Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος και η προεργασία του Προέδρου
Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την μαφιόζικη εκτέλεση του 39χρονου Τούρκου στην Ελλάδα
Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος
Κατέστρεψε σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα το Ισραήλ-Νεκρά δύο μέλη της οργάνωσης
Επίθεση «υπεξ» σε Μπορέλ για τις αναφορές για τη Σύνοδο του Κιργιστάν-Κατηγορεί την Ε.Ε. για το Κυπριακό
Χειροπέδες σε 21χρονο για εμπρησμό οχήματος στο Στρόβολο