Η Βουλή μέσα από τα μάτια φοιτητών… «Υπάρχει ελπίδα, δεν είναι τόσο τραγική η εικόνα»

«Η Βουλή δεν είναι μόνο οι 56 στην Ολομέλεια. Είναι και άλλοι αφανείς ήρωες, που παράγουν έργο», είπε η Μιράντα. «Η εικόνα που βγαίνει από την Ολομέλεια αδικεί την πραγματική εικόνα της Βουλής. Βουλευτές που εντός της Ολομέλειας μπορεί να διαφωνούν, έξω από εκείνη την αίθουσα μπορεί να είναι φίλοι, επειδή είναι άνθρωποι και δεν συζητούν μόνο για πολιτικά», ανέφερε ο Ανδρέας. «Πριν τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα, είχα την εντύπωση πως η Βουλή ήταν όπως το καφενείο, ότι έρχονται εδώ οι βουλευτές και κάνουν περίπατο. Όμως, παρακολουθώντας και τις Επιτροπές, καταλάβαμε ότι γίνεται αρκετή δουλειά και καταβάλλουν τεράστιο κόπο», σχολίασε η Χριστιάνα.

Αυτοί είναι τρεις από τους τριάντα φοιτητές, που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Ένα πρόγραμμα που έτρεξε για δεύτερη χρονιά, αφού ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022 και έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές από τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, να μπουν για δύο μήνες εντός του Κοινοβουλίου και να γίνουν μέλη του, να παρακολουθήσουν τις συνεδρίες των Επιτροπών, να ακολουθήσουν κατά πόδας ένα βουλευτή, ώστε να βιώσουν την καθημερινότητά του, να εργαστούν στις διάφορες υπηρεσίες, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της Βουλής.

Το πρόγραμμα, για αυτή τη χρονιά, ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουλίου και σε αυτό συμμετείχαν φοιτητές από διάφορους κλάδους. Οικονομικά, Νομική, Διεθνείς σχέσεις, πολιτικές επιστήμες, χρηματοοικονομικά, ιστορία, γαλλικές σπουδές και είναι από ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, όμως οι φοιτητές είναι όλοι ελληνόφωνες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, εκτός από τις εργασίες στις υπηρεσίες, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάποιες παρουσιάσεις από Επιτρόπους, από αξιωματούχους, ενώ συμμετείχαν και στο shadowing, δηλαδή αρκετοί φοιτητές ήταν στα βήματα των βουλευτών, άλλοι για πέντε μέρες, άλλοι για δέκα.

Οι φοιτητές παρακολούθησαν, επίσης, αρκετές συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και είχαν συναντήσεις με τους προέδρους των Επιτροπών, καθώς και συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών στο πλαίσιο της συμμετοχής της Βουλής σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Από την πρώτη ημέρα, οι φοιτητές χωρίστηκαν σε διάφορες υπηρεσίες της Βουλής για να κάνουν και την πρακτική τους άσκηση και να δουν τις εργασίες που γίνονται σε κάθε υπηρεσία. Είχαμε στην υπηρεσία κοινοβουλευτικών επιτροπών, στην υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων, στην υπηρεσία διεθνών σχέσεων, στην υπηρεσία εκδόσεων, στο γραφείο της Προέδρου, στην υπηρεσία προϋπολογισμού και στην υπηρεσία επικοινωνίας.

Το πρόγραμμα έχει θεσμοθετηθεί και θα γίνεται κάθε χρόνο από εδώ και πέρα και οι μήνες που προσφέρεται Ιούνιο και Ιούλιο, επειδή πολλοί φοιτητές τελειώνουν το πανεπιστήμιο και τις εξετάσεις και έχουν περισσότερο χρόνο να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα, ταυτόχρονα, μπορεί να επιλεχθεί και ως επιπλέον μάθημα, για πιστωτικές μονάδες, αφού έχει γίνει συνεργασία με το πρόγραμμα To Be Connected, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

Ο Ανδρέας, η Μιράντα, ο Άλκης, η Χριστιάνα και ο Σάββας, πέντε από τους φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, μιλούν στον REPORTER και εξηγούν πώς η συγκεκριμένη εμπειρία άλλαξε άρδην την εικόνα που είχαν στο μυαλό τους για τη Βουλή, ως θεσμός, αλλά και για τη δουλειά που πραγματοποιούν οι βουλευτές.

363039011_107054259143360_835638129505434023_n

Χριστιάνα Μαρία Δημητρίου-Τμήμα Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Εγώ ήμουν στο Τμήμα του προϋπολογισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Ένα νεοσύστατο τμήμα, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο στη Βουλή. Αν και είναι ένα μικρό τμήμα, το οποίο τώρα άρχισε τη λειτουργία του, θεωρώ ότι έχει μέλλον και θα χρειαστούν αρκετές θέσεις και οικονομολόγοι. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ελέγχει τον προϋπολογισμό του κράτους και των διάφορων αξιωματούχων, ενώ έχει την ευθύνη να ελέγχει και τις διαδικασίες εκπαίδευσης των υπαλλήλων και τις νέες προσλήψεις.

Η υποδοχή που λάβαμε ήταν αρκετά θερμή, νιώσαμε άνετα από την αρχή και ήταν μία ωραία εμπειρία εδώ στη Βουλή, που δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να την ζήσουν. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά τυχερό, που είχα αυτή την εμπειρία, για να συμμετάσχω. Είναι ωραίο να έχεις και μία άποψη για το τι γίνεται εκ των έσω και να μην βλέπεις μόνο από την τηλεόραση και να σχηματίζεις μία εικόνα. Η άποψή μου άλλαξε προς το καλύτερο, όταν είδα τι γίνεται μέσα στη Βουλή. Είναι κάτι που μου άρεσε αυτό και μακάρι να είχα ξανά την ευκαιρία να έρθω στη Βουλή.

Πριν τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα, είχα την εντύπωση πως η Βουλή ήταν όπως το καφενείο, ότι έρχονται εδώ οι βουλευτές και κάνουν περίπατο. Όμως, παρακολουθώντας και τις Επιτροπές, καταλάβαμε ότι γίνεται αρκετή δουλειά και καταβάλλουν τεράστιο κόπο, τόσο οι βουλευτές, όσο και οι υπηρεσίες της Βουλής, για να εξασφαλίσουν τα καλύτερα επιθυμητά αποτελέσματα. Είδαμε καλά τη δουλειά που γίνεται και δεν είναι ότι πηγαίνουν κάθε Πέμπτη, πατούν το κουμπί και φεύγουν. Γίνεται μία πιο καλή και οργανωμένη εργασία.

Οι βουλευτές ήταν όλοι ευγενικοί και πρόθυμοι να μας βοηθήσουν και να μιλήσουν μαζί μας. Ακόμη και όταν καθόμασταν στο αίθριο έρχονταν να μας μιλήσουν και γενικά ήταν δίπλα μας. Αυτό δημιούργησε μία καλή εντύπωση για τους πλείστους. Θα ήθελα στο μέλλον να καταλήξω στην υπηρεσία που ήμουν».

363258669_695736449031918_3191056549454264720_n

Άλκης Παπασάββας-Τμήμα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Ήμουν στην υπηρεσία κοινοβουλευτικών επιτροπών, στην οποία γίνεται η διαδικασία του νομοτεχνικού ελέγχου των νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή. Θεωρώ ότι είναι μία αρκετά σημαντική υπηρεσία, που βοηθά τους βουλευτές με τις προτάσεις νόμου και τα νομοσχέδια και το έργο της είναι κυριολεκτικά νομοτεχνικό.

Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση στη Βουλή, δεν είναι το έργο της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αλλά το πρόγραμμα που έγινε από την υπηρεσία μελετών και εκδόσεων, επειδή είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με επιφανή πρόσωπα του κράτους και του Κοινοβουλίου. Ήταν μία σημαντική εμπειρία, επειδή δεν θα είχαμε ξανά τέτοια ευκαιρία, να μιλήσω με αυτά τα πρόσωπα, να ρωτήσω πράγματα.

Όσον αφορά στη δουλειά που κάνουν οι βουλευτές, εκείνο που μου προκάλεσε εντύπωση είναι ότι είναι αρκετά διαφορετική η εικόνα που βλέπουμε στις Επιτροπές και η εικόνα που βλέπουμε στην Ολομέλεια της Βουλής, επειδή πιστεύω ότι στην Ολομέλεια παράγονται εντυπώσεις και να φανούν οι θέσεις των κομμάτων, συλλογικά, ενώ στις Επιτροπές βλέπουμε μία συνεργασία μεταξύ όλων, για να παραχθεί έργο και δεν υπάρχουν αντιπαλότητες, που μπορεί να δούμε στην Ολομέλεια. Υπάρχουν διαφωνίες, όμως δεν είναι στο μέγεθος που βλέπουμε στην Ολομέλεια. Επίσης, θεωρώ ότι υπάρχουν βουλευτές που κάνουν απίστευτη δουλειά στις Επιτροπές και δεν βγαίνει αυτό προς τα έξω και υπάρχουν βουλευτές, που κάνουν αρκετά λιγότερα πράγματα και δουλειά ή δεν πηγαίνουν καθόλου στην Επιτροπή, αλλά μιλούν περισσότερο στην Ολομέλεια, φαίνεται ότι εκείνοι ήταν στο κέντρο των εργασιών, κάτι που είναι μεγάλο σφάλμα και επηρεάζει και την ψήφο των πολιτών. Η εικόνα που είχα για την Ολομέλεια πριν και η εικόνα που έχω τώρα, μετά από αυτή την εμπειρία, είναι αρκετά διαφορετική. Πρώτα από όλα, στην Ολομέλεια μιλούν οι αρχηγοί των κομμάτων ή και ένα μέλος, αλλά πολλές φορές εκείνοι που μιλούν δεν είναι εκείνοι που παράγουν την δουλειά και δεν θα φανούν όσο έπρεπε να φανούν.

Στη Βουλή είχαμε και αρκετά ερείσματα. Προσωπικά, δεν ξέρω μετά τις σπουδές τι θέλω να κάνω, είδα αρκετές και διαφορετικές θεματικές, μέσα από τις Επιτροπές και τις συζητήσεις με τους βουλευτές. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο μέλλον. Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία, που διαρκώς εξελισσόταν. Είναι κάτι που δεν σε κάνει να βαριέσαι. Ήμουν δύο μήνες στη Βουλή, που ουσιαστικά ήταν όλο το καλοκαίρι και δεν ήθελα να τελειώσει η εμπειρία. Συνέχεια είχε κάτι καινούργιο. Οι βουλευτές ήταν αρκετά καλοί μαζί μας, ήταν πρόθυμοι, μας έδωσαν χρόνο».

363051518_591780626211881_4865582356052375999_n

Μιράντα Αντωνίου-Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Εγώ ήμουν στην υπηρεσία διεθνών σχέσεων της Βουλής, η οποία ασχολείται με διεθνείς κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, τις σχέσεις της Βουλής με ξένα κοινοβούλια. Ήμασταν πέντε άτομα στη συγκεκριμένη υπηρεσία και κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας, δουλέψαμε σε διάφορα έργα της υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα μετά από κάθε αποστολή βουλευτών ή της Προέδρου, είχαμε να κάνουμε να κάνουμε αναφορές για το τι έγινε, τι συζητήθηκε κλπ. Μερικές φορές, έπρεπε να γράψουμε και ευχαριστήριες επιστολές προς τους ξένους βουλευτές.

Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη από την υπηρεσία μας. Είδα ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς της Βουλής, το καταβάλλει η συγκεκριμένη υπηρεσία και οι λειτουργοί της μας αγκάλιασαν, όπως και όλοι οι άλλοι λειτουργοί, σε άλλες υπηρεσίες, αλλά και οι βουλευτές και η Πρόεδρος. Η Πρόεδρος της Βουλής, όσες φορές μας συνάντησε, ήθελε να ακούσει τα σχόλια μας, για εντυπώσεις, παρατηρήσεις και είδαμε ότι θέλει να είναι κοντά στους νέους και να συζητά.

Ήταν ένα παραγωγικό καλοκαίρι και καμία στιγμή, δεν μπορεί να θεωρηθεί χάσιμο χρόνου. Ακόμη και οι στιγμές που ήταν κενές, όσον αφορά στη δουλειά που είχαν οι υπηρεσίες δουλειά να μας δώσουν, γέμιζαν με συναντήσεις με βουλευτές, επιτρόπους, αξιωματούχους. Επισκεφτήκαμε και το Ανώτατο Δικαστήριο, που είχαμε συνάντηση με Ανώτατη Δικαστή. Αυτό είναι κάτι που υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε.

Όσον αφορά στο θέμα των Επιτροπών, άλλη είναι η εικόνα που έχει ο πολίτης και άλλη είναι η εικόνα που γίνεται στις Επιτροπές. Κάλο θα ήταν, ο κάθε πολίτης, πριν πάει να ψηφίσει, να μπει να ψάξει για τους βουλευτές, για να δει τι ψήφισε, τι προτάσεις νόμου πρότεινε, τι δουλειά έκανε. Όλα αυτά υπάρχουν στο διαδίκτυο και είναι κάτι που αν δεν το κάνει, δεν πρόκειται να ξέρει και αν το κάνει θα αναθεωρήσει ό,τι εντύπωση είχε για τον κάθε βουλευτή.

Πριν έρθω στη Βουλή, είχα την εντύπωση ότι θα πάνε οι βουλευτές στην Ολομέλεια, θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και αυτό ήταν. Όμως, μέσω από την εμπειρία, είδαμε βουλευτές που ήταν στο Κοινοβούλιο καθημερινά. Επίσης, εκτός από τους βουλευτές, που όντως δουλεύουν για το τόπο μας, υπάρχουν και οι υπηρεσίες. Πόσος κόσμος είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι λειτουργοί εργάζονται στη Βουλή ή πόσες υπηρεσίες χρειάζονται; Είναι η ραχοκοκαλιά της Βουλής. Υπάρχουν και οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες, που επίσης παράγουν έργο. Η Βουλή δεν είναι μόνο οι 56, είναι και άλλοι τόσοι που δεν φαίνονται. Υπάρχει ελπίδα και γίνονται προσπάθειες και δεν είναι τόσο τραγική η εικόνα, όπως νομίζουν όλοι.

Θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να μείνω περισσότερο, επειδή είναι μία εμπειρία που όσο διαρκεί, τόσο περισσότερα πράγματα μαθαίνουμε και από τους βουλευτές και από τους λειτουργούς. Κάθε μέρα, θα μάθουμε κάτι καινούργιο. Είναι κάτι που εξελίσσεται και μπορείς να χτίσεις πάνω σε εκείνο που ξέρεις».

363077711_792452442590631_2090865441847504644_n

Ανδρέας Παπανδρέου-Τμήμα Νομικής στο UCLAN Cyprus

«Εγώ θέλω να ξεκινήσω, λέγοντας πως η εμπειρία μου στη Βουλή ήταν ανακουφιστική, επειδή γκρέμισε κάποια στερεότυπα και κάποια ταμπού, που κρατούν στο περιβάλλοντα χώρο, για το τι εστί Κυπριακή Δημοκρατία και τι εστί Κοινοβούλιο. Έχουμε το χάρισμα, ως άνθρωποι να επιλύουμε τις διαφορές μας με το διάλογο, παρά τα άλλα ζώα και έχουμε το μεγάλο προνόμιο να ζούμε σε μία δημοκρατική χώρα και αυτό εξυμνείται στο χώρο που ήμασταν, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ο ναός της Δημοκρατίας.

Στη Βουλή γίνεται μία υπεράνθρωπη προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, που κάποιοι αγνοούν ή θέλουν να εθελοτυφλούν στο πόση δουλειά γίνεται. Θέλω να αναφερθώ και στους αφανείς ήρωες, που φροντίζουν για το τι γίνεται και πώς λειτουργεί η Βουλή, ως θεσμός. Αποκόμισα πολλές γνωριμίες, από την εμπειρία μου, που δεν είναι απλοί άνθρωποι, είναι νομοθέτες, που κατά κάποιο τρόπο πλάθουν το μέλλον αυτού του τόπου. Οτιδήποτε ζούμε στη ζωή μας είναι πολιτική, όπως μας είπαν πολλοί βουλευτές και αυτό το καθορίζουν εκείνοι οι 56 που εκλέγουμε. Θέλω να επισημάνω, ως νέος, ότι εκείνο που καλούμαστε να κάνουμε κάθε πέντε χρόνια και να εκλέξουμε τα 56 άτομα, ίσως να είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές που βιώνουμε.

Είχα το προνόμιο να δουλέψω κοντά στην Πρόεδρο της Βουλής, την κα. Αννίτα Δημητρίου, η οποία είναι πάνω από όλα ένας άνθρωπος-γεγονός, που κατέρριψε τα στερεότυπα και τα ταμπού, ότι μία γυναίκα μπορεί να διαχειριστεί, να κουμαντάρει και να ηγηθεί ενός θεσμού, που είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και επίσης, εκτός από γυναίκα είναι και νεαρή. Είχα την ευκαιρία να δω την ανθρώπινη πλευρά της, που είναι ένα άτομο με χιούμορ, ένας άνθρωπος που αγαπά ανιδιοτελώς, κάτι που στην πολιτική δεν είναι συχνό. Είχα το προνόμιο να συνομιλήσω και με βουλευτές, με επιτρόπους, με δικαστές του Ανώτατου, να συγκρουστώ πολλές φορές μαζί τους, που δείχνει τι εστί δημοκρατία, πολιτική και διάλογος.

Αντάλλαξα απόψεις, γνώμες και έχω σχηματίσει μία ακεραία γνώμη για το τι είναι το Κοινοβούλιο, πόσο σημαντικό είναι και τι συνιστά για την κυπριακή κοινωνία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι μόνο η αίθουσα της Ολομέλειας, που λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Δεν είναι μόνο εκείνες οι δύο ώρες που θα ψηφίσουν κάποιοι άνθρωποι, δεν είναι μόνο μία αίθουσα. Θέλω να πω επίσης ότι η Βουλή χρειάζεται ένα νέο κτίριο. Σε άλλες χώρες είναι ένα αξιοθέατο. Είναι μία επένδυση για το μέλλον της Δημοκρατίας και δεν είναι πεταμένα λεφτά.

Η εικόνα που είχα πριν για τη Βουλή ήταν πολύ χειρότερη, το ίδιο και για τους βουλευτές, γι’ αυτό είπα ότι γκρεμίστηκαν τα ταμπού και τα στερεότυπα. Κάποιες φορές τα λάθη της εκτελεστικής εξουσίας, επιδίδονται και στους βουλευτές. Εγώ θέλω να επιβεβαιώσω τον Κύπριο πολίτη, ότι οι 56 πολίτες που είναι στη Βουλή, νοιάζονται και κόπτονται για τον κυπριακό λαό και κάνουν δουλειά, που δεν βλέπουμε εμείς. Η εικόνα που βγαίνει από την Ολομέλεια αδικεί την πραγματική εικόνα της Βουλής. Βουλευτές που εντός της Ολομέλειας μπορεί να διαφωνούν, έξω από εκείνη την αίθουσα μπορεί να είναι φίλοι, επειδή είναι άνθρωποι και δεν συζητούν μόνο για πολιτικά. Υπάρχει ανθρώπινη φύση, πίσω από τους βουλευτές και τον κάθε λειτουργό.

Αυτοί οι δύο μήνες, αν μου ζητούσαν να το κάνω ξανά από την αρχή, θα το ξαναέκανα, επειδή ήρθαμε κοντά και με τα παιδιά και δέσαμε ως ομάδα».

363283596_1938067056573614_5170552402688110753_n

Σάββας Σταύρου-Ιστορικός και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

«Ήθελα διακαώς να συμμετέχω στο πρόγραμμα, επειδή στα χρόνια τα δικά μου, όταν ήμουν προπτυχιακός φοιτητής δεν υπήρχε και επειδή ήμουν και είμαι πάντα πολιτικό ον και ήθελα να δω τη Βουλή εκ των έσω. Ήθελα να είμαι παρών φέτος στη δίμηνη περιπέτεια και ήθελα να τη βιώσω.

Εγώ ήμουν στην υπηρεσία των εξωτερικών υποθέσεων, που προβάλλει τη χώρα μας για τις επαφές της στα ξένα κοινοβούλια και με διεθνείς οργανισμούς. Για παράδειγμα, το κυπριακό Κοινοβούλιο είναι μέλος στον Κοινοπολιτειακό Σύνδεσμο, είναι μέλος στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, είναι μέλος σε διάφορους οργανισμούς, όπως είναι η Κοινοβουλευτική Ένωση της Μεσογείου και υπάρχει επαφή με την Ασιατική Κοινοβουλευτική Ένωση. Είδαμε ότι η Βουλή έχει μία εξωστρέφεια και η Κύπρος αποτελεί γέφυρα των ηπείρων.

Είδαμε το πολυσχιδές έργο που παράγει η Βουλή και οι λειτουργοί της, που είναι η ραχοκοκαλιά της Βουλής και χωρίς αυτούς, ούτε οι βουλευτές θα μπορούσαν να παράξουν το έργο που παράγουν αυτή τη στιγμή. Προσωπικά, βοήθησα λειτουργούς να ετοιμάσουν δελτία τύπου για διάφορα θέματα. Προσωπικά, χρησιμοποίησα και τη Βουλή για την διατριβή μου, διότι χρησιμοποίησα το Αρχείο Διεθνών Σχέσεων και για να διευρύνω τις επιστημονικές μου γνώσεις.

Είχαμε εμπειρίες με διάφορους βουλευτές, που άφησαν το στίγμα τους, είχαμε συναντήσεις με επικεφαλής οργανισμών αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαμε επαφές με διευθυντές υπηρεσιών, που μας ανέλυσαν και μας παρουσίασαν το έργο της κάθε υπηρεσίας και το ρόλο και την αποστολή της. Είχα επαφές με ένα πολύ έγκριτο νομικό, που είναι κοινοβουλευτικός συνεργάτης και με έμπασε στις διαδικασίες και μου εξήγησε τις διαδικασίες με τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου και ήταν μία άκρως εποικοδομητική εμπειρία. Είχαμε θερμή υποδοχή από τους βουλευτές, που ήθελαν να μας βοηθήσουν.

Είδαμε ότι σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, αν και υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ κάποιων βουλευτών, υπήρξε περισσότερο συγκερασμός των απόψεων, για να υπάρχει αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, στην Επιτροπή Προσφύγων, οι βουλευτές κινούνται με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε Επιτροπές, στην παρουσία σημαντικών καλεσμένων, όπου γίνεται όλη η δουλειά. Την πρώτη ημέρα που μπήκαμε σε Επιτροπή, ήταν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ήταν παρούσα και η υπουργός Δικαιοσύνης.

Η Βουλή μας έδωσε κάποια εχέγγυα που θα χρησιμοποιήσουμε ως αυριανοί πολίτες της Δημοκρατίας, επειδή η αποχή δεν αποτελεί λύση, δεν πρέπει να ψηφίζουν άλλοι στη θέση μας. Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω στη Βουλή και να επιστρέψω τα εχέγγυα που έχω λάβει και με κάποιο τρόπο είτε να συνεργαστώ με τη Βουλή, είτε να ενταχθώ σε κάποια υπηρεσία».

363081495_607746181493679_8958317882943032041_n

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»