Ο Χαρμάντ, ο Εφκάν, η Άννα, ο Οσάμα, η Καρίνα... Μετανάστες μαθαίνουν ελληνικά σε ένα παλιό αρχοντικό

Ο Χαρμάντ, ο Εφκάν, ο Αχμενέ, η Άννα, ο Άντριου, ο Οσάμα, η Καρίνα, η Κατερίνα, η Αρεζού και η Κίρα, είναι κάποιοι από τους μαθητές της μικρής τάξης που στήθηκε στο παλιό αρχοντικό όπου στεγάζεται το Solidarity Network Nicosia in action, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Εκεί όπου άνθρωποι διαφορετικής υπηκοότητας, από την Ουκρανία, το Κονγκό, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Ιράν, τη Συρία, την Αίγυπτο, αλλά και Τουρκοκύπριοι, ενώθηκαν ξαφνικά, βάζοντας ως στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο πλαίσιο του εργαστηρίου που παρέχεται δωρεάν από το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας. Το «Millo Ellinika».

kentriki

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μας, με σκοπό να παρακολουθήσουμε ένα από τα μαθήματα ελληνικών, η χαρά τους ήταν διάχυτη. Με χαμόγελα μας υποδέχτηκαν και οι περισσότεροι θέλησαν να μοιραστούν μαζί μας τις ελληνικές προτάσεις που έμαθαν το πρώτο τρίμηνο.

nai

Ο Χαρμάντ είναι από το Κονγκό και ζει στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια. «Εργάζομαι και χρειάζομαι τα ελληνικά για να μπορώ να μιλάω καλύτερα. Μου φαίνεται δύσκολη γλώσσα, αλλά θα μάθω σιγά-σιγά». Στο διπλανό θρανίο κάθεται ο Τουρκοκύπριος Εφκάν, ο οποίος μεγάλωσε και ζει στην κατεχόμενη Λευκωσία. «Είμαι από την Κύπρο και είμαι Πολιτικός Μηχανικός. Θέλω να μάθω ελληνικά για να μπορώ να δουλέψω», μας είπε.

dedeka

Λάτρης της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας, ο Αχμενέ από το Πακιστάν, ο οποίος διαμένει στην Κύπρο εδώ και εννέα χρόνια. Μέσα από την καθημερινή του τριβή με τους Κύπριους, θεωρεί πως η εκμάθηση των ελληνικών θα τον βοηθήσει καλύτερα στην επικοινωνία. «Εργάζομαι σε υπεραγορά και με τα ελληνικά μπορώ να μιλάω με τον κόσμο. Μου αρέσουν πολύ τα ελληνικά και προσπαθώ να τα μάθω».

ennea

Η Καρίνα είναι από τον Κονγκό και είναι λογίστρια. Έβαλε ως στόχο να μάθει καλά ελληνικά για να καταφέρει να βρει δουλειά και να συνεχίσει να διαμένει στην Κύπρο. «Δεν δουλεύω ακόμα και τα ελληνικά θα με βοηθήσουν. Δεν είναι δύσκολα αλλά είναι μπερδεμένα».

deka

Στα πίσω θρανία κάθεται Οσάμα από την Αίγυπτο, ο οποίος παντρεύτηκε Κύπρια και είναι γιατρός, ωστόσο, παρόλο που μιλάει αρκετά καλά τα ελληνικά, για να εργαστεί πρέπει να γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα. «Μένω στην Κύπρο εδώ και τρείς μήνες. Είμαι γιατρός και χρειάζομαι την άδεια εξασκήσεων επαγγέλματος για να μπορώ να εργάζομαι εδώ. Πρέπει να πάρω το χαρτί ότι γνωρίζω ελληνικά επίπεδο Γ2».

nai1

Στην απέναντι σειρά, κάθεται η Αρεζού από το Ιράν, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο πάνω από έξι χρόνια. «Δουλεύω σε σχολή αυτοκινήτων. Μαθαίνω ελληνικά για να καταφέρω να μιλάω καλύτερα».

Πιο πίσω κάθεται ένα ζευγάρι από την Ουκρανία. Η Κατερίνα γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα, αλλά ο σύζυγος της όχι. Έτσι αποφάσισε να πηγαίνει μαζί του στο μάθημα για τον βοηθήσει. «Ο άνδρας μου είναι από την Ουκρανία και θέλω να μάθει και αυτός ελληνικά για να μπορεί να μιλάει. Έρχομαι μαζί του για παρέα γιατί εγώ ξέρω ελληνικά.

enteka

Από την Ουκρανία είναι και ο Αντρίου και η Άννα. Ο Άντριου εργάζεται στο κομμάτι των οικονομικών σε εταιρεία στη Λευκωσία, ενώ η Άννα είναι γραφίστρια. Και οι δυο όμως χρειάζεται να μάθουν καλά ελληνικά για να μπορέσουν να μείνουν περισσότερο καιρό στην Κύπρο.

pente

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έφερε ένα νέο κύμα μεταναστών που επέλεξαν να αρχίζουν μια νέα ζωή στην χώρα μας. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της οικογένειας της μικρής Καρίν, η οποία φοιτά εδώ και ένα χρόνο σε ελληνικό σχολείο. «Μένω στην Κύπρο ένα χρόνο και πηγαίνω στην Ε΄ τάξη Δημοτικού. Είναι λίγο δύσκολα τα ελληνικά, αλλά μου αρέσουν».

deka;exi

Στήριγμα στους μετανάστες το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσία

Τα άτομα αυτά αγκαλιάστηκαν, ενώ αυτή η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, μπορεί για πολλούς να αποτελεί η βάση για να καταφέρουν να πατήσουν ξανά στα πόδια τους, μετά από τόσες δυσκολίες που πέρασαν στη ζωή τους.

Βέβαια, στήριγμα στο έργο αυτό που παράγεται με στόχο να βοηθήσει τα άτομα με μεταναστευτική βιογραφία, είναι το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας, αφού το solidarity network Nicosia in action, αποτελεί ένα από τα δώδεκα προγράμματα του Πολυδύναμου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα νορβηγικά ταμεία και από τον μηχανισμό του ΕΟΧ.

tessera

Το εργαστήριο «Milo Ellinika» συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο εργαστηρίων που προσφέρουμε από το Solidarity, που αγοράζει υπηρεσίες από το «Σημείο Αφετηρία», το οποίο έχει την εμπειρογνωμοσύνη στην εκπαίδευση αλλόγλωσσων.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι, σύμφωνα με την προϊστάμενη του Πολυδύναμου Κέντρου, Ρούλα Γεωργοπούλου, διατίθεται στις υπηρεσίες τους εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν λαμβάνει σταθερή χρηματοδότηση από το κράτος. Όπως ανέφερε η ίδια μιλώντας στον REPORTER, ευελπιστεί ότι θα εισακουστούν τα αιτήματά τους, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα. «Δυστυχώς δεν υπάρχει μια σταθερή χρηματοδότηση που να μπορεί να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε το εργαστήριο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες σταθερά και υποχρεωνόμαστε με διάφορες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και στο πλαίσιο διάφορων έργων, να το εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει βοηθήσει αρκετούς μετανάστες».

dekapente

Σημείωσε δε πως, «το προηγούμενο τρίμηνο ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ένα άλλο έργο του Πολυδύναμου, το Κέντρο απασχόλησης και επιχειρηματικής δράσης, το οποίο εστιάζει κυρίως στην απόκτηση δεξιοτήτων των μεταναστών, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Χωρίς να γνωρίζουν την γλώσσα, αυτό μοιάζει αδύνατο».

Οι ανάγκες, όπως εξήγησε η ίδια, είναι τεράστιες και εξέφρασε την άποψη ότι το ίδιο το κράτος θα πρέπει να κινητοποιεί τους μετανάστες που βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να μαθαίνουν τη γλώσσα. «Διαφορετικά», όπως σημείωσε, «δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική ένταξη. Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι αξιοποιούνται οι δεξιότητές τους ορθά, διότι η γλώσσα είναι ένα βασικό στοιχείο επικοινωνίας με την κοινωνία που φιλοξενεί τους ανθρώπους αυτούς. Θα έπρεπε να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους να λαμβάνουν μέρος σε τέτοια εργαστήρια».

dyo

Το Πολυδύναμο είναι η κοινωνική πολιτική του Δήμου Λευκωσίας, το οποίο είναι ένα καινοτόμο συμβουλευτικό κέντρο, το οποίο πέραν από ψυχοκοινωνική στήριξη, προσφέρει υπηρεσίες και από νομικούς συμβούλους και σύμβουλους απασχόλησης δωρεάν σε ευάλωτους δημότες. «Η τεράστια καινοτομία που πετύχαμε μέσα από το solidarity είναι η δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης. που αποτελείται από περίπου 56 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως Πανεπιστήμια, ΜΚΟ και άλλα, που σε συνεργασία μαζί μας προσφέρουν υπηρεσίες σε όσα άτομα έρχονται κοντά μας. Στο πλαίσιο αυτό, διαθέτουμε χώρους που παρέχουμε σε οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών και διοργανώνουμε δεκάδες εργαστήρια που αφορούν ευάλωτες ομάδες για οτιδήποτε σχετίζεται με κοινωνική προσφορά», κατέληξε.

exi

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής