Μειωμένες οι καταγγελίες καταναλωτών για αισχροκέρδεια-«Πιο οργανωμένη η κατάσταση»

Χωρίς προβλήματα, όσον αφορά στο θέμα της αισχροκέρδειας και της εκμετάλλευσης της ανάγκης των πολιτών για λίγη δροσιά στις παραλίες, φαίνεται να κυλά το καλοκαίρι, αφού φαίνεται να υπάρχει συμμόρφωση στο νόμο, σχετικά με την ενοικίαση των κρεβατιών και των ομπρελών στις παραλίες. Την ίδια ώρα, τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σχετικά με την τοποθέτηση πετσετών στα κρεβάτια και μετά να μένουν άδεια για ώρες, άρχισαν να μειώνονται, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται.

Αν και οι πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού είχαν ξεκινήσει με προβλήματα και καταγγελίες, τόσο για υπέρογκα ποσά για ενοικίαση των ομπρελών και των κρεβατιών, όσο και για μικρές έως καθόλου αποστάσεις ανάμεσα στα κρεβατάκια, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες, που δεν ήθελαν να ενοικιάσουν, να μην είναι σε θέση να πηγαίνουν στις παραλίες για να κάτσουν, φαίνεται ότι όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάσταση εξομαλύνεται, με αποτέλεσμα η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή να είναι εντελώς διαφορετική με εκείνη που υπήρχε τις υπόλοιπες χρονιές.

«Καταγγελίες κατά καιρούς υπάρχουν για χρεώσεις πέραν των ορίων που ορίζει με διάταγμα η κεντρική επιτροπή παραλιών. Σε περιπτώσεις που είχαμε ως Κυπριακή Επιτροπή Παραλιών, για επίσημες καταγγελίες, επικοινωνήσαμε με την τοπική αρχή, με επιστολή. Ήταν τρεις οι καταγγελίες στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάρα πολλές στο Lady’s Mile, που είναι στην επικράτεια των Βρετανικών Βάσεων. Εκεί δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι μία προσπάθεια, με τη διοίκηση των Βάσεων για να εναρμονιστούν με τη δική μας νομοθεσία και να μπορούμε να κάνουμε κάτι και σε εκείνες τις περιοχές», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής Παραλιών, Λοΐζος Λοΐζου.

Βάσει των κανονισμών της Κυπριακής Επιτροπής Παραλιών, η κάθε τοπική αρχή έχει τη δυνατότητα να χρεώνει τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες μέχρι 2,5 ευρώ το τεμάχιο. Τις προηγούμενες χρονιές, οι προηγούμενες καταγγελίες αφορούσαν στις τιμές για τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες, ειδικά σε πολυσύχναστες παραλίες, σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες, για να φανερώνει ότι υπάρχει πρόβλημα κάπου, το καλοκαίρι βρίσκεται μακριά από το τέλος του, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες, όταν οι περισσότεροι θα απουσιάζουν με άδεια από τις εργασίες τους, να παρουσιαστούν προβλήματα.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες, ο τρόπος που ενεργούμε είναι να επικοινωνήσουμε με την τοπική αρχή. Αν συνεχίζει το πρόβλημα με το χώρο, η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών έχει το δικαίωμα να βάλει πρόστιμο είτε να ανακαλέσει το σχέδιο χρήσης της παραλίας. Πάντως, είναι καλύτερη η κατάσταση αυτή τη χρονιά. Κάποιοι πήγαν και ενοικίασαν τις παραλίες και λένε ότι προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες, όπως ομπρέλες, κρεβατάκια, φαγητό, νερό. Αυτό που γίνεται είναι ότι μπορούν να προσφέρουν τα κρεβατάκια και την ομπρέλα σε συγκεκριμένες τιμές και αν στο χώρο υπάρχει καντίνα, εναπόκειται στον καταναλωτή αν θα επιλέξει να αγοράσει κάτι. Δεν μπορεί να τον υποχρεώσει αυτός που έχει ενοικιάσει το χώρο, για να πληρώσει υπέρογκα ποσά, επειδή υπάρχουν και αυτές οι υπηρεσίες».

Μειώθηκε το φαινόμενο με τις πετσέτες σε άδεια κρεβατάκια

Στο μεταξύ, αυτό το καλοκαίρι παρατηρήθηκε ένα νέο φαινόμενο, κατά το οποίο πολίτες αποφάσισαν να αφήσουν τις πετσέτες τους στα κρεβατάκια, σαν μία μορφή κράτησης, ώστε όταν επισκεφτούν την παραλία να έχουν τόπο να καθίσουν. Ένα φαινόμενο που ήταν αρκετά έντονο τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού και παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί, εντούτοις συνεχίζεται.

«Από τον Ιούνιο, αναδείξαμε το θέμα και είπαμε ότι έχουν δικαίωμα οι υπεύθυνοι που διαχειρίζονται τα κρεβατάκια, αν εντοπίσουν πετσέτες που είναι στο χώρο, χωρίς να πληρώσει κάποιος, μπορούν να τις μετακινήσουν. Είναι δικαίωμα του καθενός να πάει σε μία παραλία, να πληρώσει για την πετσέτα και την ομπρέλα του και μετά να είναι τρεις ώρες μέσα στη θάλασσα. Δεν απαγορεύεται αυτό, ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει την ομπρέλα του όπως θέλει».

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει αυτές τις ενέργειες, έχει αφήσει ανοικτή την τρύπα, την οποία εκμεταλλεύονται όσοι το επιχειρούν. «Δεν υπάρχει, όμως, νομοθεσία για να σταματήσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να έχουν έγνοια, για να μπορούν να σταματήσουν αυτό το πράγμα. Δεν μπορούν να τα πετάξουν ή να τα μετακινήσουν οι πολίτες, πρέπει να το κάνει ο υπεύθυνος που είναι εκεί».

«Πιο οργανωμένη η κατάσταση από άλλες χρονιές»

Το γεγονός ότι η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική από άλλες χρονιές, φαίνεται και από το ότι οι καταγγελίες που δέχθηκε η Παγκύπρια Ένωση καταναλωτών και ποιότητας ζωής, αφού μετά τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού, τα τηλέφωνα για παράπονα ήταν μετρημένα.

«Δεν παρουσιάστηκαν νέες καταγγελίες. Στην αρχή υπήρχε μία αταξία στις παραλίες και ορισμένοι ενοικίαζαν και υπενοικίαζαν τα κρεβατάκια και απευθυνθήκαμε στην Επιτροπή Παραλιών, για καταγγελίες στη Λεμεσό και φαίνεται ότι διευθετήθηκε το θέμα. Επισκεφτήκαμε διάφορες παραλίες, σε όλη την Κύπρο και είδαμε ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες. Το μόνο παράπονο ήταν ότι το νερό της θάλασσας ήταν αρκετά ζεστό. Δεν έχουμε λάβει ουσιαστικές καταγγελίες για παραβιάσεις και παρανομίες. Σε σχέση με άλλες χρονιές είναι πιο οργανωμένη η κατάσταση», υπέδειξε ο πρόεδρος της Ένωσης, Λούκας Αριστοδήμου.

Πάντως, όσοι ενοικιάζουν κρεβατάκια και ομπρέλες στις παραλίες φαίνεται ότι συμμορφώθηκαν και στις υποδείξεις που γίνονται κατά καιρούς, όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στα κρεβατάκια, αφού ο τρόπος που τοποθετούνταν δεν άφηνε περιθώριο για άτομα που ήθελαν να καθίσουν σε δικές τους καρέκλες, να το πράξουν.

«Εμείς είδαμε και το θέμα της απόστασης μεταξύ των κρεβατιών στις παραλίες και πιστεύω ότι αρχίσαμε να συμπεριφερόμαστε σωστά. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει πρόσβαση στη θάλασσα και τι σημαίνει να μπορεί κάποιος που δεν θέλει να πληρώσει κρεβατάκι, να μπορεί να βάλει μία καρέκλα ή την πετσέτα του εκεί, για να μπορεί να ξεκουραστεί όταν βγαίνει από τη θάλασσα. Νομίζω ότι βελτιωθήκαμε σε αυτό τον τομέα».

Δειτε Επισης

Διαπιστώνεται ανάγκη άμεσου επανακαθορισμού της πολιτικής για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Πρακτικά εφαρμόσιμο το σχέδιο ΚτίΖΩ-Ο οδικός χάρτης για τα έργα
Σε παγκόσμια εκστρατεία για ασφαλέστερη χρήση φαρμάκων συμμετέχει η Κύπρος
Υψηλότερο το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Κύπρο
Μέχρι την Τετάρτη δεκτές οι αναφορές ζημιών από την κακοκαιρία στη Λεμεσό
Στις πληγείσες μπανανοφυτείες στην Κισσόνεργα η Υπουργός Γεωργίας
Επέβλεψε την αναδόμηση της πρώτης πολυκατοικίας του «κτίΖΩ» ο ΥΠΕΣ-Αρχίζει τον Δεκέμβριο η δεύτερη
Πατέρας καθάρισε τα τζάμια σχολείου της κόρης του και αρνήθηκε να πληρωθεί-«Δεν θέλω λεφτά, εν το σχολείο της κόρης μου»
Βρήκαν τη φόρμουλα για τα CCTV στα γυμναστήρια-Δεκτό αίτημα να ανάβουν όταν κλείνουν με μια υποσημείωση
Η κλιματική αλλαγή και το μπαλάκι ευθυνών για ζημιές από την κακοκαιρία-Με κριτήρια οι αποζημιώσεις