Οι πραγματικότητες του Κυπριακού και οι αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις του Ερντογάν

Ένας άλλος Ερντογάν, πολύ πιο μειλίχιος, πράος και διαλλακτικός, παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη ενώπιον των δημοσιογράφων, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησής του. Ο Τούρκος Πρόεδρος άνοιξε τα χαρτιά του και μοιράστηκε τις σκέψεις του με τους δημοσιογράφους για τα δύο-τρία κορυφαία θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Κάνοντας μια γενική τοποθέτηση, υποστήριξε πως, «με καμία χώρα δεν έχουμε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν». Για το κορυφαίο θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, το οποίο απασχόλησε τον μισό πλανήτη, στρέφοντας όλα τα βλέμματα στο πρόσωπο του, ο Ερντογάν δήλωσε πως για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιτεύχθηκαν συμφωνίες για πολλά θέματα που θα συμβάλουν στην ασφάλεια της Τουρκίας.

Ο... καλός Ερντογάν

«Κάναμε σαφείς τις προσδοκίες της Τουρκίας. Διατυπώσαμε τις προειδοποιήσεις μας όχι μόνο κατά της τρομοκρατίας, αλλά και κατά της ισλαμοφοβίας. Με κοινή δήλωση καθορίστηκαν τα αμοιβαία βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία. Με το άνοιγμα του κοινοβουλίου μας, θα κάνουμε το χρέος μας. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι βουλευτές μας θα κάνουν ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα της χώρας μας σύμφωνα με τη συνείδησή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε προβλήματα με οποιαδήποτε χώρα που δεν μπορούν να επιλυθούν. Τα τελευταία 21 χρόνια ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια που λέγονταν ανυπέρβλητα. Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο μπροστά μας. Υπήρχε ελπίδα ιδιαίτερα στις συναντήσεις μας με τους Ευρωπαίους φίλους μας. Θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε βασικά ζητήματα, όπως η απελευθέρωση της βίζας και η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση. Σύντομα θα δούμε τα θετικά αποτελέσματα που θα ωφελήσουν τόσο τη χώρα μας όσο και την ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογης υφής ήταν και η δήλωση του για το Κυπριακό, στο περιθώριο των ίδιων δηλώσεων την ίδια μέρα. Ουσιαστικά ο Τούρκος Πρόεδρος διατύπωσε τη θέση πως, «αν χρειαστεί, η Τουρκία θα επιδείξει και πάλι την ειλικρίνεια που είχε επιδείξει κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν για επίτευξη μιας μόνιμης ειρήνης στην Κύπρο».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε απέφυγαν την λύση με βάση τις πραγματικότητες στην Κύπρο και ότι ουδέποτε πρόκειται να το κάνουν αυτό. «Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε ευθύνη για επίτευξη μιας μόνιμης και δίκαιης ειρήνης στην Κύπρο. Δείξαμε την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν. Αν χρειαστεί θα την δείξουμε και πάλι. Όμως, γι’ αυτό είναι φανερό ότι πρέπει οι απέναντι μας να αποδεχτούν την κατάσταση που υπάρχει επί του εδάφους αντί να επιμένουν σε επιβολές».

Ο κακός Ερντογάν

Αυτά ειπώθηκαν την περασμένη Τρίτη. Τι ειπώθηκε όμως την περασμένη Πέμπτη στα κατεχόμενα, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στα πανηγύρια του ψευδοκράτους για την μαύρη επέτειο της Εισβολής; Εκεί ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε εκ διαμέτρου διαφορετικός, πολύ πιο επιθετικός και πλήρως αδιάλλακτος.

Μεταξύ άλλων κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τους Ελληνοκυπρίους να μην γυρίζουν την πλάτη τους στην πραγματικότητα του νησιού και να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον απέκλεισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ισχυριζόμενος ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

Συνεχίζοντας είπε ότι «το όραμα που διατύπωσε ο Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη το 2021 θα πρέπει να βρει ανταπόκριση χωρίς χάσιμο χρόνου» και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι «το μόνο που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σφετερίστηκε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι να παραπονιέται για εμάς σε τρίτους, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκρύπτοντας το δικό της παράπτωμα. Δεν αποδέχονται ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας ισότιμος, κυρίαρχος ξεχωριστός λαός και ενοχλούνται από το γεγονός ότι η τδβκ διατηρεί στενή συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία». Στις 20 Ιουλίου 1974, είπε, «είδαν πόσο ισχυροί ήταν αυτοί οι δεσμοί. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα είναι πάντα η εγγύηση της ύπαρξης, της ασφάλειας, και της ευημερίας του τουρκοκυπριακού λαού».

Τέλος, ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης, ότι δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες να επιβεβαιώσουν «την ισότιμη κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων.

Το συμπέρασμα

Ποιο είναι τελικά το συμπέρασμα από τη στάση του Τούρκου Προέδρου; Τι επιδιώκει μέσω των αντιφατικών δηλώσεων του και γιατί συνεχίζει να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για όλους, από τη στιγμή που ο ίδιος δείχνει να μην έχει αποφασίσει ή τουλάχιστον να μην αποκαλύπτει, προς τα που τελικά επιδιώκει να οδηγήσει τα πράγματα.

Αν κάποιος ανασκοπήσει και την προσωπική του πορεία όλα αυτά τα χρόνια, θα καταλήξει στο συμπέρασμα, πως αποτελεί απλά επιβεβαίωση του κανόνα και όχι εξαίρεση η αλλοπρόσαλλη πολιτική, η οποία βασίζεται στην επίτευξη βραχυπρόθεσμων στόχων και η οποία αναπροσαρμόζεται στη βάση των δεδομένων εκείνης της στιγμής.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ταγίπ Ερντογάν εκπληρώνει και τους μακροπρόθεσμους στόχους που θέτει, τους οποίους αφενός θέτει εξ αρχής, ωστόσο αφετέρου στην πορεία δείχνει να εγκαταλείπει για ένα διάστημα, αλλά ποτέ δεν τους ξεχνά. Έτσι πορεύθηκε και για αυτό είδε τους πιο στενούς του συνεργάτες να μετατρέπονται σταδιακά στους μεγαλύτερους του πολέμιους, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να οργανώνουν πραξικόπημα εναντίον του.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι πολιτικοί του αντίπαλοι, όπως ήταν ο ηγέτης τον Γκρίζων Λύκων, έγιναν οι καλύτεροι του σύμμαχοι. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ακραίοι Τουρκοκύπριοι, ενώ τον χαρακτήριζαν ως προδότη στις αρχές της χιλιετίας, σήμερα αποτελούν τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του. Αν θα επιβεβαιωθεί η νέα μετεξέλιξη που διαφαίνεται και ο ίδιος βγάζει προς τα έξω, μόνο ο χρόνος θα το αποδείξει, αφού όπως έχει διαφανεί, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι του ξημερώνει, με έναν άνθρωπο που την Τρίτη λέει άσπρος και πέντε ημέρες μετά έλεγε μαύρο.

Δειτε Επισης

Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας
Συνεχής η αξιολόγηση της μεταρρύθμισης της ΤΑ από την Κυβέρνηση
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Καρούσος