Το τριπλό στοίχημα, το πλάνο δράσης και τα σημαντικά ορόσημα του ΑΚΕΛ
06:00 - 31 Ιουλίου 2023
Στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, ξεκίνησε στο ΑΚΕΛ η διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις διπλές εκλογές του Ιουνίου του 2024. Ήδη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ασχολήθηκε στην τελευταία της συνεδρία με τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, θέτοντας ως βασικό στόχο την αύξηση των ποσοστών του κόμματος, σε σχέση με αυτά των τελευταίων Βουλευτικών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της δεύτερης έδρας.
Στην Εζεκία Παπαϊωάννου γνωρίζουν πολύ καλά πως σε περίπτωση που αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε υπάρχει ο κίνδυνος για το κόμμα, είτε να εκλέξει τρεις έδρες ο ΔΗΣΥ, είτε αυτές να μοιραστούν στα μικρότερα κόμματα, που θα έχουν μεγαλύτερο από το υπόλοιπο του ΑΚΕΛ, μετά την αφαίρεση του 16% της πρώτης κατανομής για τον πρώτο Ευρωβουλευτή.
Όπως και στα άλλα κόμματα, οι Ευρωεκλογές, προσεγγίζονται παράλληλα με τη διεξαγωγή και των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκφράζεται, σε αυτό το πλαίσιο, η αισιοδοξία, πως οι διπλές εκλογές θα ευνοήσουν το κόμμα, αφού η κινητοποίηση για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα αυξήσει τη δυναμική και για τις Ευρωεκλογές.
Ωστόσο στο ΑΚΕΛ έχουν ενώπιον τους και μια νέα πρόκληση. Αυτή δεν είναι άλλη από το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος, που είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Νοεμβρίου. Σε σχέση με το Καταστατικό Συνέδριο, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες των τριών επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί, και που έχουν επωμιστεί την ευθύνη της προετοιμασίας προτάσεων και εισηγήσεων προς την Κεντρική Επιτροπή. Παράλληλα το κόμμα πάει στη βάση μέσω των Επαρχιακών και των Κομματικών Ομάδων Βάσης, όπου επίσης οι εισηγήσεις θα καταγραφούν και θα προωθηθούν προς την Κεντρική Επιτροπή, όπου θα ετοιμασθούν οι τελικές προτάσεις, που θα τεθούν προς έγκριση στο Συνέδριο.
Στο ΑΚΕΛ δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις προωθούμενες αλλαγές, διότι θεωρούν πως έφτασε η στιγμή να συμβούν σημαντικές αλλαγές στη δομή οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος, για να περάσουν στη νέα εποχή και να εκσυγχρονιστούν με τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο το επικείμενο Καταστατικό Συνέδριο, χαρακτηρίζεται σημείο καμπής στην ιστορία του κόμματος, λόγω του μεγέθους των αλλαγών που αναμένεται να εγκριθούν.
Σημειώνεται πως οι τρεις επιτροπές που εργάζονται αυτή τη στιγμή, έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους, η πρώτη τα ζητήματα εσωκομματικής λειτουργίας και δημοκρατίας με επικεφαλής τον Τουμάζο Τσιελεπή, η δεύτερη για τα οργανωτικά θέματα και η Τρίτη για τα ζητήματα συνεργασιών, Νέων Δυνάμεων κτλ, που χειρίζεται ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, Στέφανος Στεφάνου.
Περνώντας στο θέμα των Ευρωεκλογών αν και στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης, τα μέλη του κόμματος δεν μπήκαν σε ονοματολογία. Αυτό που αποφασίσθηκε είναι πως το επικοινωνιακό κομμάτι θα επικεντρωθεί σε θέματα κοινωνικά, εργασιακά, ζητήματα ακρίβειας, το στεγαστικό κτλ.
Το επικοινωνιακό μοτίβο, πάνω στο οποίο θα βασιστεί το ΑΚΕΛ, εδράζεται σε ένα τρίπτυχο επιχειρημάτων: Πρώτον ότι το ΑΚΕΛ και η κριτική στάση που τηρεί έναντι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είναι προς όφελος των πολιτών, δεύτερον ότι η ομάδα της αριστεράς, αν και μικρή στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει υποστηρικτική στάση προς την Κύπρο και τα ευρωτουρκικά, ούσα η πιο συνεπής ευρωομάδα και τρίτο ότι η αύξηση των ποσοστών του ΑΚΕΛ και της αριστεράς, αποτελεί και ένα μήνυμα προς την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και επιβεβαίωση της ρητορικής του κόμματος, ότι αυτή αποτελεί συνέχεια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του κόμματος, αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο εντός Νοεμβρίου. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να συνέλθουν οι Κομματικές Ομάδες Βάσης για αυτόν τον σκοπό και ακολούθως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή. Σε ότι αφορά την ονοματολογία, στο ΑΚΕΛ, τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο, δεν έχουν εισέλθει σε συζητήσεις, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο των δύο υφιστάμενων Ευρωβουλευτών για να συνεχίσουν.
Περίπου η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και σε σχέση με τους υποψηφίους των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αναμφίβολα αποτελεί μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία, όπου θα ληφθούν υπόψη τα θέλω και των τοπικών κοινωνιών, κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες της Μεταρρύθμισης.
Εξάλλου, κάτι που πονοκεφαλιάζει, όχι μόνο το ΑΚΕΛ αλλά και όλους τους οργανωτικούς των κομμάτων, είναι τα πολλά ψηφοδέλτια που θα λάβουν, τουλάχιστον έξι ή επτά σε κάποιες περιπτώσεις, με τα κόμματα να καλούνται να βρουν τον τρόπο, ώστε οι ψηφοφόροι να μην μπερδευτούν και να μην κάνουν λάθη την ημέρα των εκλογών. Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία, πως ο μηχανισμός του κόμματος, που και στο παρελθόν κλήθηκε να φέρει εις πέρας δύσκολες καταστάσεις, θα ανταπεξέλθει κι αυτή τη φορά.