Έσπασε ρεκόρ για παρατεταμένο καύσωνα ο Ιούλιος-Δυσοίωνο το μέλλον για την Κύπρο

Αρκετά θερμός, ίσως ο θερμότερος των τελευταίων χρόνων, μπορεί να χαρακτηριστεί ο φετινός Ιούλιος, καθώς έχει σπάσει ένα ρεκόρ, όσον αφορά στην διάρκεια που παρατηρούνται οι ψηλές θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, το μέλλον για την Κύπρο μπορεί να χαρακτηριστεί δυσοίωνο, αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή στην κατάσταση, καθώς δεν αποκλείεται στα επόμενα χρόνια να μειωθούν οι περίοδοι με βροχόπτωση και να αυξηθούν περισσότερο οι περίοδοι με ψηλές θερμοκρασίες.

Οι προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίες διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δεν λένε να υποχωρήσουν, με τον υδράργυρο να έχει βρει καταφύγιο στα ύψη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να είναι σε ένα ασφυκτικό κλοιό καύσωνα, για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η πρώτη ημέρα που σημειώθηκε θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου είναι η 12η Ιουλίου και από εκείνη τη μέρα, το θερμόμετρο δεν έπεσε πιο κάτω.

«Από τις 12 Ιουλίου ουσιαστικά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είμαστε σε θερμοκρασίες, πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Γύρω από τους 41 βαθμούς Κελσίου θα κυμαίνεται η θερμοκρασία μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Δεν αναμένεται οποιαδήποτε αξιόλογη μεταβολή, ίσως το Σαββατοκύριακο ίσως να πέσουμε κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε 20 ημέρες παρατεταμένο καύσωνα. Εκτός αυτού, πρέπει να δούμε και την κάθε μέρα ξεχωριστά. Δηλαδή, πρέπει να δούμε ότι έχουμε αρκετές ώρες εντός της ημέρας που είναι αυξημένες οι θερμοκρασίες. Για κάποιες μέρες είναι μέχρι τις 4-5 το απόγευμα στα ύψη οι θερμοκρασίες», εξήγησε στον REPORTER ο ανώτερος μετεωρολογικός λειτουργός, Μιχάλης Μούσκος.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι είναι αναμενόμενες οι ψηλές θερμοκρασίες εντός Ιουλίου, το γεγονός ότι είναι πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου θεωρείται πως είναι πάνω από τις κανονικές κλιματολογικές τιμές, δεδομένου ότι η φυσιολογική θερμοκρασία πρέπει να βρίσκεται στου 38 ή 39 βαθμούς Κελσίου.

«Οι μέσες κλιματολογικές τιμές, για την εποχή είναι 38 βαθμοί Κελσίου και όταν είμαστε κοντά σε αυτές τις τιμές, λέμε ότι είμαστε καλά για την εποχή. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε πτώση της θερμοκρασίας και να μιλούμε ότι θα έχουμε 40 βαθμούς Κελσίου. Όμως είχαμε και 44 βαθμούς, είχαμε και 45 βαθμούς Κελσίου κάποιες μέρες, μεμονωμένα. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες, περίπου στους 42 βαθμούς αναμένεται να ανέλθει η θερμοκρασία, με καλύτερες προοπτικές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να πέσουμε κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου».

Ίσως ο πιο θερμός Ιούλιος των τελευταίων χρόνων

Το γεγονός ότι για πάνω από δεκαπέντε ημέρες, η Κύπρος βρίσκεται υπό κλοιό καύσωνα και το θερμόμετρο δείχνει 42 βαθμούς Κελσίου, δείχνει ότι ο φετινός Ιούλιος ίσως να είναι ο πιο θερμός των τελευταίων χρόνων. Την ίδια ώρα, έχει σπάσει και ρεκόρ διάρκειας καύσωνα.

«Δεν θυμούμαι να είχαμε ξανά τόσες πολλές μέρες συνέχεια πάνω από σαράντα βαθμούς. Υπήρχαν περίοδοι που είχαμε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου μία εβδομάδα συνεχόμενη, όμως τόσες πολλές ημέρες δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να είχαμε. Ο φετινός Ιούλιος, ίσως να είναι ο πιο θερμός των τελευταίων χρόνων, όμως αυτό θα το δούμε στο τέλος του μηνός, που θα έχουμε τα κλιματολογικά αποτελέσματα όλων των ημερών. Τότε θα ξέρουμε που θα καταταγεί ο Ιούλιος. Ξέρω ότι δεν έχει ξεπεράσει τη μέγιστη θερμοκρασία που ήταν 44,6 βαθμούς Κελσίου, αλλά η διάρκεια θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για το πιο παρατεταμένο. Πρέπει όμως να ολοκληρωθεί ο μήνας για να το πούμε αυτό».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν ενώπιον της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, δεν θεωρείται απίθανο να καταγραφούν θερμοκρασίες πέραν των 40 βαθμών κελσίου και εντός του Αυγούστου, ωστόσο όσο περνούν οι εβδομάδες, οι μέρες μειώνονται και οι νύχτες αυξάνονται, κάτι που σημαίνει ότι η είναι μικρότερη η διάρκεια για ακτινοβολία.

«Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται να έχουμε καύσωνα εντός Αυγούστου. Στατιστικά μιλώντας, όμως, ο Αύγουστος είναι ένας αρκετά θερμός μήνας. Είδαμε ψηλές θερμοκρασίες και Σεπτέμβριο. Η διάρκεια τους, όμως, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με Ιούλιο. Προχωρώντας προς τον Αύγουστο αρχίζει η μέρα να μειώνεται και να μεγαλώνει η νύχτα, οπότε η διάρκεια για να υπάρχει ακτινοβολία και να υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, μειώνεται. Η διάρκεια της μέρας ελαττώνεται, οπότε είναι υπέρ μας αυτό, όσον αφορά στη διάρκεια ενός καύσωνα. Είναι πιθανό, όμως να δούμε κάποιες μέρες καύσωνα και μέσα στον Αύγουστο, ωστόσο δεν αναμένουμε να είναι της διάρκειας που είδαμε αυτή την περίοδο, που είναι 20 μέρες. Ίσως να δούμε τέσσερις-πέντε μέρες, κάποια στιγμή, είναι πιθανό να δούμε ξανά, αφού είμαστε στη μέση του καλοκαιριού».

Δυσοίωνο το μέλλον για την Κύπρο

Τα τελευταία χρόνια, τόσο η Κύπρος όσο και ο υπόλοιπος πλανήτης είναι μάρτυρας της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζει κατά πολύ τις θερμοκρασίες, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, αφού ο υδράργυρος βρίσκεται από τη μία στα ύψη και από την άλλη στα τάρταρα. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι δεν μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς πρέπει να συγκρίνουν δεδομένα τριάντα χρόνων.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ευρώπη, παρατηρούνται παρατεταμένοι καύσωνες, υψηλές θερμοκρασίες. Είναι όλα μέρος αυτής της κατάστασης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ίσως και του χρόνου να είναι η ίδια κατάσταση. Υπάρχουν περίοδοι που ενδεχομένως να έχουμε ύφεση των καυσώνων. Θα υπάρχουν χρονιές που θα είναι εξαίρεση του κανόνα, άλλες χρονιές θα αλλάξουν τα δεδομένα με υψηλές θερμοκρασίες, όμως παρακολουθούμε την κλιματική αλλαγή και κανένας δεν την αμφισβητεί. Μένει μόνο να επιβεβαιωθεί και κλιματολογικά, συγκρίνοντας τιμές των τελευταίων τριάντα χρόνων».

Αυτό συνεπάγεται ότι το μέλλον για την Κύπρο είναι δυσοίωνο, καθώς αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση, σημαίνει ότι οι εποχές θα σμικρύνουν σε δύο, οι περίοδοι με βροχόπτωση θα μειωθούν και θα αυξηθούν οι περίοδοι με ψηλές θερμοκρασίες.

«Δυστυχώς δεν είναι καθόλου καλές οι προβλέψεις για την Κύπρο. Αναμένουμε να έχουμε παρατεταμένους καύσωνες, πιο ψηλές θερμοκρασίες, οι εποχές να μοιάζουν δύο παρά τέσσερις, να έχουμε αύξηση του καλοκαιριού, μείωση του χειμώνα, πιο λίγη βροχόπτωση. Είναι δυσοίωνο το μέλλον και ευχόμαστε να μην επαληθευτούν και να κάνουμε αυτά που πρέπει διακρατικά και να μειωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σίγουρα η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, είναι σε μία πολύ άσχημη θέση, όσον αφορά στην προοπτική των καιρικών συνθηκών. Πάμε σε ψηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερη βροχόπτωση, κάτι που δεν θέλουμε, αφού έχουμε ήδη αρκετά ψηλές θερμοκρασίες και η βροχόπτωσή μας είναι μέτρια. Αν μειωθεί κι άλλο, δεν θα είναι καλό αυτό το πράγμα».

Ωστόσο, όλα αυτά θεωρούνται προβλέψεις, αφού δεν είναι απίθανο να αλλάξουν τα δεδομένα, αν όλες οι χώρες ακολουθήσουν κοινή πολιτική, που θα μειώσουν τους ρύπους και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

«Πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου, των αερίων θερμοκηπίου, αναδασώσεις, καλύτερη εκμετάλλευση της γης, οι ανθρώπινες δραστηριότητες να περιοριστούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, λιγότερη καύση κάρβουνου. Είναι δύσκολο πως θα δει κάποιος να εξελιχθούν όλα αυτά στο μέλλον. Είμαστε ένα πολύ μικρό πιόνι, όσον αφορά στις μεγάλες δυνάμεις, που είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, που παίζουν ένα αρνητικό παράγοντα στην διατήρηση της κατάστασης. Πρέπει να βάλουν το δικό τους λιθαράκι, αλλά εξαρτάται και από το κάθε κράτος ξεχωριστά να δράσει οικολογικά. Αν δεν δράσουν οι μεγάλοι είναι δύσκολο να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα».

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ