Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Θάσος Σοφοκλέους

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, σε ηλικία 91 ετών, ένας από τους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Θάσος Σοφοκλέους, ο οποίος ήταν τομεάρχης της ΕΟΚΑ, διετέλεσε και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, καθώς και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Θάσος Σοφοκλέους γεννήθηκε στη Χαρδακιώτισσα της Κυθρέας την 1η Απριλίου 1932, από τον Κώστα Σοφοκλέους και την Χρυσάνθη Ταλιαδώρου-Σοφοκλέους. Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο της Χαρδακιώτισσας και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Ακολούθως σπούδασε Μαθηματικά στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1954, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μυήθηκε στην οργάνωση ΚΑΡΗ (Κύπριοι Αγωνιστές Ριψοκίνδυνοι Ηγέτες), που είχε δημιουργηθεί το 1931 από τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ως μέλος της ΚΑΡΗ εκπαιδεύτηκε στην Αθήνα στα όπλα και στα πυρομαχικά και στην Κρήτη στο αντάρτικο.

Την 1η Μαΐου 1955 διέκοψε τις σπουδές του, έφθασε κρυφά στην Κύπρο και έδωσε τον όρκο της ΕΟΚΑ ενώπιον του Αρχηγού Διγενή. Διετέλεσε υπεύθυνος Νεολαίας στη Λευκωσία και γενικός συντονιστής της οργάνωσης μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Μαλέκκο μέχρι τον Ιούνιο του 1955. Ακολούθως μετέβη στον Πενταδάκτυλο στην ανταρτική ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου ως βοηθός του. Μετά τη μετακίνηση του Αυξεντίου τον Νοέμβριο του 1955 στο Τρόοδος, ο Θάσος Σοφοκλέους ανέλαβε Τομεάρχης Πενταδακτύλου και αργότερα Τομεάρχης Κυρηνείας όπου ανέπτυξε πλούσια δράση.

Θάσος-Σοφοκλέους-featured-750x450

Συλλυπητήρια Δημοκρατικού Συναγερμού

«Με βαθιά λύπη, ηγεσία και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού ενημερωθήκαμε για τον θάνατο του Θάσου Σοφοκλέους. Ο Θάσος Σοφοκλέους υπήρξε ένας ευπατρίδης που από τη νεανική του ηλικία, μέσα από τις τάξεις της Οργάνωσης ΚΑΡΗ ως φοιτητής, γαλουχήθηκε και πορεύτηκε προτάσσοντας τις αρχές και τις αξίες του ελληνισμού», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ.

Προσθέτοντας πως, «τις αξίες αυτές έθεσε στην πρώτη γραμμή του αγώνα της ΕΟΚΑ, εντασσόμενος από την αρχή στις τάξεις της τον Μάιο του 1955, στο πλευρό του Γρηγόρη Αυξεντίου τον οποίο και διαδέχθηκε στον Τομέα Πενταδακτύλου. Για τη δράση του ο Θάσος Σοφοκλέους συνελήφθη από τους Άγγλους τον Οκτώβρη του 1956 στην περιοχή Καπαρόβουνου, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Μετά το τέλος του απελευθερωτικού μας αγώνα υπηρέτησε ως δάσκαλος, ενώ ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά, μέσα και από την εκλογή του ως Βουλευτής της Παράταξής μας. Ταυτόχρονα, υπήρξε Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59, προσφέροντας το άπαν των δυνάμεών του».  

Παράλληλα, «ηγεσία, Βουλευτές και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Θάσου Σοφοκλέους».

Δειτε Επισης

Μελέτη της απόφασης του ΕΔΑΔ για αιτητές ασύλου ζήτησε ο ΠτΔ-«Γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά»
Άρον άρον επιστρέφει στα κατεχόμενα ο Τατάρ λόγω της κρίσης στη «βουλή»
Δεν κατάφεραν να αναδείξουν «πρόεδρο της βουλής»-Πρόωρες «εκλογές» ζητά η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα
Με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις η Ε/κ πλευρά στη συνάντηση Νέας Υόρκης
Μόνο δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα για επαναπατρισμό των πολιτών τους μέσω «ΕΣΤΙΑ»-Κυλούν ομαλά οι διαδικασίες
Η διαχείριση του μεταναστευτικού θωράκισε την Κύπρο από ανεξέλεγκτες ροές και έδωσε προβάδισμα στην σκακιέρα
Άκουσε ιδέες για σπάσιμο του αδιεξόδου, αποβλέπει σε θετικό αποτέλεσμα ο Πρόεδρος
«Μανιφέστο» για το Κυπριακό θα καταθέσει στη «βουλή» ο Αρικλί πριν τη ΝΥ
Δεν υπήρξε πίεση για συνέχιση διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε ισχυρίστηκε ο Τατάρ
Aνάγκη αναζωογόνησης ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μ. Ανατολή τονίζει η Λευκωσία