Στεφάνου: Στο Κυπριακό δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο

Αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, ανέφερε την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στέφανου. Σημείωσε ότι στο Κυπριακό «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», λέγοντας πως έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, για να χτίσουμε δυναμική λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Μιλώντας σε μνημόσυνο πεσόντων και δέηση ανεύρεσης αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ Κιτίου στην εκκλησία Αγίου Κυριακού, ο κ. Στέφανου ανέφερε πως «50 χρόνια μετά το διπλό έγκλημα του ΝΑΤΟ, της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’  που χάραξε τον τόπο μας με συρματόπλεγμα, τον γέμισε ομαδικούς τάφους, προσφυγικούς συνοικισμούς, πόνο και ξεριζωμό, ακόμα θάβουμε ήρωες.  Ακόμα αναζητούμε τα ίχνη τους, ακόμα περιμένουμε λύτρωση και δικαίωση».

Σημείωσε πως «είναι γι’ αυτό που σχεδόν 50 χρόνια μετά, εμείς επιμένουμε να μιλούμε με τη φωνή της αλήθειας για την προδοσία και το έγκλημα, τις συνέπειες του οποίου τις πλήρωσαν και τις πληρώνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες, το σύνολο του κυπριακού λαού, γενιές και γενιές Κυπρίων που ζουν σε μια Κύπρο ντε φάκτο διχοτομημένη. Γιατί, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα σχέδια των ξένων κέντρων δεν θα επιτύγχαναν αν δεν υπήρχαν Έλληνες και Ελληνοκύπριοι να συνεργήσουν μαζί τους».

«Γιατί, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν ενήργησαν “αφελώς” ή “αφρόνως” όπως προφασίζονται ορισμένοι μέχρι σήμερα. Το πραξικόπημα που άνοιξε την πόρτα στην τουρκική εισβολή ήταν ένα έγκλημα συνειδητό και προμελετημένο, το οποίο προετοιμαζόταν καιρό πριν στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της χουντικής Ελλάδας. Το πραξικόπημα το διενήργησαν η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β’, λειτουργώντας ως εκτελεστικά όργανα του ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού», συμπλήρωσε.

Παράλληλα είπε πως «αν επιμένουμε μέχρι σήμερα να το θυμίζουμε αυτό, είναι γιατί πιστεύουμε ότι η Ιστορία πρέπει να διδάσκεται, αλλά και να διδάσκει. Γιατί πιστεύουμε ότι τα μνημόσυνα και οι επετειακές εκδηλώσεις έχουν νόημα, όταν λειτουργούν ως αφορμή για αναστοχασμό. Γιατί είναι πεποίθησή μας ότι το αίμα που χύθηκε για την ελευθερία της πατρίδας μας δεν πρέπει να πάει χαμένο και πρέπει να δικαιωθεί».

Είπε ακόμη πως «η μόνη πραγματική τιμή στη μνήμη των ηρώων μας είναι η συνέχιση του αγώνα μας για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη».

«Κάθε μέρα που περνά με την Κύπρο μοιρασμένη και ημικατεχόμενη, ολοένα και πιο έντονα απειλείται η επιβίωση του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη γη που τους γέννησε» συνέχισε, λέγοντας πως ο χρόνος περνά αμείλικτος.

«Ζούμε το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπήρξε ποτέ στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, την ώρα που η τουρκική πλευρά προωθεί επίσημα πλέον την απαράδεκτη λύση δύο κρατών ενισχύοντας, ταυτόχρονα, τα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους» είπε.

Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό έχει καταθέσει τις ολοκληρωμένες θέσεις του για το πώς πρέπει να κινηθούμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι θέσεις μας στηρίζονται πάνω σε τρεις άξονες: πρώτο, συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν έπειτα από μακρόχρονη προσπάθεια. Δεύτερο, διαμόρφωση θετικής ατζέντας στο επίκεντρο της οποίας να τεθούν τα ενεργειακά δεδομένα της περιοχής και το κυπριακό φυσικό αέριο, χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινές μας γραμμές. Τρίτο, προώθηση πακέτου μέτρων στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε.

«Στο σημείο που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, για να χτίσουμε δυναμική λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ασφαλώς αυτό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Όμως οφείλουμε να το πράξουμε, με σοβαρότητα, ορθολογισμό και ρεαλισμό ο οποίος να στηρίζεται σε αρχές. Μακριά από μεγάλα λόγια, ρητορείες και επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Είπε ακόμη ότι έχουμε χρέος έναντι των αγνοουμένων και των συγγενών τους να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων μας, ανεξάρτητα από την όποια κατάσταση βρίσκεται το Κυπριακό. «Το θέμα των αγνοουμένων είναι βαθιά ανθρωπιστικό και δεν εμφιλοχωρεί καμία πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα» ανέφερε.

Δειτε Επισης

Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας
Παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΚΔ στο οικόπεδο πέντε το Τουρκικό ΥΠΑΜ-«Εκτός δικαιοδοσίας της Άγκυρας»