Στεφάνου: Eίμαστε πολύ κοντά στο να φτάσουμε στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης
15:46 - 22 Ιουλίου 2023
Eίμαστε πολύ κοντά στο να φτάσουμε στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης ανέφερε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στην ομιλία του στην 30η Συνδιάσκεψη του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ που έγινε στα αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια.
Ο κ. Στέφανου ανέφερε πως «με ρεαλισμό ορθολογισμό θα πρέπει να κινηθούμε και με αποφασιστικότητα και συνέπεια», σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ προτείνει τρία πράγματα.
Πρώτον, σημείωσε, «να πείσουμε τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά γιατί μέχρι το Κραν Μοντανά είχε διανυθεί μια πολύ μεγάλη απόσταση προς την κατεύθυνση της λύσης».
Ανέφερε πως το δεύτερο σημείο είναι ότι «πρέπει να βάλουμε μπροστά μας μια θετική ατζέντα και αυτό λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θέλω να του το αναγνωρίσω». Η άποψη του ΑΚΕΛ, σημείωσε, είναι ότι το περιεχόμενο της θετικής ατζέντας που βάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν είναι ικανό να δημιουργήσει δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ούτε είναι κάτι που θα γίνει τώρα αυτό που βάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι, επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, «πρέπει να γίνει τώρα». Είναι για αυτό που το ΑΚΕΛ επανακατέθεσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αυτό που είχε δώσει ως ολοκληρωμένη πρόταση στον τέως Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τον Δεκέμβρη του 2020, «πως κάνουμε θετική ατζέντα βάζοντας στο επίκεντρο της θετικής ατζέντας τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής και το πως θα χειριστούμε τα ζητήματα που αφορούν στο κυπριακό φυσικό αέριο μετά από την λύση και χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινες μας γραμμές».
Είπε ότι ζήτησε το ΑΚΕΛ απόψεις από τον διεθνή παράγοντα για την δική του πρόταση «και πρέπει να σας πω ότι η δική μας πρόταση τυγχάνει της θετικής προσέγγισης και από τους κύκλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από σημαντικούς παίκτες στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου και σε σχέση με το Κυπριακό». Ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ αναφορικά με το φυσικό αέριο και τα ενεργειακά «έχει γίνει και πιο επίκαιρη στις μέρες μας εξαιτίας του γεγονότος όλος ο κόσμος ζει και τις παρενέργειες μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία».
Το τρίτο, είπε, είναι ότι «θα πρέπει» η Κυπριακή Δημοκρατία ως Κυπριακή Κυβέρνηση να απευθυνθεί προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα με πακέτο μέτρων προτάσεων και πολιτικών «για να τους στηρίξουμε, για να τους πείσουμε ότι εμείς θέλουμε πραγματικά την λύση του Κυπριακού και να μπορέσουμε μέσα στο πλαίσιο του δικοινοτικού κράτους να συνδιαχειριζόμαστε αυτό το κράτος για το παρόν και το μέλλον μας». Να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο κοινοτήτων, πρόσθεσε.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι και για αυτό το θέμα έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανέφερε ακόμη, πως «θέλουμε και ποθούμε την λύση γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως αυτή η κατάσταση που ζούμε δεν είναι κάτι το σταθερό, διολισθαίνει ολοένα και προς το χειρότερο και όπως είπα και στην αρχή βρισκόμαστε στο παρά ένα της οριστικοποίησης της διχοτόμησης και η διχοτόμηση δεν αποτελεί λύση». «Θα τουρκοποιηθεί εντελώς ο κατεχόμενος βορράς από την Τουρκία θα εξαφανιστεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα και το υπόλοιπο ελεύθερο μέρος της Κύπρου θα είναι υποθήκη στις ορέξεις και τις προθέσεις της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Είναι άδικο για την νέα γενιά είπε, «και για αυτό θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την προσπάθεια για επίτευξη λύσης που θα απελευθερώνει που θα επανενώνει την χώρα και τον λαό μας στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΕΔΟΝ και της Προοδευτικής ο κ. Στεφάνου τους συνεχάρη για τους αγώνες που δίνουν μέσα στο φοιτητικό κίνημα για το Κυπριακό.