Σύσταση προς Υπ. Υγείας και ΟΑΥ για άρση διάκρισης ΑμεΑ υπέβαλε η Επίτροπος Διοικήσεως
17:09 - 21 Ιουλίου 2023
Δεσμευτική σύσταση προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ για άρση της διακριτικής μεταχείρισης που συντελείται εις βάρος των ατόμων με αναπηρίες και για τη διασφάλιση ότι θα δύνανται να απολαμβάνουν χωρίς διάκριση και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ, υπέβαλε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.
Σύσταση προς Υπ. Υγείας
Στη σύστασή της προς το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι επειδή τα κριτήρια/απαιτήσεις και προδιαγραφές προσβασιμότητας που περιλαμβάνονται στον νόμο είναι περιορισμένα, θα πρέπει να καθοριστούν αναλυτικότερα με σχετικούς Κανονισμούς ούτως ώστε να διευρυνθούν για να λαμβάνονται υπόψη όλες οι ανάγκες προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες. Η δε έκδοση ή ανανέωση της άδειας λειτουργίας των υπό αναφορά νοσηλευτηρίων από το Υπουργείο, θα πρέπει να είναι άμεσα συνυφασμένη με την από μέρους τους εκπλήρωση όλων των κριτηρίων/απαιτήσεων και προδιαγραφών προσβασιμότητας.
Αναφέρει ότι μέχρις ότου υλοποιηθεί η ετοιμασία των σχετικών Κανονισμών, το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 το αργότερο, να ετοιμάσει, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, Κατάλογο με τα κριτήρια/απαιτήσεις και τις προδιαγραφές προσβασιμότητας που θα πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις/υποστατικά και ο εξοπλισμός των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και να τον προωθήσει στον ΟΑΥ.
"Νοείται ότι το περιεχόμενο του Καταλόγου θα είναι ενδεικτικό και όχι εξαντλητικό και θα καθορίζει τα ελάχιστα κριτήρια/απαιτήσεις και προδιαγραφές προσβασιμότητας αφού, σε κάθε περίπτωση, δύνανται να ανακύψουν περαιτέρω ανάγκες προσβασιμότητας που θα πρέπει να υλοποιούνται".
Νοείται, περαιτέρω, αναφέρει, ότι, ανεξαρτήτως της ετοιμασίας και προώθησης στον ΟΑΥ του εν λόγω Καταλόγου, ο καταρτισμός των προαναφερόμενων Κανονισμών θα πρέπει να προωθηθεί πάραυτα.
Αντίστοιχες, δε, τροποποιήσεις , σημειώνει, θα πρέπει να τροχιοδρομηθούν στο νομικό πλαίσιο που διέπει και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις επαγγελματιών ή παρόχων υπηρεσιών υγείας που είναι συμβεβλημένοι ή/και θα συμβληθούν με το ΓεΣΥ, ούτως ώστε η εκ μέρους τους πλήρωση των κριτηρίων/απαιτήσεων και προδιαγραφών προσβασιμότητας να καθίσταται υποχρεωτική.
Στις περιπτώσεις, αναφέρει η Επίτροπος, που δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο (πχ. διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα ανακουφιστικής φροντίδας υγείας κλπ.), θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα ο καταρτισμός του, στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν καθοριστεί στις συμβάσεις του Υπουργείου με ιδιωτικούς φορείς στους οποίους έχει ήδη αναθέσει την ετοιμασία του εν λόγω νομικού πλαισίου. Οποιαδήποτε, δε, διεύρυνση των ήδη καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο, σε περίπτωση που κρίνεται καταχρηστική.
"Σε κάθε περίπτωση και μέχρι την τροποποίηση ή ετοιμασία του σχετικού νομικού πλαισίου, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός των επαγγελματιών ή παρόχων υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια/απαιτήσεις και προδιαγραφές προσβασιμότητας που θα περιλαμβάνονται στον προαναφερόμενο Κατάλογο που θα καταρτίσει το Υπουργείο" αναφέρει.
Το Υπουργείο Υγείας, σημειώνει, θα πρέπει επίσης να προχωρήσει τάχιστα και εντός προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, στον καταρτισμό, όπου δεν υφίστανται, Κανονισμών που να αφορούν στην αδειοδότηση παρόχων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών ιατρείων, ούτως ώστε να καθοριστούν κριτήρια/απαιτήσεις και προδιαγραφές προσβασιμότητας τα οποία να είναι άμεσα συνυφασμένα με την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας.
Μέχρι την ετοιμασία νομικού πλαισίου που θα διέπει την αδειοδότηση των παρόχων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών ιατρείων, οι εγκαταστάσεις/υποστατικά και ο εξοπλισμός τους θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια/απαιτήσεις και προδιαγραφές προσβασιμότητας που θα περιλαμβάνονται στον πιο πάνω Κατάλογο που θα ετοιμάσει το Υπουργείο, αναφέρει.
Σύσταση προς ΟΑΥ
Στη σύσταση προς τον ΟΑΥ, η Επίτροπος αναφέρει ότι ο ΟΑΥ θα πρέπει να ενημερώσει όλους τους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας υγείας ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, ενδεχομένως δύο-τριών μηνών, θα ξεκινήσει μεταβατική περίοδος δώδεκα (το μέγιστο) μηνών, εντός της οποίας θα πρέπει να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες για να καταστεί δυνατή η ανανέωση των συμβολαίων τους.
Νοείται, σημειώνει, ότι η προαναφερόμενη μεταβατική περίοδος δύναται να παραταθεί μέχρι έξι μήνες όταν έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί ή/και βρίσκονται εν εξελίξει οι αναγκαίες προσαρμογές.
Κατά τον καταρτισμό νέων συμβάσεων με παρόχους υπηρεσιών φροντίδας υγείας, καθώς και με ιδιωτικά ή δημόσια νοσηλευτήρια, ο ΟΑΥ θα πρέπει να θέτει ως προαπαιτούμενο ότι οι υπηρεσίες τους παρέχονται σε εγκαταστάσεις πλήρως προσβάσιμες από τα άτομα με αναπηρίες, ως επίσης και ότι διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό που θα καθιστά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προσβάσιμες, στη βάση, δηλαδή, των κριτηρίων/απαιτήσεων και προδιαγραφών που θα καθοριστούν με τον πιο πάνω Κατάλογο.
Στην περίπτωση που οι σχετικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας δεν είναι προσβάσιμες και ο παροχέας δεν προβαίνει, εντός καθορισμένης προθεσμίας, στις αναγκαίες ενέργειες, ο ΟΑΥ δεν θα πρέπει να προχωρά στον καταρτισμό σύμβασης.
Στην περίπτωση υφιστάμενων συμβάσεων, ο ΟΑΥ θα πρέπει να ενημερώσει έγκαιρα τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασης για την συμμόρφωση και να τεθεί όρος σε όλες τις συμβάσεις του ΟΑΥ με τους παρόχους ότι εντός της καθορισμένης προθεσμίας θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η σύμβαση θα τερματίζεται και δεν θα ανανεώνεται, αναφέρει η Επίτροπος.
Σύσταση προς Υπ. Υγείας και ΟΑΥ
Εξάλλου, όπως σημειώνει, το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προβαίνει τακτικά και, σε κάθε περίπτωση όταν υποβάλλεται σχετικό παράπονο σε επιτόπιους ελέγχους στις εγκαταστάσεις των παρόχων για να διαπιστώνεται αν είναι προσβάσιμα και πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια του Καταλόγου.
Όταν αναφέρει, διαπιστώνεται ότι μια εγκατάσταση/υποστατικό και ο υφιστάμενος εξοπλισμός δεν είναι προσβάσιμα από τα άτομα με αναπηρίες, το Υπουργείο θα πρέπει να το γνωστοποιεί τάχιστα τον ΟΑΥ, ο οποίος θα ενημερώνει τον πάροχο για τη συντελούμενη διάκριση εις βάρος των ατόμων με αναπηρίες ένεκα της μη επαρκούς πρόσβασής τους στις υπηρεσίες του και να τον καλεί να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές/τροποποιήσεις για να καταστούν προσβάσιμες οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
Στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος πάροχος παραλείψει, εντός καθορισμένης προθεσμίας, να συμμορφωθεί με τα ελάχιστα κριτήρια/απαιτήσεις και προδιαγραφές προσβασιμότητας, ο ΟΑΥ θα πρέπει να αναστέλλει ή/και να τερματίζει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας.
Νοείται, αναφέρει ότι θα υπάρξει πλήρης συντονισμός του Υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, για τα κριτήρια του καταλόγου αλλά και για τον τρόπο υλοποίησης των επιτόπιων ελέγχων.
"Αναμένεται, δε, ότι οι αναγκαίες ενέργειες προς υλοποίηση όλων των προαναφερθέντων θα πρέπει να τροχιοδρομηθούν και να ξεκινήσουν τάχιστα" καταλήγει.
Πηγή: KΥΠΕ