Ψάχνουν τον βηματισμό τους τα κόμματα-Πώς αξιολογούν τους πολιτικούς αρχηγούς οι πολίτες
06:00 - 23 Ιουλίου 2023
Η νέα συνθήκη που έφεραν οι Προεδρικές Εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, με την εκλογή για πρώτη φορά ενός ανεξάρτητου υποψηφίου, ο οποίος δεν είχε τη στήριξη κανενός εκ των δύο παραδοσιακών μεγάλων δυνάμεων του πολιτικού συστήματος, δημιούργησε και νέα δεδομένα στα δύο κόμματα. Ειδικά στον ΔΗΣΥ, ο οποίος βγήκε πληγωμένος από τις εκλογές, πέρα από το εσωτερικό ντόμινο εξελίξεων, προκάλεσε και μια αμηχανία για το ποιος είναι ο ρόλος του κόμματος στη νέα εποχή.
Ανάλογα ζητήματα δεν τίθενται μόνο για τον ΔΗΣΥ, αλλά και για το ΑΚΕΛ, που πλέον δεν έχει απέναντι του τον παραδοσιακό αντίπαλο με τις τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, αλλά κόμματα με τα οποία στο παρελθόν συνεργάστηκε σε όλα τα επίπεδα, τα κόμματα του κέντρου. Αντίθετα το ΑΚΕΛ καλείται να συνυπάρξει με τον ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση, το οποίο πλέον διαθέτη νέα και πιο μετριοπαθή ηγεσία, από αυτήν που συνήθισε να έχει απέναντί του και όπως προκύπτει πιο κάτω, αυτό είναι ένα από τα θέματα που αμφότερα τα δύο μεγάλα κόμματα ακόμα δεν έχουν βρει τα πατήματά τους.
Ενδιαφέρουσα είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, που πλέον καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ της ιδιότητας τους ως μέλη μιας Κυβέρνησης υπό έναν ανεξάρτητο Πρόεδρο και την ίδια ώρα να μην φανούν ανακόλουθοι των όσων υποστήριζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ως αντιπολίτευση. Κάτι που ήδη δοκιμάστηκε και δεν λειτούργησε όπως θα ήθελαν στο θέμα των εκποιήσεων.
Για το νέο πολιτικό τοπίο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα καταγράφονται στην έρευνα της Pulse Market Research σε συνεργασία με τη ΓΝΩΡΑ. Είναι ξεκάθαρο μέσα από τα ευρήματα, ότι πλέον οι πολίτες, άρχισαν να ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές πολιτικές ράγες και να κάνουν συνειδητές επιλογές, εστιάζοντας στα πρόσωπα και όχι στα κόμματα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω 800 τηλεφωνικών και 800 online συνεντεύξεων από τις 19 μέχρι τις 23 Ιουνίου και από τις 13 μέχρι τις 18 Ιουνίου, αντίστοιχα.
Μεταξύ άλλων οι πολίτες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις απαντήσεις για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να είναι σχεδόν ταυτόσημες. Στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ο ΔΗΣΥ ασκεί το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση, το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι και το 62% όχι και τόσο ή καθόλου ικανοποιημένοι, όσο δηλαδή είναι και το αντίστοιχο ποσοστό στην ίδια ερώτηση για την αξιολόγηση του ΑΚΕΛ
Παρά το γεγονός ότι η Αννίτα Δημητρίου τους τελευταίους πέντε περίπου μήνες που βρίσκεται στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, πέρα από τη θερμή στήριξη που δέχθηκε αρχικά, διαφαίνεται πως από κάποιους κύκλους εντός του κόμματος συντηρείται ένα κλίμα υπόσκαψη της, αντιθέτως, η πρόεδρος της Βουλής, δείχνει να διατηρεί υψηλά ερείσματα εντός της κοινωνίας. Συγκεκριμένα το 72% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για την Αννίτα Δημητρίου, ενώ αρνητική γνώμη έχει μόνο το 23% των ερωτηθέντων. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, το ποσοστό θετικής γνώμης ανέρχεται στο 85%.
Στη δεύτερη θέση στον σχετικό πίνακα με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, βρίσκεται ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου με θετικές γνώμες από το 54% και αρνητικές από το 26%. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου βρίσκεται στην Τρίτη θέση με ένα στους δύο να έχουν θετική γνώμη για αυτόν και 40% αρνητικές. Στην τέταρτη θέση είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος για τον οποίο η γνώμη των πολιτών είναι μοιρασμένοι, ενώ ακολουθεί ο Χρίστος Χρίστου με 51% αρνητικές γνώμες και 39% θετικές. Στις δυο τελευταίες θέσεις συναντιούνται ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν και της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος με 63% και 66% αρνητικές γνώμες, αντίστοιχα.
Για τον Στέφανο Στεφάνου, ένα στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η αποδοχή που καταγράφει σε άτομα άνω των 65 ετών η οποία φτάνει στο 61% καθώς επίσης και η αποδοχή του από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, όπου φτάνει το 80%. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζονται στην έρευνα, για πρώτη φορά ο Στέφανος Στεφάνου καταγράφει περισσότερες θετικές γνώμες, σε σχέση με τις αρνητικές.
Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά, καταγράφει και ο Νικόλας Παπαδόπουλος στους άνω των 65 την ώρα που θετική άποψη για αυτόν έχουν το 50% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και το 85% των ψηφοφόρων του κόμματός του.
Πάντως τη μεγαλύτερη βελτίωση στις γνώμες των πολιτών καταγράφει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου ο οποίος διαχρονικά τα τελευταία χρόνια θετικά για αυτόν παρουσιαζόταν ένα ποσοστό γύρω στο 25%. Στην πιο πρόσφατη μέτρηση του Ιουνίου, ο Χρίστος Χρίστου καταγράφει 39% θετικές γνώμες. Ο Χρίστος Χρίστου είναι κυρίαρχος ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς, ενώ καταγράφει θετικές γνώμες 47% εντός των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Μάλιστα τα ψηλότερα ποσοστά, τα καταγράφει στην ηλικιακή ομάδα 45-54.
Στην αντίπερα όχθη, τα χαμηλότερα ποσοστά που κατέγραψε διαχρονικά από το 2015, καταγράφει ο Μαρίνος Σιζόπουλος με μόλις 24% θετικές γνώμες, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του προέρχεται από μια νίκη στις Προεδρικές. Έχοντας ένα κόμμα που ουσιαστικά καταποντίστηκε από την εσωστρέφεια που προκάλεσαν οι αποχωρήσεις και οι διαγραφές, ο κ. Σιζόπουλος βρίσκεται σε κρίση. Αξίζει να σημειωθεί πως το ψηλότερο ποσοστό θετικών γνωμών το καταγράφει ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και το χαμηλότερο στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.
Τέλος χαμηλά ποσοστά καταγράφει και ο Μάριος Καρογιάν με θετικές γνώμες μόλις από το 28% των ερωτηθέντων.