Πώς αξιολογούν οι πολίτες τις 100 πρώτες μέρες Χριστοδουλίδη και ποιους υπουργούς ξεχώρισαν

Μετά τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της Κυβέρνησης, γράφτηκαν δεκάδες άρθρα, σχετικά με την επιτυχή ή όχι έκβαση της. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και αναλυτές, επιχείρησαν να αξιολογήσουν το εκατοστάρι Χριστοδουλίδη, με τους πιο πολλούς να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ναι μεν έγιναν κάποια πράγματα, ωστόσο είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για περισσότερα.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν οι απόψεις που κατατέθηκαν στον δημόσιο διάλογο ή ακόμα και οι προσωπικές εκτιμήσεις στις οποίες προέβη ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πρώτες 100 ημέρες, αποτυπώνονται και ανάμεσα στην κοινή γνώμη.

Ως γνωστόν, ο πλέον ορθόδοξος τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι μέσω τον δημοσκοπήσεων και μια τέτοια διενήργησε η εταιρεία Pulse Market Research σε συνεργασία με τη ΓΝΩΡΑ, με την τελευταία να παρουσιάζει τα σχετικά αποτελέσματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω 800 τηλεφωνικών και 800 online συνεντεύξεων από τις 19 μέχρι τις 23 Ιουνίου και από τις 13 μέχρι τις 18 Ιουνίου, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε την πορεία του στον προεδρικό θώκο, διαθέτοντας πρωτοφανή ποσοστά αποδοχής από την κοινωνία. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και το 28% αρνητική ή μάλλον αρνητική. Έχει σημασία ότι ανάμεσα στους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι ψήφισαν από τον πρώτο γύρο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, οι θετικές γνώμες αγγίζουν το 88%, ενώ ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Ανδρέα Μαυρογιάννη το 47%. Έχει τη δική του σημασία το εύρημα, ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Αβέρωφ Νεοφύτου, περισσότεροι από τους μισούς, το 61% δηλώνει πως έχει θετική άποψη για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

ScreenHunter 1087

Αξίζει να σημειωθεί πως την αντίστοιχη περίοδο, το 2008 όταν μόλις αναλάμβανε ο Δημήτρης Χριστόφιας, θετική άποψή για αυτόν εξέφραζε το 62%, ενώ αντίστοιχα το 2013 για τον Νίκο Αναστασιάδη θετική άποψη διατύπωνε το 58% των ερωτηθέντων. Τόσο ήταν το ποσοστό θετικής άποψης για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το 2018, όταν επανεκλεγόταν. Καταγράφεται δηλαδή το γεγονός, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκινά την πενταετία του, έχοντας καταγεγραμμένο, το υψηλότερο ποσοστό θετικής άποψης από τους προκατόχους του, με υψηλότατα ποσοστά αποδοχής (74%), ανάμεσα στους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λίγο πιο κάτω (47%) ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.

ScreenHunter 1088

Κάτι που ερμηνεύεται ως πολύ θετικό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού επιβεβαιώνει, ότι οι πολίτες προσδοκούν και επενδύουν σ΄ αυτόν για να έχει μια πετυχημένη πενταετία για τον τόπο.

Σε σχέση με την αξιολόγηση του έργου του Νίκου Χριστοδουλίδη, τις πρώτες 100 ημέρες, το 41% δηλώνει ότι έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη από τον Πρόεδρο, ενώ το 49% αρνητική ή μάλλον αρνητική. Σε σχέση με τα θέματα της οικονομίας, το 37% δηλώνει ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του και το 49% ότι έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για αυτούς. Αντίστοιχα, στο Κυπριακό το 41% δηλώνει ικανοποιημένο και το 46% όχι.

ScreenHunter 1089

Στο ερώτημα για την ικανοποίηση τους από το έργο της Κυβέρνησης ευρύτερα, το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο και το 56% όχι και τόσο ή καθόλου ικανοποιημένο. Είναι ενδιαφέρον πως περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο της Κυβέρνησης, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ είναι μόλις στο 22%, ενώ στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ φτάνει στο 55%.

ScreenHunter 1090

Στην έρευνα που διενήργησε η Pulse Market Research σε συνεργασία με τη ΓΝΩΡΑ τέθηκε και το ερώτημα στους συμμετέχοντες, «κατά πόσο θεωρούν ότι η κατάσταση στα ακόλουθα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, είναι καλύτερη, ίδια ή χειρότερη σε σχέση με πέρυσί. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, στα τρία από τα πέντε ζητήματα για τα οποία ερωτήθηκαν, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι η ίδια σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε δύο, ότι είναι χειρότερη.

Συγκεκριμένα, κάτι περισσότερο από τους μισούς ερωτηθέντες, δήλωσαν ότι τα θέματα ανεργίας, ρουσφετιού/γραφειοκρατίας και διαφθοράς, η κατάσταση είναι ίδια με πέρυσι, ενώ για το μεταναστευτικό και τα θέματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ότι είναι χειρότερη με ποσοστά 56% και 81%, αντίστοιχα.

ScreenHunter 1091

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάζει η έρευνα, αφορά μια πρώτη αξιολόγηση των υπουργών της Κυβέρνησης. Στον πίνακα που ακολουθεί, τα ονόματα των υπουργών χωρίζονται σε τέσσερα πεδία, αναλόγως της δυναμικής και της αναγνωρισιμότητας που έχουν από τους πολίτες. Αντίστοιχα και οι υπουργοί χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία, με αυτούς δηλαδή που καταγράφουν ταυτόχρονα και υψηλή δυναμική και υψηλή αναγνωρισιμότητα από τους πολίτες βρίσκονται η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.

ScreenHunter 1092

Στη δεύτερη κατηγορία, βρίσκονται υπουργοί που καταγράφουν υψηλά επίπεδα, δυναμικής, ωστόσο υπολείπονται αναγνωρισιμότητας, κάτι που ενδεχομένως να αποκτήσουν με την παρέλευση του χρόνου. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφειάδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος και η υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη.

Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται οι υπουργοί που έχουν μεν υψηλότερη αναγνωρισιμότητα, ωστόσο διαφαίνεται πως υπολείπονται δυναμικής, ανάμεσα στους πολίτες. Αυτοί είναι η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, ο υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας και ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Στην τέταρτη κατηγορία, βρίσκονται τρεις υφυπουργοί της Κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά και αναγνωσιμότητας και δυναμικής. Πρόκειται για την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, τον υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Φίλιππο Χατζηζαχαρία και τον υφυπουργό Τουρισμού, Κώστα Κουμή.

Και επειδή έγινε πολύς λόγος όλο αυτό το διάστημα για το αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μετά και από τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών. Από τους ερωτηθέντες στην έρευνα, μόλις το 14% δήλωσε πως ο πρόεδρος τηρεί τις δεσμεύσεις του σε μεγάλο βαθμό, ενώ το 46% δήλωσε πως της τηρεί, «σε όχι και τόσο μεγάλο βαθμό». Τέλος το 29% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο Πρόεδρος, δεν τηρεί «καθόλου» τις δεσμεύσεις του.

ScreenHunter 1093

Και εδώ επίσης, έχει τη δική του σημασία το εύρημα ότι τα υψηλότερα ποσοστά αυτών που δήλωσαν πως ο Πρόεδρος τηρεί σε μεγάλο βαθμό της δεσμεύσεις του, προέρχονται από αυτούς που στις βουλευτικές του 2021, ψήφισαν Δημοκρατικό Συναγερμό. Συγκεκριμένα η συγκεκριμένη απάντηση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, δόθηκε από το 18% των ερωτηθέντων που ψήφισαν ΔΗΣΥ, το 17% από όσους δήλωσαν πως ψήφισαν ΕΛΑΜ και 16% όσους δήλωσαν πως ψήφισαν το ΔΗΚΟ, το μεγαλύτερο κόμμα, δηλαδή, της συμπολίτευσης.

Εξάλλου από όσους δήλωσαν ότι ψήφισαν Χριστοδουλίδη στον πρώτο γύρο των Προεδρικών του Φεβρουαρίου, μόλις ένας στους τρεις δήλωσε ότι ο Πρόεδρος τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ενώ οι μισοί δήλωσαν ότι δεν της τηρεί και τόσο, ενώ το 13%, ότι δεν τις τηρεί καθόλου.

Η ταυτότητα της έρευνας

ScreenHunter 1094

Δειτε Επισης

Επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο στη Βαυαρία-Πληροφορίες για δύο νεκρούς και τραυματίες
Τέσσερις τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στη Βαυαρία-Ανάμεσά τους ένα παιδί
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
ΒΙΝΤΕΟ: Τι ψιθύρισε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Τζορτζ Μπους στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Τραμπ στέρησε τη φύλαξη της Μυστικής Υπηρεσίας από πρώην συνεργάτη του που λέει ότι κινδυνεύει από το Ιράν
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Υπό εξαήμερη κράτηση ο 32χρονος για τις δύο υποθέσεις ληστειών από διανομείς φαγητού στη Λάρνακα
Απουσιάζει ξανά από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία η 13χρονη Κωνσταντίνα (pic)
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης