Οι λόγοι μη επίλυσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα κόμματα-«Η Τουρκία η κύρια υπεύθυνη»
08:54 - 21 Ιουλίου 2023
Σχεδόν μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατοχή, οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου αναλύουν τις θέσεις τους στο ΚΥΠΕ όσον αφορά το γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό ακόμα, αλλά και για το αν υπάρχουν ελπίδες για βιώσιμη λύση.
ΔΗΣΥ: Ολοι οι ΠτΔ είχαν ως ύψιστη προτεραιότητα την επίλυση
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε πως το Κυπριακό είναι η πληγή που αιμορραγεί σχεδόν για μισό αιώνα τώρα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η βούληση της πλευράς μας για λύση του εθνικού μας θέματος δεν εξέλειψε ποτέ. «Ως εκ τούτου θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι όλοι όσοι θήτευσαν ως Πρόεδροι της Δημοκρατίας, είχαν την επίλυση του Κυπριακού ως ύψιστη προτεραιότητά τους και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν σε όλες τις προσπάθειες που έλαβαν χώρα κατά καιρούς», είπε.
Ο κ. Κουλλά έθεσε το ερώτημα αν έγιναν λάθος χειρισμοί από την πλευρά μας. «Βεβαίως. Δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε αλάνθαστοι αλλά είναι δεδομένο, δυστυχώς, ότι ενώ από την πλευρά μας η βούληση για λύση υπήρχε και υπάρχει, αυτή καθαυτή η επίτευξη της λύσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», είπε και σημείωσε πως εδώ εμπίπτουν μια σειρά παραγόντων, όπως το διεθνές περιβάλλον, οι πολιτικές συγκυρίες της εκάστοτε περιόδου, αλλά κυρίως το γεγονός ότι απέναντί μας έχουμε μια Τουρκία, η οποία, καθ΄ όλη τη διάρκεια των ετών που συζητάμε για το κυπριακό, βάζει συγκεκριμένα εμπόδια, κρατώντας μια μη εποικοδομητική στάση, γεγονός που αποδείχτηκε περίτρανα ακόμη και όταν φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ στη λύση του κυπριακού στο Κρανς Μοντάνα.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ σημείωσε πως μπορούμε, λοιπόν, να αναφερθούμε σε λόγους και αιτίες που δεν οδήγησαν μέχρι σήμερα στη λύση του Κυπριακού. «Το σημαντικό όμως είναι, πέρα από την αναδρομή που φυσικά είναι χρήσιμη, ώστε τα όποια λάθη έγιναν να μην επαναληφθούν, να δούμε πως προχωρούμε από εδώ και πέρα», πρόσθεσε.
Στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα βιώσιμης λύσης, ο κ. Κουλλά επανέλαβε πως από την πλευρά μας δεν εξέλειψε ποτέ η βούληση για τη λύση του Κυπριακού. Βούληση, είπε, η οποία συμπορεύεται με την ελπίδα ότι ναι, είναι εφικτή μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση λύσης, όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Πλαίσιο Γκουτέρες.
«Αυτή είναι η στόχευση και η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε», είπε και σημείωσε πως σε αυτό το πλαίσιο ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει ήδη ξεκινήσει παγκύπρια εκστρατεία επαφών με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας γύρω από το περιεχόμενο της λύσης.
Από την άλλη, όμως, είπε, είναι δεδομένο ότι για να επιτύχουμε την πολυπόθητη λύση, η Τουρκία θα πρέπει να λειτουργήσει ως εποικοδομητικό μέρος και να εγκαταλείψει τη διχαστική ρητορική καθώς και τις παράνομες ενέργειες στα κατεχόμενα εδάφη. «Εμείς από την πλευρά μας δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας και αυτό είναι το μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας», κατέληξε.
ΑΚΕΛ: Στην Τουρκία η κύρια ευθύνη της μη λύσης, ευθύνες και στην πλευρά μας για χειρισμούς
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στο ερώτημα του ΚΥΠΕ γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό, είπε πως το Κυπριακό δεν λύθηκε πρωτίστως λόγω της στάσης της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας επί Ντενκτάς, Έρογλου και Τατάρ. «Θα ήταν άδικο να βάλουμε, όπως κάποιοι από εμάς συνηθίζουν, στο ίδιο καλάθι τους Ταλάτ και Ακιντζί. Είναι η Τουρκία που εισέβαλε στην Κύπρο, διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στο νησί εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και επέστρεψε στην εκτός τόπου και χρόνου θέση για λύση δύο κρατών. Γι΄ αυτό και έχει την κύρια ευθύνη και αυτό δεν θα αλλάξει ενόσω συνεχίζεται η κατοχή», είπε.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως το γεγονός βέβαια ότι την πρωταρχική ευθύνη φέρει η κατοχική δύναμη δεν σημαίνει ότι τίποτε δεν εξαρτάται από εμάς. Αν έτσι είχαν τα πράγματα, συνέχισε, τότε θα καταλήγαμε στο παράλογο συμπέρασμα ότι δεν έχει καμιά σημασία η πολιτική που ακολουθούμε, η τακτική και οι θέσεις που εκφράζουμε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το μερίδιο της ευθύνης που εμείς έχουμε και είναι πολύ μικρότερο από αυτό που αναλογεί στην Τουρκία, πρέπει πάντα να το αναλαμβάνουμε. «Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό θα οδηγήσει σίγουρα σε λύση του Κυπριακού αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να ελπίζουμε αν δεν πολιτευόμαστε σωστά, ανέφερε και σημείωσε πως ελευταίο και τρανό παράδειγμα είναι το Κραν Μοντανά.
«Οι τραγικοί χειρισμοί Αναστασιάδη που έγιναν εκεί οδήγησαν όχι μόνο σε αθώωση της Τουρκίας αλλά και στο να θεωρηθεί η δική μας πλευρά συνυπεύθυνη για την αποτυχία της Διάσκεψης στην Έκθεση του Γ.Γ. προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που ακολούθησε. Ως αποτέλεσμα έχουμε το πιο μακρόχρονο αδιέξοδο στο Κυπριακό, συνδυασμένο με νέα σοβαρά τετελεσμένα», δήλωσε.
Στο ερώτημα του ΚΥΠΕ αν υπάρχει ελπίδα βιώσιμης λύσης, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι για να υπάρχει ελπίδα βιώσιμης λύσης θα πρέπει να διδαχτούμε από τους λανθασμένους χειρισμούς του παρελθόντος και να συνειδητοποιήσουμε τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό.
«Πρέπει όχι μόνο να το λέει ο Πρόεδρος αλλά και να το εννοεί ότι η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί από το σημείο που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά. Και λέω να το εννοεί, όχι τυχαία. Για παράδειγμα, κατά την παρουσίαση των 100 ημερών ο Πρόεδρος είπε μεν ότι πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε αλλά αμέσως μετά απέρριψε σημαντικές πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο ως γνωστό θεωρείται ενιαίο σύνολο», είπε.
Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, παραγνωρίζοντας επανειλημμένες εκκλήσεις του ΓΓ, Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ουσιαστικά απέρριψε την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ως κίνητρο για λύση. «Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν και την πεμπτουσία της γνωστής πρότασης του ΑΚΕΛ που απορρίφθηκε από τον τέως Πρόεδρο και σήμερα είναι ακόμα πιο επίκαιρη με τον πόλεμο στην Ουκρανία που, μεταξύ πολλών άλλων, οδήγησε και σε ενεργειακή κρίση», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας πως δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο κ. Γκουτέρες δεν έχει πειστεί ακόμα ότι οι δύο πλευρές είναι όντως έτοιμες για επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας που να έχει νόημα.
ΔΗΚΟ: Η Τουρκία ο κύριος υπαίτιος της μη λύσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δημιουργεί προοπτική
Το ΔΗΚΟ, δια του Προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου, δήλωσε απαντώντας στο γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό, πως η Τουρκία είναι τόσο η αιτία ύπαρξης του Κυπριακού, όσο και ο κύριος υπαίτιος της μη λύσης του Κυπριακού.
«Επειδή δυστυχώς ουδέποτε εγκατέλειψε τις πάγιες, διχοτομικές και αδιάλλακτες της θέσεις. Αντίθετα η τουρκική στάση όσο αφορά το Κυπριακό είναι διαχρονική και αναλλοίωτη με την Τουρκία να επιμένει στη συνέχιση των εγγυήσεων και στην παραμονή του κατοχικού στρατού στο διηνεκές μέσα από νέες «εποικοδομητικές ασάφειες και την εισήγηση η συνθήκη εγγυήσεως του ‘60 να αντικατασταθεί με μία νέα συνθήκη η οποία θα δεσμεύει το νέο κράτος που θα δημιουργηθεί», είπε.
Επιπρόσθετα όμως, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, τα τελευταία χρόνια έχουμε δυστυχώς διολισθήσει ακόμα περισσότερο, αφού τόσο η Τουρκία, όσο και ο κ. Τατάρ μιλούν πλέον ξεκάθαρα και απροκάλυπτα για διχοτόμηση και λύση δύο κρατών. Τόνισε πως με τέτοιες θέσεις δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό, αντιθέτως, η προώθηση της θέσης αυτής είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα και δεν μπορεί να αποτελεί βάση για την όποια συζήτηση.
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως γι’ αυτό το Δημοκρατικό Κόμμα επέμεινε και εξακολουθεί να επιμένει ότι αυτό που απαιτείται είναι μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας, μιας στρατηγικής επιβολής κόστους στην Τουρκία, προκειμένου να αρθεί η διχοτομική, αδιάλλακτη και επεκτατική τουρκική πολιτική που εμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού.
Στην ερώτηση του ΚΥΠΕ αν υπάρχει ελπίδα βιώσιμης λύσης, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως η πρωτοβουλία που αναπτύσσει από την πρώτη ημέρα εκλογής του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αποδοχή που αυτή τυγχάνει από Ευρωπαίους εταίρους αλλά και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενδυναμώνουν και ενισχύουν την προοπτική επανέναρξης των διαβουλεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας σωστής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Τόνισε πως η ΕΕ έχει εργαλεία για να πιέσει την Τουρκία να συνεργαστεί και η ανταπόκριση αξιωματούχων της ΕΕ και ιδιαίτερα των αρχηγών των δυο πιο ισχυρών κρατών της, Γαλλίας και Γερμανίας, δημιουργούν αισιοδοξία ως προς την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε, «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και προσγειωμένοι καθώς απέναντί μας έχουμε την Τουρκία σε μια ρευστή και ταραχώδη περίοδο, στην Ευρώπη και διεθνώς».
Ως ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, πιστεύουμε στην δύναμη και τη δυνατότητα της ΕΕ, ομως χρειάζεται διεκδίκηση, επιμονή, συνέπεια, μεθοδικότητα και συνεχής δράση αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. «Ως Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα της διεκδίκησης με τη σωστή στρατηγική», ανέφερε, σημειώνοντας πως πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στην Τουρκία για να επανέλθει στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα όμως, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει επιπτώσεις εάν συνεχίσει την επεκτατική της πολιτική και την πολιτική της αδιαλλαξίας.
«Στόχος πρέπει να είναι η Τουρκία ν’ αλλάξει στάση στο Κυπριακό και η Στρατηγική μας είναι καθορισμένη. Στρατηγική ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στρατηγική ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ, στρατηγική διεκδίκησης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
ΕΔΕΚ: Η Τουρκία την ευθύνη, να διασφαλίσουμε την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Επί σαράντα εννέα χρόνια, η πιο βαθιά αιμάσσουσα πληγή του Ελληνισμού, το πρόβλημα της Κύπρου, η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, παραμένει άλυτο, διαιωνίζοντας τις τραγικές συνέπειες του απαράδεκτου στάτους κβο επί του Κυπριακού λαού, αναφέρει στη δική του τοποθέτηση προς το πρακτορείο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως η συνέχιση της ύπαρξης του Κυπριακού προβλήματος, σε συνάρτηση με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο κύριος υπαίτιος για τη μη – επίλυση του Κυπριακού, είναι η Τουρκία, ο στόχος της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος από το 1956 και είναι βασισμένος στις εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ, τα έξι βήματα της οποίας υλοποιούνται μέχρι σήμερα σταδιακά και με ιδιαίτερη συνέπεια από όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις, με τελική κατάληξη τον πλήρη έλεγχο, πολιτικό και στρατιωτικό, της Κύπρου», σημειώνει η κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως αφού δεν επιτεύχθηκε με την στρατιωτική επιχείρηση του 1974, σήμερα επιχειρείται να υλοποιηθεί με τον μανδύα της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) που στην ουσία δεν είναι ομοσπονδιακό πολιτειακό σύστημα, αλλά συνομοσπονδιακό, και συμπληρώνει ότι με τη «λύση» ΔΔΟ, η Τουρκία θα ελέγχει φυσικά το «τ/κ κρατίδιο» και το «ε/κ κρατίδιο» μέσω του ελέγχου της χαλαρής κεντρικής κυβέρνησης.
«Απώτερος στόχος της ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών της περιοχής και των θαλασσίων οδών, ώστε να αναβαθμιστεί σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας», τονίζεται σχετικά και προστίθεται ότι η επιτυχία του στόχου της Τουρκίας προϋποθέτει τη συναίνεση και υπογραφή της Κύπρου. «Γι’ αυτό και εκβιάζει, για να την αποσπάσει, κατά το πρότυπο του σχεδίου Ανάν. Εφόσον δεν συναινούμε σε συμφωνία που θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία θα θέτει συνεχώς εμπόδια σε οποιοδήποτε ουσιαστικό διάλογο για λύση του Κυπριακού», συμπληρώνεται σχετικά.=
Ο κ. Σιζόπουλος λέει επίσης ότι «δυστυχώς, κάποιες δυνάμεις “θωπεύουν”, ανέχονται και στηρίζουν την Τουρκία και ο ΟΗΕ παρουσιάζεται απρόθυμος να επιβάλει τα δικά του ψηφίσματα για το Κυπριακό. Και όλοι αυτοί, ευθύνονται που το Κυπριακό παραμένει άλυτο.
«Εάν εγκαταλείψουμε την ελπίδα για επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, τότε είναι σαν να καταδικάζουμε το δίκαιο και να παραδίδουμε τα κατεχόμενα εδάφη μας στην Τουρκία, θέτοντας σε κίνδυνο και τα ελεύθερα εδάφη. Παρά τις δυσκολίες, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί», συμπληρώνει επί του θέματος.
Για την ΕΔΕΚ βιώσιμη λύση είναι η λύση που θα προνοεί αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων και κατ’ αρχή συμφωνία για επαναπατρισμό των εποίκων, τονίζεται σχετικά, με τον κ. Σιζόπουλο να συμπληρώνει πως η διεθνής αυτή πτυχή μπορεί να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, όπως προνοεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρει πως η όποια συμφωνία για να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι δημοκρατική και για να είναι δημοκρατική πρέπει να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, να σέβεται τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων και να εφαρμόζει τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και εργασίας).
Προσθέτει ακόμη πως η εσωτερική διάρθρωση του πολιτειακού συστήματος, πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτός να είναι όρος απαράβατος, εάν επιθυμούμε την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.
«Γνωρίζω τις δυσκολίες, κατανοώ το μεγάλο χρονικό του σχεδόν μισού αιώνα που έχει περάσει, αλλά οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα υποθηκεύσει το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση του Κυπριακού Ελληνισμού. Βασική επιδίωξη μας, εάν όντως επιθυμούμε λύση είναι να διασφαλίσουμε την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μη παγιδευτούμε σε πλαίσιο, που άμεσα ή έμμεσα θα την καταργεί», κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.
ΕΛΑΜ: Διολισθαίνουμε συνεχώς, όχι σε ρατσιστικές λύσεις
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου αναφέρει στη δική του τοποθέτηση πως παρατηρεί με θλίψη ότι το Κυπριακό εσκεμμένα έχει ατονήσει από το ενδιαφέρον της κοινωνίας, ενώ θα έπρεπε να ήταν από τα σημαντικότερα προβλήματα που έπρεπε να την απασχολούν, καθώς «χωρίς πατρίδα δεν μπορούμε να έχουμε τίποτα, δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον ως λαός».
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το Κυπριακό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, ως εκ τούτου υπάρχουν πολλοί παράγοντες και σύνθετοι λόγοι για τους οποίος δεν βρέθηκε η πολυπόθητη λύση μέχρι σήμερα, συνεχίζει ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας πως το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι «υποχωρούμε συνεχώς στο Κυπριακό, αφού δεν υπάρχει μαχητικότητα να διεκδικήσουμε, ούτε στρατηγικό πλάνο πάνω στο οποίο να κινηθούμε. Αντ’ αυτού ακολουθούμε μια πολιτική εξευμενισμού και υποχωρήσεων, με αποτέλεσμα η θέση μας να γίνεται δυσμενέστερη όσο περνάει ο χρόνος».
«Μέσα από λανθασμένους χειρισμούς καταφέραμε να υποβαθμίσουμε το Εθνικό μας πρόβλημα, σε μια εσωτερική διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων. Γι’ αυτό άλλωστε τονίζουμε ότι μπορεί να αποτελεί θετική κίνηση η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού, όμως αυτό που προέχει και οφείλουμε άμεσα να πράξουμε, είναι η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή του διάσταση: ως πρόβλημα εισβολής, παράνομης κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, συμπληρώνοντας πως «έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, αλλά ακολουθούμε μια παθητική πολιτική, χωρίς να διεκδικούμε τα αυτονόητα, τα ιστορικά και αναφαίρετα δίκαια του λαού μας».
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που διαφωνεί τόσο με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αλλά και ευρύτερα με κάθε μορφή ομοσπονδίας, αναφέρει ο κ. Χρίστου, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει ελπίδα για βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.
«Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλουμε να ζητήσουμε λύση που να μην είναι μόνο εξ ονόματος βιώσιμη και λειτουργική, αλλά στην πράξη. Και για να γίνομαι πιο κατανοητός, λύσεις που δημιουργούν ρατσιστικούς διαχωρισμούς, που είναι πολύπλοκες με δαιδαλώδεις διαδικασίες, που αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος, αλλά κυρίως, που διαχωρίζουν ρατσιστικά τον λαό στην βάση γλώσσας, θρησκείας, εθνότητας κτλ., δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, αφού θα έχουν προδιαγεγραμμένο τέλος. Ένα τέλος, που θα μας αφήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων με δύο αναγνωρισμένες οντότητες, άρα θα μας οδηγήσει στα δύο αναγνωρισμένα κράτη», υπογραμμίζει σχετικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ, μια λύση για να μπορέσει να είναι λειτουργική και βιώσιμη πρέπει να είναι δίκαιη και πάνω από όλα δημοκρατική, προσθέτοντας πως μόνο η πρόταση του κόμματός του το διασφαλίζει, η οποία δεν είναι άλλη από την λύση ενιαίου κράτους.
Την ίδια στιγμή, προσθέτει, «δεν μπορούμε να ζητούμε διεθνή στήριξη, χωρίς πρωτίστως εμείς οι ίδιοι να διεκδικούμε, όχι κάτι παράλογο, αλλά τα αναφαίρετα ιστορικά και νόμιμα δίκαια του λαού μας», συμπληρώνοντας πως επιβάλλεται η χάραξη Εθνικής στρατηγικής με απώτερο στόχο την απελευθέρωση της Πατρίδας μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρίστου σημειώνει ότι «δεν νοείται να επικροτούμε τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα να δηλώνουμε προς της Ε.Ε. ότι οι κυρώσεις δεν «αποτελούν αυτοσκοπό. Δεν γίνεται να αποδεχόμαστε ευρωπαϊκές κυρώσεις απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά να μην λέμε λέξη για την τουρκική εισβολή, απαιτώντας την ίδια μεταχείριση. Δεν μπορούμε να βλέπουμε την προέλαση της κατοχής δύναμης στην περίκλειση Αμμόχωστο, με την Κυπριακή Δημοκρατία, δυστυχώς να παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις χωρίς καμία αντίδραση».
«Είναι πασιφανές ότι οι ξεπερασμένες πολιτικές των παλαιών κομμάτων όχι μόνο έχουν αποτύχει, αλλά αποδεδειγμένα μας οδηγούν σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο λαός να στηρίξει νέα πολιτικά κόμματα, με νέους ανθρώπους στην πολιτική, που έχουν νέες αντιλήψεις, όπως είναι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, που θα δώσουν νέα προοπτική», συμπληρώνει σχετικά.
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ εκφράζει επίσης τη διαφωνία του σχετικά με το επιχείρημα, όπως αναφέρει, που χρησιμοποιείται ευρέως το τελευταίο διάστημα, ότι δηλαδή υπάρχει στασιμότητα στο Κυπριακό, , προσθέτοντας πως εκεί που υπάρχει στασιμότητα είναι στην παραγωγή ιδεών και μεθόδων δράσης ανάδειξης του Κυπριακού, για να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, ως η μοναδική υπαίτιος για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Κύπρο από το 1974 μέχρι σήμερα.
«Η λευτεριά και η απελευθέρωση της Πατρίδας μας δεν θα μας χαριστεί από κανένα. Χρειάζεται αγώνας συνεχής και επίμονος, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας, αλλά και την θέση μας ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και το πλούσιο ενεργειακό μέλλον που έχουμε μπροστά μας», κατέληξε ο κ. Χρίστου.
ΔΗΠΑ: Φταίει η Τουρκία, ευθύνες στα ΗΕ και διεθνή κοινότητα, ελπίδα από χειρισμούς Χριστοδουλίδη
Η σκληρή διαπίστωση της παρόδου σχεδόν μισού αιώνα κατοχής δεν μπορεί παρά να προκαλεί θλίψη και απογοήτευση στο σύνολο του κυπριακού λαού, αναφέρει στο μήνυμά του ενόψει των επετείων ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας ότι μάθαμε, δυστυχώς, να ζούμε με την διαίρεση του τόπου μας ωσάν κάτι παγιοποιημένο και δεδομένο στην καθημερινότητα μας, ενώ συμπληρώνει πως οφείλουμε με ειλικρίνεια και ρεαλισμό να παραδεχθούμε ότι αποτελεί μεγάλη αποτυχία και ακόμη μεγαλύτερη πληγή, η διαιώνιση του προβλήματος και η απουσία λύσης.
Μια ψύχραιμη και συνάμα ρεαλιστική ανάλυση της ιστορίας του Κυπριακού καταδεικνύει ότι η ευθύνη, μη επίλυσης του Κυπριακού, βαραίνει πρωτίστως την Τουρκία, συνεχίζει ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται στις πάγιες επιδιώξεις της Άγκυρας σε σχέση με την Κύπρο, «οι οποίες από τον Νιχάτ Εριμ στον Ταγίπ Ερτογάν παραμένουν αναλλοίωτες: ο στρατηγικός έλεγχος της Κύπρου, μέσω της διχοτόμησης του νησιού».
Παράλληλα, κάνει λόγο για τις ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας εν γένει για την πολύχρονη εκκρεμότητα του κυπριακού προβλήματος, οι οποίες, όπως αναφέρει, παραμένουν μεγάλες, με ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μιας μικρής χώρας να παραμένει άλυτο για πέντε δεκαετίες, προσθέτοντας πως «αυτή η αναποτελεσματικότητα, ανοχή, ή σιωπηλή προώθηση ευρύτερων γεωπολιτικών συμφερόντων της διεθνούς κοινότητας, ομολογουμένως συνέβαλαν στο να αποθρασυνθεί η Τουρκία».
«Το μεγαλύτερο όμως “επίτευγμα” της Τουρκίας υπήρξε η πλήρης αξιοποίηση του χρόνου, το πέρασμα του οποίου τής επέτρεψε να δημιουργήσει σωρεία τετελεσμένων επί του εδάφους, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ενέργειες της στην Αμμόχωστο, και να αλλοιώσει δραστικά την δημογραφική δομή των κατεχομένων μέσω της μαζικής “εισαγωγής” εποίκων, γεγονός που αποτελεί έγκλημα πολέμου, με βάση το διεθνές δίκαιο, και συνάμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εξεύρεση λύσης», σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ.
Λέει επίσης πως είναι σαφής και καλά γνωστή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί επανέναρξης των συνομιλιών, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδης να επιδιώκει άμεση επανέναρξη στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
«Ασφαλώς απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να διασφαλισθεί ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Η επιδίωξη της ε/κ πλευράς παραμένει ξεκάθαρη και απλή: μία λύση που να συνεπάγεται ένα λειτουργικό κράτος, απαλλαγμένο από ξένες παρεμβάσεις, δηλαδή ένα “κανονικό κράτος”. Μόνο μέσω αμοιβαίου σεβασμού θα επιτευχθεί μια τέτοια λύση, που να είναι βιώσιμη και να αντέχει στο χρόνο, λύση αρχών, που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους και που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες όλων των κατοίκων του νησιού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», συμπληρώνεται σχετικά.
Καθώς οδεύουμε προς μια αναθέρμανση του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό, η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να μελετήσουν εις βάθος τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας και να υιοθετήσουν τις καταλληλότερες, υπό τις συνθήκες, στρατηγική και τακτικές, συνεχίζει ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως οφείλουμε επίσης να θωρακίσουμε το εσωτερικό μέτωπο και να διασφαλίσουμε την ενότητα του λαού μας, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, να διδαχθούμε από την ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων, να συνέλθουμε και να ανασυνταχθούμε. «Η Κύπρος μας και ο λαός της βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και επικίνδυνο σημείο και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η οποιαδήποτε επόμενη ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού θα είναι ή όχι η τελευταία», προστίθεται σχετικά.
Αναφέρει επίσης πως παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να υπαγορεύσει και να επιβάλει νέους απαράδεκτους και παντελώς παράλογους όρους για επίλυση του Κυπριακού, παρά τις συνεχείς επιδιώξεις της για ηγεμονικό περιφερειακό ρόλο και τη συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η ΔΗΠΑ επιμένει να στέλνει το μήνυμα ότι «ναι, υπάρχει ελπίδα για το αύριο».
Συμπληρώνει πως η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για διασύνδεση του Κυπριακού με τα Ευρωτουρκικά και τη δημιουργία κινήτρων που θα προωθήσει η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, σε όλα τα στάδια και με κάθε μέσο – ως η πρόσφατη αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – κατά την άποψη του κόμματος συμβάλλει στο να επαναφέρει το Κυπριακό σε πορεία συνομιλιών.
Αυτή την ώρα η Τουρκία συνεχίζει να τηρεί άτεγκτη στάση στο Κυπριακό, εμπαίζει την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο κρατώντας στον αναπνευστήρα την ενταξιακή της πορεία, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα κάνει ανοίγματα πολιτικής επαναπροσέγγισης των ΗΠΑ, σε συνάρτηση με τη συνεργασία και συμπόρευση που ανέπτυξε με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.
«Προσωπικά, δεν θα απέκλεια την όποια πολιτική αναδίπλωση της Τουρκίας, κυρίως λόγω των ενεργειακών εξελίξεων στην Ευρώπη, σε συνάρτηση με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, που δημιουργούν νέα δεδομένα για τα οικονομικά και στρατηγικά τους συμφέροντα», σημειώνει ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως ανεξαρτήτως πολιτικών παιγνίων εκ μέρους Τουρκίας, για να καρπωθεί ποικίλα οφέλη, επ’ ευκαιρίας της διπλωματίας των σεισμών που αποτέλεσε αφορμή αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διαφαίνεται μια ευκαιρία που αφήνει ένα μικρό περιθώριο αισιοδοξίας, καθώς αυτά ακριβώς τα νέα δεδομένα πιθανό να υποχρεώσουν την Τουρκία να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις της με τη Δύση, και ειδικότερα με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί ωφέλιμο και για την Κύπρο.
Δεδομένου ότι οι ενέργειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη ειδικότερα, αλλά και των κομμάτων, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν, κατάφεραν να ξαναβάλουν το Κυπριακό στην ευρωπαϊκή ατζέντα, οφείλουμε να ετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο, προσθέτει ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ.
«Πολλά λέγονται, πολλά κυοφορούνται και μεθοδεύονται, για τη πιθανή συνέχεια της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων, για αυτόν τον λόγο οφείλουμε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα να τονίσουμε ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες παραμένει στο τραπέζι ως μια καλή βάση για την επανέναρξη της διαδικασίας, από το σημείο που διακόπηκε στο Κρανς Μοντάνα. Νοείται, φυσικά, ότι προσδοκούμε σε μια λύση αρχών, λύση που να εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπληρώνεται σχετικά.
«Διδασκόμενοι από το παρελθόν, αξιοποιώντας το κεκτημένο των συνομιλιών, ευθυγραμμίζοντας τα συμφέροντα της χώρας με τις ανάγκες της διεθνούς κοινότητας, οφείλουμε να εργαστούμε για το μεγάλο μας στόχο και για να δικαιώσουμε το σύνολο των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτονόητα, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Η κοινή μας πατρίδα είναι μοιρασμένη και οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους να συνεργαστούμε, να συνυπάρξουμε και να αγωνιστούμε μαζί για μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, σύγχρονη και δημοκρατική», κατέληξε ο κ. Καρογιάν.
Κίνημα Οικολόγων: Η Τουρκία καθ' όλα υπεύθυνη, μόνη ελπίδα η τουρκική ενταξιακή πορεία
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε στην τοποθέτησή του στο ΚΥΠΕ πως η Κύπρος μετά από ένοπλο αγώνα «κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960 και 14 χρόνια μετά έγινε το πραξικόπημα και δόθηκε ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει και φυσικά να μείνει εδώ για πάντα».
«Σε μια νεαρή μικρή χώρα, χωρίς έμπειρους πολιτικούς, χωρίς μεγάλους και ισχυρούς φίλους να την προστατεύουν, κάναμε πολλά και κρίσιμα λάθη και καταλήξαμε να χάσουμε σχεδόν το μισό νησί», συνεχίζει ο κ. Θεοπέμπτου, συμπληρώνοντας πως κατά τη γνώμη του αμέσως μετά την εισβολή ήταν η εποχή για να βρεθεί μια κάποια λύση, «γιατί τώρα φάνηκε ότι όσο πιο πολλά χρόνια περνούν, τόσο πιο δύσκολη και απόμακρη φαίνεται μια δίκαιη λύση. Φυσικά εκ των υστέρων πολλοί σοφοί».
Σημειώνει επίσης πως η μεγάλη επίδραση της Τουρκίας σε σημαντικές χώρες, η απειρία της Κύπρου, η έλλειψη πραγματικής υποστήριξης από χώρες με επιρροή, η εγκατάλειψη από κυπριακής πλευράς της ενημέρωσης για το Κυπριακό και πολλοί άλλοι λόγοι μάς έφεραν εδώ που είμαστε τώρα.
«Η Τουρκία, που είναι καθόλα υπεύθυνη, γίνεται με τα χρόνια ακόμη πιο σκληρή σε όλους τους τομείς. Η μόνη μας ελπίδα είναι να αξιοποιήσουμε τη νέα προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. Όμως χρειάζονται ικανοί πολιτικοί, ισχυροί σύμμαχοι και την εκτίμηση της ΕΕ που τώρα, λόγω των διαβατηρίων, δεν έχουμε, κατέληξε ο κ. Θεοπέμπτου.
Πηγή: ΚΥΠΕ