Καταδικάζουν την 49η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής τα κόμματα

Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με κόμματα να την καταδικάζουν μέσω ανακοίνωσης τους, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα και επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. 

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει πως, «τα 49 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή, που είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή της κατοχής στη μισή μας πατρίδα, αποτελούν βαριά υπενθύμιση πως ο αγώνας μας για απελευθέρωση και επανένωση θα πρέπει σήμερα να είναι ακόμη πιο έντονος. Θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και οφείλουμε να μην αφήσουμε άλλο χρόνο να περάσει χωρίς να πατήσουμε ελεύθεροι στα χώματα της πατρίδας μας.

Σήμερα, παράλληλα, είναι μια μέρα κατά την οποία αποτίουμε τις οφειλόμενες  τιμές στους ηρωικούς μαχητές, Κύπριους και Ελλαδίτες, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρώα γη. Την ίδια στιγμή η σκέψη μας οδηγείται στους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγές μας, οι οποίοι κουβαλούν ακόμη τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής».

Όπως αναφέρει, «ο στόχος για μια ειρηνική λύση που να επανενώνει την Κύπρο σε συνθήκες ασφάλειας και με προοπτική ευημερίας και προκοπής όλων των νόμιμων κατοίκων της, θα πρέπει, μέσα από ένα συντονισμένο αγώνα, να στεφθεί με επιτυχία. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το ιστορικό μας χρέος και θα καταβάλουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας για να το τιμήσουμε στο ακέραιο.

Με κύριο συμπαραστάτη την Ελλάδα και αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, μπορούμε να διεκδικήσουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει ότι, «ενώνει τη φωνή του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και καταδικάζει για άλλη μια φορά τη διαίρεση της πατρίδας μας. Επαναβεβαιώνει και σήμερα τη διακηρυγμένη πολιτική του για εθνική ενότητα, σύμπνοια και ομοψυχία. Η Κύπρος πρέπει να απαλλαγεί από το κατοχικό συρματόπλεγμα και να πορευθεί σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας και ευημερίας, χωρίς στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα».

«Σχεδόν μισό αιώνα συμπληρώνει φέτος το διαρκές έγκλημα της εισβολής και της κατοχής της Τουρκίας σε βάρος της πατρίδα και του λαού μας. Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 ήταν η προσυμφωνημένη συνέχεια του φασιστικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου που είχε ήδη εκτελέσει η Χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β΄. Ο Αττίλας, με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στο νησί μας και σκόρπισε τον θάνατο και τον όλεθρο, με βαρβαρότητες, εγκλήματα πολέμου, βιασμούς, αιχμαλωσίες και πολιτιστική καταστροφή. Αιματοκύλισε τον λαό μας για να καταλάβει το 37% του κυπριακού εδάφους και ξερίζωσε δεκάδες χιλιάδες Κύπριους από τα σπίτια τους προκειμένου να ολοκληρώσει τον βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων που ξεκίνησε το 1963», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Προσθέτοντας πως, «καμιά από τις δικαιολογίες που προτάσσει η προπαγάνδα της Τουρκίας και οι απολογητές της διεθνώς για την εισβολή δεν ευσταθεί. Ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974 έχουν κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο ή στη Συνθήκη Εγγύησης η οποία δεν παρείχε δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στις εγγυήτριες δυνάμεις αφού κάτι τέτοιο αντίκειται ευθέως στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Ο Αττίλας δεν αποκατέστησε τη συνταγματική τάξη αφού αυτό δεν ήταν ποτέ στους στόχους του. Άλλωστε, η συνταγματική τάξη που ανατράπηκε με το πραξικόπημα είχε αποκατασταθεί αρχικά, με την απομάκρυνση του εγκάθετου προδότη Σαμψών και οριστικά, με την επάνοδο του Μακάριου στην Κύπρο και την Προεδρία τον Δεκέμβριο του 1974, όμως η Τουρκία παραμένει εδώ και 50 χρόνια σχεδόν δύναμη κατοχής στο νησί. Ούτε το πρόσχημά της για «προστασία των Τουρκοκυπρίων» επαληθεύτηκε ποτέ αφού ο εποικισμός, η στρατιωτικοποίηση και ο οικονομικοπολιτικός έλεγχος που ασκεί η Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού οδηγεί στη εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων ως κοινότητας».

Παράλληλα, αναφέρεται πως «με αφορμή την 49η επέτειο της εισβολής και μπροστά στα νέα τετελεσμένα που επιβάλλει η κατοχική δύναμη επί του εδάφους καθώς και την αξίωση Ερντογάν-Τατάρ για λύση διχοτόμησης, το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα ενότητας και αγώνα του λαού στην αντικατοχική πάλη. Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να προειδοποιεί ότι τόσο το στάτους κβο όσο και οι όποιες διχοτομικές-συνομοσπονδιακές λύσεις συνιστούν καταδίκη του λαού μας σε ένα νέο κύκλο θανάσιμων κινδύνων και μόνιμης έντασης. Εγγύηση για ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους μπορεί να είναι μόνο η λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή, τα ξένα επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα και θα επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Για αυτό επιμένουμε στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και όλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου.

Με την υπόσχεση αγώνα για την επανένωση και τη λευτεριά, το ΑΚΕΛ αποτείνει φόρο αιώνιας δόξας και τιμής σε όλα τα παιδιά τους κυπριακού λαού που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση στις ορδές του Αττίλα, στην άνιση και προδομένη εκείνη μάχη. Τιμούμε τους Ελλαδίτες στρατιώτες που, σε αντίθεση με τους προδότες χουντικούς αξιωματικούς, αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της Κύπρου. Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε μαζί και δίπλα στους παθόντες του 1974, στους συγγενείς των αγνοουμένων, τους ανάπηρους του πολέμου, τις γυναίκες θύματα βιασμών, τον προσφυγικό κόσμο, τους εγκλωβισμένους».

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ αναφέρει πως, «για τεσσαρακοστή ένατη χρονιά, το Δημοκρατικό Κόμμα, κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, την οποία είχε προλογίσει το προδοτικό πραξικόπημα. Για 49 χρόνια, το ΔΗΚΟ κρατά άσβεστη τη φλόγα του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μας. Το χρέος της θύμησης των σκοτεινών ημερών εκείνου του εφιαλτικού Ιούλη, εμπερικλείει και τη μέγιστη ηθική υποχρέωση της διαρκούς απόδοσης τιμών σε κείνους που προασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας».

Αναφέρει επίσης πως, «δεν ξεχνούμε την εθνική συμφορά του 1974. Δεν ξεχνούμε τις αιτίες των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεν ξεχνούμε την κατοχή και τον ξεριζωμό, την αδικία και τον πόνο. Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς και τους αγνοούμενους μας. Τα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλεις μας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά τους ήρωες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Τους γενναίους αγωνιστές, που δε δίστασαν να δώσουν την άνιση μάχη, για να υπερασπιστούν την Κύπρο μας, από τις ορδές των Τούρκων εισβολέων. Τιμούμε τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, μοιραζόμαστε το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων και των χιλιάδων αμάχων που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και στεκόμαστε συμπαραστάτες στον προσφυγικό κόσμο».

Παράλληλα, το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει ότι, «49 χρόνια μετά το έγκλημα της εισβολής, δεν θα επιτρέψουμε την απενοχοποίηση της Τουρκίας η οποία μεθοδεύει απροκάλυπτα τη διχοτόμηση της πατρίδας μας. Ουδεμία συμφιλίωση με την κατοχή μπορεί να υπάρξει και καταδικάζουμε την απαράδεκτη τουρκική αξίωση για διευθέτηση δυο κρατών ή συνομοσπονδία δύο κρατών.

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον Ευρωπαϊκό και Διεθνή παράγοντα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της τουρκικής στάσης, που αποτελεί κλειδί για ν’ ανοίξει ο δρόμος της απελευθέρωσης, της επανένωσης και της δικαίωσης».

«Σαν σήμερα, πριν 49 χρόνια, η συνομωσία που εξυφάνθηκε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού, κορυφώθηκε με τον πλέον απεχθή, βάρβαρο, δολοφονικό και απάνθρωπο τρόπο. Σαν σήμερα, πριν 49 χρόνια, οι νατοϊκοί σχεδιασμοί, που είχαν δυστυχώς επιστρατεύσει ελλαδίτες και ελληνοκύπριους επίορκους και προδότες, υλοποιήθηκαν με πρωταγωνιστή το εγκληματικό κράτος της Τουρκίας, η οποία εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο, κατέλαβε εδάφη, σκότωσε, βίασε, κακοποίησε χιλιάδες», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Προστίθεται στη συνέχεια ότι, «ένας ατελείωτος θρήνος σκέπασε όλη την Κύπρο, μαυροφόρεσε ο τόπος μας και η Ελλάδα, από το θάνατο των ηρωικών παλληκαριών, που πολέμησαν στον άνισο και προδομένο αγώνα. Τραγικές συνέπειες της εισβολής της Τουρκίας, οι πρόσφυγες μας που έχασαν τα πάντα, οι εγκλωβισμένοι μας που διαβιούν κάτω από την καταπίεση του κατακτητή, οι αιχμάλωτοι μας που πέρασαν από τη γήινη κόλαση των μπουντρουμιών του Αττίλα και αυτοί που ακόμα αγνοούνται και περιμένουμε τη διακρίβωση της τύχης τους».

Όπως αναφέρει η ΕΔΕΚ, «ο στόχος της Τουρκίας ήταν ακόμα και πριν την εισβολή γνωστός: Να κατακτήσει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να τα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει πλήρη πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου και έλεγχο των φυσικών πόρων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας κακής «λύσης» Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα της επιτρέψει να επιβάλει επικυριαρχία σε όλη την Κύπρο ή ως εναλλακτική πιθανότητα, να εξασφαλίσει την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων.

Στα σαράντα εννέα χρόνια που μεσολάβησαν από την τουρκική εισβολή, πιέστηκαν πολλές φορές οι Ελληνοκύπριοι, για να υπογράψουν την καταδίκη τους και τη μόνιμη υποθήκευση του μέλλοντος τους στους τουρκικούς σχεδιασμούς, αποδεχόμενοι διχοτομικά σχέδια δήθεν «λύσεων», με πιο τρανταχτή περίπτωση αυτή του σχεδίου Ανάν. Μπορεί, το 1974, λόγω της προδοσίας και της συνομωσίας, να βρεθήκαμε στην εξαιρετικά δυσχερή θέση του ηττημένου και ανίσχυρου, αλλά ο αγώνας για δικαίωση δεν θα σταματήσει. Για την ΕΔΕΚ, η μοναδική αποδεχτή λύση της διεθνούς πτυχής του κυπριακού, είναι αυτή που θα προνοεί αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την κατάργηση των εγγυήσεων».

Επιπλέον η ΕΔΕΚ αναφέρει πως, «οι θυσίες του λαού ενέταξαν την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένουμε να αγωνιζόμαστε για να μην είμαστε ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα δεχθούμε λύση που να είναι δημοκρατική και για να είναι δημοκρατική πρέπει να προνοεί εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, που να σέβεται τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων και να εφαρμόζει τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική και θα είναι εάν αποκλειστούν συμφωνίες για εκ περιτροπής προεδρία, «αποτελεσματική συμμετοχή», αριθμητική ισότητα, θετική ψήφο και δικαιώματα στους «χρήστες» - σφετεριστές. Η ΕΔΕΚ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή. Γιατί, αυτό μας δίδαξε ο Βάσος Λυσσαρίδης, γιατί, έτσι θα δικαιώσουμε τη θυσία των ηρωικών νεκρών μας».

Σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Παράταξη αναφέρει πως, «σαράντα εννέα χρόνια μετά την τραγωδία, του πιο θλιβερού και τραγικού Ιούλη της κυπριακής ιστορίας, ο λαός μας εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της εγκληματικής προδοσίας, της εισβολής και κατοχής των εδαφών της πολύπαθης χώρας μας. Η μνήμη νωπή και φορτισμένη, με το λαό μας να υποφέρει τα πάνδεινα, εξαιτίας του πόνου και της δυστυχίας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, απότοκα μιας πατρίδας μοιρασμένης. Καταδικάζουμε, με όλο μας το σθένος, το έγκλημα της εισβολής της Τουρκίας στα εδάφη μας και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Αποτίουμε ξανά φόρο τιμής στους ήρωες μας, στους αγνοούμενούς και τους συγγενείς τους, στους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, στις χιλιάδες των εκτοπισμένων-προσφύγων και όλων των παθόντων της τουρκικής εισβολής».

Όπως αναφέρει επίσης, «ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μιας μικρής χώρας παραμένει άλυτο για πέντε δεκαετίες. Οι ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας εν γένει, για την πολύχρονη εκκρεμότητα του κυπριακού προβλήματος, παραμένουν μεγάλες. Η αναποτελεσματικότητα, η ανοχή, ενίοτε και η σιωπηλή προώθηση ευρύτερων γεωπολιτικών συμφερόντων της διεθνούς κοινότητας, συνέβαλαν και συμβάλουν στην άτεγκτη και θρασύτατη στάση της Τουρκίας.

Η αναθέρμανση της συζήτησης γύρω από το Κυπριακό, καταγράφεται ως ένα θετικό στοιχείο, το οποίο πρέπει όμως να μετουσιωθεί σε ωφέλιμες πολιτικές εξελίξεις. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει καταλυτικά για την άμεση επανέναρξη συνομιλιών και την επίτευξη συνολικής λύσης. Να θέσει τέρμα στην τουρκική παρανομία και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών στην Κύπρο. Να στηρίξει έμπρακτα και πειστικά την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Κορυφής και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπρόσθετα η ΔΗΠΑ σημειώνει ότι, «επαναλαμβάνουμε ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες παραμένει στο τραπέζι, ως μια καλή βάση για την επανέναρξη της διαδικασίας, από το σημείο που διακόπηκε στο Κρανς Μοντάνα. Προσδοκούμε σε μια λύση αρχών, λύση Διζωνικής-Δικοινοτικής-Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, το συμφωνημένο και μόνο αποδεκτό πλαίσιο λύσης».

Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει πως, «σαράντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο. Η άλλη όψη του δίδυμου εγκλήματος εκδηλώθηκε μόλις πέντε εικοσιτετράωρα μετά από την εκτέλεση του προδοτικού πραξικοπήματος».

Όπως αναφέρεται επίσης, «ο τούρκος εισβολέας έσπειρε νεκρούς και αγνοουμένους, αιχμάλωτους, τραυματίες, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και παθόντες. Η αντίσταση του προδομένου λαού δεν κατάφερε να αποτρέψει την κατάληψη των εδαφών της πατρίδας μας.

Τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 αλλά και η περίοδος που προηγήθηκε του πραξικοπήματος, πέρασαν στην Ιστορία αλλά δεν ξεχνιούνται».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σημειώνει πως, «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον τερματισμό της κατοχής και την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Αποτελεί οφειλόμενο χρέος τόσο σε αυτούς που έπεσαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία, όσο και στο λαό μας. Ο στόχος παραμένει μία δίκαιη, βιώσιμη, και αειφόρος λύση που θα εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό».

Κ. Μητσοτάκης: Το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» παραμένει επίκαιρο και ενεργό

Ανάρτηση με αφορμή τη 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, στην παραλία Πέντε Μίλι της Κερύνειας έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μόνη λύση η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Αλήθεια σημαίνει άρνηση υποταγής στη λήθη. Έτσι, 49 χρόνια μετά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα αρνείται τα παράνομα τετελεσμένα και γίνεται αφορμή νέων αγώνων. Ο 21ος αιώνας δεν ανέχεται μία διχασμένη ευρωπαϊκή χώρα με στρατό κατοχής στο έδαφός της. Μόνη λύση, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Η επίλυση του Κυπριακού κορυφαία εθνική προτεραιότητα

Κορυφαία εθνική προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Σχεδόν μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημειώνεται. 

Παράλληλα, τονίζεται ότι για την Ελλάδα, «η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα». 

«Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης. Μίας λύσης, η οποία, θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων», αναφέρεται.

«Μιας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο "δύο κρατών"», καταλήγει το ελληνικό ΥΠΕΞ. 

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»