Σαράντα πέντε θάνατοι από θερμοπληξία μέσα σε 17 χρόνια-«Παραμελημένα τα πλείστα θύματα»

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους μετά και τα πρώτα περιστατικά θερμοπληξίας που έχουν καταγραφεί στο νησί μας λόγω του κλοιού καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο πρώτος θάνατος 90χρονου με τελική αιτία τη θερμοπληξία, ήχησε καμπανάκι και γι’ αυτόν τον λόγο οι ειδικοί προχωρούν καθημερινώς σε ειδικές συστάσεις.

Τα περιστατικά θερμοπληξίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φαίνεται να απασχολούν έντονα κάθε καλοκαίρι τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ 2004 μέχρι το 2021, έχουν καταγραφεί συνολικά 45 θάνατοι λόγω θερμοπληξίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, το πιο μαύρο καλοκαίρι, ήταν το 2007, όπου και καταγράφηκαν συνολικά έντεκα θάνατοι λόγω θερμοπληξίας, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των θυμάτων από θερμοπληξία το 2010, όπου υπήρξαν επτά θάνατοι με τελική αιτία τη θερμοπληξία, όπως και το 2017 που καταγράφηκαν έξι θάνατοι. Πέραν από το γεγονός ότι στις υπόλοιπες χρονιές καταγράφηκαν πιο λίγα περιστατικά θερμοπληξίας, θετικό είναι το γεγονός πως υπήρξαν συνολικά έξι χρονιές στις οποίες δεν καταγράφηκε κανένα θύμα από θερμοπληξία.

1

2

Αναλύοντας ακόμη καλύτερα τα 45 περιστατικά που υπήρξαν από το 2004, από αυτά τα 20 αφορούσαν άνδρες και τα υπόλοιπα 25, ήταν γυναίκες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με τους πίνακες, στα τελευταία περιστατικά θερμοπληξίας, φαίνεται οι περισσότερες να είναι γυναίκες.

3

4

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει μέσα από τα εν λόγω περιστατικά, είναι η ηλικία των θυμάτων που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα, με τα πλείστα να είναι από την ηλικία των εξήντα και άνω, αφού από τα 45 περιστατικά, τα 39 ήταν ηλικιωμένα άτομα άνω των εξήντα χρονών. Στον αντίποδα, τα έξι περιστατικά ήταν από την ηλικία των 35 μέχρι και 55 ετών, με τα τρία περιστατικά να είναι σε ηλικίες μεταξύ 45 και 49 ετών, ενώ το νεαρότερο θύμα ήταν 35 χρονών.

5

6

Παραμελημένα τα πλείστα θύματα θερμοπληξίας

Ως παραμελημένα χαρακτήρισε τα πλείστα περιστατικά που εισάγονται στο Νοσοκομείο με θερμοπληξία, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου. Όπως εξήγησε στον REPORTER, «τα περισσότερα περιστατικά που εισάγονται με θερμοπληξία, είναι παραμελημένα περιστατικά ηλικιωμένων, ωστόσο, το ίδιο ισχύει και για τα βρέφη, τα οποία δεν μπορούν να εκφραστούν, ούτε μπορούν να αντιληφθούν κάποια πράγματα και έτσι το περιβάλλον τους πρέπει να σκέφτεται και να προλαμβάνει κάποιες καταστάσεις, δηλαδή να τα ενυδατώνει, να τα έχει σε δροσερό μέρος και επιπλέον να φοράνε ελαφρά ενδυμασία. Επίσης, επειδή γνωρίζουμε ότι τα παιδιά είναι συνήθως εκτεθειμένα στον ήλιο, ιδιαίτερα στις παραλίες, θα πρέπει οι γονείς να έχουν την ευθύνη και στις επικίνδυνες ώρες, δηλαδή 11 με 4 να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε ήλιο και να φροντίσουν τα παιδιά τους να απασχολούνται σε σκιερά μέρη».

Είναι σημαντικό το γεγονός επίσης, πρόσθεσε Δρ. Κωνσταντίνου, «ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, τόσο η Πολιτική Άμυνα, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, η Κοινωνική Ευημερία, όπως και οι Ιατρικές Υπηρεσίες, για το θέμα του καύσωνα. Το κράτος βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό θερμοπληξίας. Είναι φανερό, ότι οι ευάλωτες ομάδες, ανάμεσα τους οι ηλικιωμένοι, αλλά ακόμη και τα βρέφη, είναι πιο ευαίσθητα σε θέματα καύσωνα και εκεί πρέπει να δώσουμε σημασία. Είναι εμφανές, ότι ειδικά οι ηλικιωμένοι, διότι έχουν νοσηρότητα, λαμβάνουν φάρμακα, διουρητικά, αντιδιαβητικά κτλ. φαίνεται ότι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Μάλιστα, πολλές φορές φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ότι έχουν συμπτώματα θερμοπληξίας και γι’ αυτό τον λόγο, καταλήγουν στα Νοσοκομεία».

Μάλιστα, η Δρ. Κωνσταντίνου, ήταν ιδιαίτερα έντονη, στο γεγονός ότι πρέπει όλοι να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε τους ηλικιωμένους, καθώς σε τέτοιες συνθήκες, πρέπει να γίνεται τροποποίηση της αγωγής τους. «Μπορεί να έχουν συμπτώματα υπότασης, λόγω αφυδάτωσης και να πρέπει να τροποποιηθεί η αγωγή η οποία λαμβάνουν, καθώς χρειάζονται ενυδάτωση και να λαμβάνουν υγρά, ελαφρά γεύματα και να είναι σε δροσερά μέρη ή χώρους που υπάρχουν κλιματιστικά και να προφυλάσσονται από τη ζέστη και τον ήλιο».

Αναφορικά με τους αριθμούς που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η Δρ. Κωνσταντίνου εξηγεί ότι, «υπήρξαν δυο χρονιές στο παρελθόν που υπήρξε έξαρση των περιστατικών θερμοπληξίας, ωστόσο, στις υπόλοιπες χρονιές είναι περίπου ίδια η αναλογία των περιστατικών, με δυο ή τρία περιστατικά κάθε χρονιά. Θεωρώ ότι όσο παίρνουν τα χρόνια, ο κόσμος ευαισθητοποιείται περισσότερο. Το επίπεδο γνώσεων από θέματα πρόληψης, θεωρώ είναι αρκετά υψηλό, καθώς γίνεται συνεχής ενημέρωση στους πολίτες για το πώς μπορούν να προστατευθούν από τέτοιου είδους συνθήκες».

Μάλιστα, όσον αφορά το θέμα των φύλων, εάν επηρεάζονται δηλαδή διαφορετικά οι άνδρες και διαφορετικά οι γυναίκες, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά, καθώς εκείνο που φέρει καταλυτικό ρόλο είναι η ηλικία και η νοσηρότητα. «Δηλαδή, πόσες ασθένειες έχει το κάθε άτομο, τι είδους ασθένειες έχει και τι φάρμακα λαμβάνει. Πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, έχει επίσης και ο τρόπος διαβίωσης του κάθε ανθρώπου, γιατί τα μέτρα είναι πάρα πολύ απλά. Εκείνο που πρέπει να υπάρχει, είναι η συνεχής επικοινωνία με τους ηλικιωμένους, ούτως ώστε να βλέπουμε την αντίδρασή τους και σε ποια κατάσταση βρίσκονται, εάν επικοινωνούν με το περιβάλλουν, αλλά και το πώς νιώθουν, για να μην φθάνουν στο σημείο να χρειάζονται εισαγωγή στα Νοσοκομεία».

Δειτε Επισης

Προσωπικό με ειδικές εξετάσεις ζητά η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Σε κακή κατάσταση η υγεία του 21% των Κυπρίων άνω των 65
Ο καρκίνος του προστάτη ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες-585 νέα περιστατικά ετησίως
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για τ/κ περιουσίες-«Για κοινωφελείς σκοπούς η εκμίσθωσή τους»
Σχέδιο δράσης για αυτονόμηση ΟΚΥπΥ μέχρι το 2026 σύντομα στο Υπουργικό από τον Δαμιανό
Επέδωσε την εισφορά Προεδρίας για τον Ραδιομαραθώνιο ο ΚΕ-«Όλοι αισθανόμαστε περήφανοι»
Ολοκληρώνεται η καταγραφή των ζημιών σε γεωργικές καλλιέργειες-«Εντός Νοεμβρίου οι αποζημιώσεις»
Φωνάζει η ΠΑΣΥΝΟ για το Νοσοκομείο Πάφου-«Αυτά που έζησαν ασθενείς και προσωπικό είναι άνευ προηγουμένου»
Νέα προκήρυξη με αλλαγές του «Φωτοβολταϊκά για Όλους»-Μειώνεται το ποσό χορηγίας, αυξάνεται αυτό της αποπληρωμής
Επί ποδός τα συνεργεία καθαρισμού στη Λεμεσό-Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από την καταιγίδα