Περηφάνια και συγκίνηση-Οι πρώτοι των πρώτων των Παγκύπριων στον REPORTER

Είναι οι πρώτοι των πρώτων, είναι αυτοί που ξεχώρισαν ανάμεσα σε πέντε χιλιάδες παιδιά, είναι η αφρόκρεμα της κυπριακής κοινωνίας και είναι από τα λίγα πράγματα που μας επιτρέπουν να διατηρούμε την ελπίδα για την επόμενη ημέρα. Είναι οι δώδεκα μαθητές που μέσα σε δύσκολες συνθήκες, έκαναν πράξη την αριστεία και μας δείχνουν τον δρόμο που μικρότεροι και μεγαλύτεροι καλούμαστε να ακολουθήσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος η αγωνία-Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων

Αυτά τα παιδιά μας μαθαίνουν μέσα από τις δηλώσεις τους που παραχώρησαν στον REPORTER, πως με ξεκάθαρους στόχους, υπομονή και σκληρή δουλειά, όλα είναι εφικτά, ενώ μας συγκινούν, αφού δείχνουν να είναι απόλυτα συνηδητοποιημένοι, αφού γνωρίζουν πως «ένας βαθμός δεν αντικατοπτρίζει την αξία μας» και αυτό το μήνυμα το μοιράζονται με όσους δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Μικαέλα Αντωνίου

361913975_312348997809684_5069010503987409303_n

Χαρά και ευχαρίστηση είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν την Μικαέλα Αντωνίου, από το Λύκειο Κύκκου Β', μετά το 20αρι που κατάφερε να εξασφαλίσει, το οποίο της έδωσε μία θέση στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το αίσθημα της ανακούφισης, μετά από μία δύσκολη σχολική χρονιά.

«Νιώθω πως απόδωσαν οι κόποι μας. Η ανακούφιση είναι επειδή περάσαμε μία περίοδο, πριν από τις Παγκύπριες Εξετάσεις γεμάτη άγχος», δήλωσε στον REPORTER η αριστούχος μαθήτρια, η οποία σημείωσε πως κατάφερε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα με πρόγραμμα, τακτικό διάβασμα και συγκέντρωση.

Όσον αφορά στο προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης, δηλαδή τις εξετάσεις τετραμήνων, η Μικαέλα υπέδειξε πως «κατά μία άποψη μας βοήθησε ως μαθητές, επειδή είχε μοιραστεί η ύλη και ξέραμε πως να διαβάσουμε, αλλά ήταν πολύ πιεστικό οι τρεις εξετάσεις, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα».

Πάντως, σε ερώτηση αν θα κρατήσει τη θέση, η Μικαέλα σημείωσε πως πιστεύει πως ναι, αλλά θέλει να δει και τις υπόλοιπες επιλογές της πρώτα, πριν λάβει τελικές αποφάσεις.

Σίμος Αντωνίου

356844840_185317247864091_4378574813740324177_n

Την ίδια ώρα, ο Σίμος Αντωνίου από το Λύκειο Αγίου Νικολάου, είπε ότι, «είναι μια γλυκόπικρη στιγμή για μένα, αφού παρόλο που πήρα τους ψηλότερους βαθμούς, αντιλήφθηκα ότι οι σπουδές που θα μπορούσα να περάσω με τα μαθήματά μου, δεν ήταν κάτι που με ενδιέφερε. Οπότε, θα ξαναδώσω του χρόνου για να περάσω εκείνο που θέλω. Είχα ως πρώτη επιλογή τα Οικονομικά και ήταν πολύ αργά για να το αλλάξω».

Όπως πρόσθεσε, «αυτό που πραγματικά ήθελα να περάσω ήταν πολιτική μηχανική. Η διαδικασία των εξετάσεων ήταν δύσκολη ψυχολογικά, παρά ακαδημαϊκά, παρόλο που γνώριζα ότι δεν ήταν κάτι που ήθελα, αλλά για τους κόπους των γονιών μου και της οικογένειάς μου και που με βοήθησε για να ανασυγκροτηθώ, πήρα τον καλύτερο βαθμό που μπορούσα».

Γιαννούκου Γιούλια

361941208_2244837925717899_1995706862870800808_n

Παράλληλα, η αριστούχος, Γιαννούκου Γιούλια, από το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, ανέφερε ότι, νιώθει μεγάλη ανακούφιση και «χαρά μεγάλη για τον εαυτό μου. Η διαδικασία των εξετάσεων ήταν αγχωτική. Διάβαζα αρκετά και δεν μπορώ να πω ότι στερήθηκα κάτι, ήταν όλα με μέτρο. Το μυστικό της επιτυχίας, είναι πάντα να ακούς τους καθηγητές σου, να προσέχεις στην τάξη και διάβασμα σπίτι. Επίσης, πρέπει να είσαι αισιόδοξος».

Σε ερώτηση αν θα κρατήσει ή όχι τη θέση που κατάφερε να εξασφαλίσει, σημείωσε πως «η πρώτη μου επιλογή ήταν Αγγλικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα κρατήσω τη θέση. Το μήνυμα στους συμμαθητές μου είναι ότι πάντα πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους».

Χρυσταλλένη Παπαγεωργίου

356776049_689786749830119_4658664318991919948_n

Από την πλευρά της η Χρυσταλλένη Παπαγεωργίου, μαθήτρια του Λυκείου Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό, η οποία πέτυχε το απόλυτο 20 και εξασφάλισε μια θέση στη Νομική του Πανεπιστήμιου Κύπρου, εξήγησε πως ο στόχος είναι η Αθήνα. Ερωτηθείσα πως φτάνει ένας μαθητής σε αυτό το αποτέλεσμα, ανέφερε με τη σειρά της πως για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, δύο ήταν τα κύρια συστατικά. Το πρόγραμμα και η ηρεμία.

Σε σχέση με το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων, η Χρυσταλλένη ανέφερε πως ήταν αρκετά πιεστικό από τη μια πλευρά, «αλλά από την άλλη, είχαν ήδη προηγηθεί δύο εξετάσεις, είχαμε εξοικειωθεί. Όταν πήγα να δώσω Παγκύπριες, ήμουν ήρεμη και είχα συνηθίσει με τις εξετάσεις και ήμουν πιο ήρεμη».

«Οι γονείς μου είναι ενθουσιασμένοι. Ούτε αυτοί το συνηδητοποίησαν», ανέφερε σε σχέση με τους γονείς της. Σε σχέση με το πώς αν περίμενε να είναι στους πρωτεύσαντες, η Χρυσταλλένη εξήγησε πως γνώριζε πως έγραψε καλά, ωστόσο δεν περίμενε να πετύχει το απόλυτο 20. «Είμαι περήφανη, αλλά ακόμη να το συνειδητοποιήσω. Στόχος μου ήταν να καταφέρω να περάσω στη σχολή που ήθελα, δεν περίμενα να γράψω απόλυτο 20».

Κληθείσα να δώσει ένα μήνυμα στα παιδιά που δεν πέτυχαν τους στόχους τους, με αφοπλιστικό ύφος, η Χρυσταλλένη υπέδειξε πως θα πρέπει να γνωρίζουν πως «ένας βαθμός δεν αντικατοπτρίζει την αξία μας».

Ιωάννα Γεωργίου

356790514_1176164083776546_7954701131284078590_n

Μιλώντας στον REPORTER η Ιωάννα Γεωργίου, από το Λύκειο Λινόπετρας, εξήγησε πως ενημερώθηκε χθες για την τεράστια επιτυχία της. «Όταν μου το είπαν, δεν το περίμενα να πω την αλήθεια. Ήξερα πως πήγα καλά, αλλά όχι και τόσο. Πολλή χαρά και περηφάνια και νιώθω ότι ανταμειφθήκαν οι κόποι, όχι μόνο της φετινής χρονιάς, αλλά όλων των τελευταίων χρόνων».

Στο ερώτημα πώς πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα, ανέφερε πως αρχικά έθεσε τον στόχο, ακολούθως καταρτίζεις το πρόγραμμα, αλλά το πιο σημαντικό είναι η πειθαρχία να ακολουθείται το πρόγραμμα. «Αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισορροπία. Προσπαθούσα να γυμνάζομαι ταυτόχρονα, να βγαίνω με τους φίλους μου όσο γίνεται. Διότι μόνο με το διάβασμα δεν θα είμαστε καλά ούτε ψυχολογικά και δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Η Ιωάννα πέρασε Μαθηματικά και Στατιστική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ωστόσο όπως εξήγησε ο πρώτος της στόχος παραμένει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. «Θέλω να πάω στην Ελλάδα στο Μετσόβιο, αυτός είναι ο πρώτος μου στόχος και θα περιμένω για να εξασφαλίσω τη θέση».

Κληθείσα να δώσει ένα μήνυμα για τα παιδιά που σήμερα δεν πέτυχαν τους στόχους της, η Ιωάννα ανέφερε πως, οι Παγκύπριες είναι απλά ένα κομμάτι της ζωής μας. Υπάρχουν πολλοί που δεν πέρασαν στις πρώτες τους επιλογές, ή δεν πέρασαν πουθενά. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Έχουμε τόσες επιλογές και τόσα Πανεπιστήμια. Και να μην πας σε ένα Πανεπιστήμιο, υπάρχουν τόσες δουλειές. Είμαι σίγουρη ότι ο κάθε ένας θα βρει τον δρόμο του σε κάποια φάση».

Για τον θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων, η Ιωάννα Γεωργίου εξήγησε πως ήταν εξουθενωτική η φετινή χρονιά. «Οι περισσότεροι από εμάς δεν κατάλαβαν Χριστούγεννα φέτος. Και μετά ήταν οι συνεχόμενες εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς. Ήταν πολύ κουραστικό ψυχολογικά. Το μόνο καλό είναι ότι οι επόμενες χρονιές δεν θα έχουν αυτή τη δυσκολία».

Άντρεα Αντωνιάδου

361907099_1124895855147436_3077517171748119288_n

Από την πλευρά της η αριστούχα, Άντρεα Αντωνιάδου από το Λύκειο Ιδαλίου, ανέφερε ότι, «είμαι πολύ ικανοποιημένη και χαρούμενη για το αποτέλεσμα. Νιώθω ότι οι κόποι μου ανταμείφθηκαν μετά από μια δύσκολη χρονιά. Ήταν πράγματι μια αγχωτική εμπειρία, όπως την περιέγραφαν και άλλοι μαθητές τις προηγούμενες χρονιές, αλλά με τον κατάλληλο πρόγραμμα κατάφερα να ανταπεξέλθω. Ήταν η πρώτη μου επιλογή αυτό που έχω περάσει».

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει κάποιο μυστικό πίσω από αυτή την επιτυχία, η Άντρεα Αντωνιάδου, ανέφερε ότι, «σίγουρα, πίσω από αυτό κρύβεται η σωστή οργάνωση και να είσαι έτοιμος να κάνεις αρκετές θυσίες και μετά ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους συμμαθητές μου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, γιατί ήταν μια δύσκολη χρονιά και είδα πολλά άτομα να προσπαθούν πάρα πολύ και αυτό με βοήθησε να συνεχίσω και γω να προσπαθώ. Ελπίζω, όλοι να έχουν περάσει αυτό που επιθυμούσαν».

Κυριάκος Όλσεν

356787191_2005664649788729_7004738658784036215_n

Με τη σειρά του Κυριάκος Όλσεν, τελειόφοιτος του Λανιτείου Λυκείου, που πέτυχε είσοδο στη Νοσηλευτική Σχολή, δήλωσε απόλυτα χαρούμενος. «Νιώθω ηθική ικανοποίηση, γιατί είναι η δεύτερη φορά που δίνω Παγκύπριες Eξετάσεις».

Στη συνέχεια είπε πως, «περιμένω τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, η πρώτη μου επιλογή ήταν Οδοντιατρική που είναι στην Ελλάδα και θέλω να πάω».

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στους υπόλοιπους μαθητές, τους κάλεσε να μην απογοητεύονται. «Θέλω να πω στους υπόλοιπους μαθητές, να μην απογοητεύονται με τα αποτελέσματα. Όταν έχεις ένα στόχο να τον κυνηγάς. Να μην τα παρατάς. Ο επιμένων νικά».

Νικολέτα Βρυωνίδου

192-49576.BRYONIDOU-NIKOLETTA

Από πλευράς της, η επίσης αριστούχος με 20αρι στις Παγκύπριες, Νικολέτα Βρυωνίδου, η οποία ήταν η μοναδική από τους δώδεκα μαθητές που εξασφάλισε θέση σε πέντε πλαίσια, ανάμεσά τους και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ωστόσο επέλεξε τη Βιολογία, ανέφερε πως «αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση και περηφάνια. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, ιδιαίτερα με τις εξετάσεις τετραμηνων».

Αναφορικά με το προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης σημείωσε πως «το γεγονός πως έπρεπε να δώσουμε τόσες πολλές εξετασεις ήταν εξουθενωτικο , και προς το τέλος ήμασταν όλοι πολύ κουρασμένοι και εξαντλημενοι».

Ερωτηθείσα κατά πόσο θα κρατήσει τη θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επεσήμανε ότι «θα κρατήσω τη θέση στο πανεπιστήμιο Κύπρου, μιας και ήταν η πρώτη μου επιλογή».

Δειτε Επισης

Υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τα νέα παιδιά στον χώρο των τεχνών-Δημιουργείται Επιτροπή Σοφών
Εκστρατεία στείρωσης γάτων στον Δήμο Στροβόλου
Διακοπή παροχής νερού στην παραλιακή πλευρά του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας
Διαπιστώνεται ανάγκη άμεσου επανακαθορισμού της πολιτικής για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Πρακτικά εφαρμόσιμο το σχέδιο ΚτίΖΩ-Ο οδικός χάρτης για τα έργα
Σε παγκόσμια εκστρατεία για ασφαλέστερη χρήση φαρμάκων συμμετέχει η Κύπρος
Υψηλότερο το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Κύπρο
Μέχρι την Τετάρτη δεκτές οι αναφορές ζημιών από την κακοκαιρία στη Λεμεσό
Στις πληγείσες μπανανοφυτείες στην Κισσόνεργα η Υπουργός Γεωργίας
Επέβλεψε την αναδόμηση της πρώτης πολυκατοικίας του «κτίΖΩ» ο ΥΠΕΣ-Αρχίζει τον Δεκέμβριο η δεύτερη