Το τετ α τετ ΠτΔ-Τατάρ και η αμηχανία στα κατεχόμενα από τη στροφή 180° του Ερντογάν

Μια γεύση από πρώτο χέρι για το αν έχει πρόθεση να αλλάξει τη στάση του στο Κυπριακό, αναμένεται να έχει στη δεύτερη συνάντηση μετά την εκλογή του με τον Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η συνάντηση αυτή θα λάβει χώρα στο Εργαστήρι της ΔΕΑ και θα είναι ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ενώ δεν αναμένεται να φέρει οποιοδήποτε ουσιαστικό πολιτικό αποτέλεσμα, στην προσπάθεια του Νίκου Χριστοδουλίδη, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Θα αποτελέσει, ωστόσο, ένα πρώτο βήμα ενόψει της συνέχειας, αφού υπάρχει καταγεγραμμένη η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα, για να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή του στο Κυπριακό, με ορόσημο τον Σεπτέμβριο. Σε συνδυασμό με την προαναγγελία από πλευράς του, ότι εντός καλοκαιριού, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών θα ταξιδέψουν στην Κύπρο, μια συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη, μόνο θετικά θα μπορούσε να λειτουργήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδέχθηκε την πρόταση του Προέδρου ο Τατάρ, κοινή επίσκεψη στο ανθρωπολογικό της ΔΕΑ

Η δυσκολία για το κοινό ανακοινωθέν

Η δυσκολία, όπως είχε καταγραφεί και πριν από δύο μήνες, έγκειται στην έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος. Υπενθυμίζεται ότι και τότε, υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνία των δύο πλευρών για να επισκεφθούν το εργαστήριο της ΔΕΑ, η οποία κόλλησε ωστόσο στο τι θα περιλάμβανε το κοινό ανακοινωθέν που θα συνόδευε την επίσκεψη.

Φαίνεται πως αυτή τη φορά, ενδεχομένως τα πράγματα να είναι διαφορετικά και ο Ερσίν Τατάρ, συμφώνησε στο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται, με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Όπως και να έχει αυτή η πρώτη συνάντηση που τοποθετείται χρονικά στα τέλη του μήνα, ενδεχομένως να αποτελεί και το σπάσιμο του πάγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως έχει ενδιαφέρον να διαφανεί, αν η στροφή 180 μοιρών που οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι σχολιαστές αποδίδουν στον Ταγίπ Ερντογάν, εκφραστεί και στα λόγια και τα έργα και του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος από την ημέρα της εκλογής του μέχρι σήμερα, κάνει ότι μπορεί για να γκρεμίσει και τις λιγοστές ελπίδες που υπάρχουν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε από Τατάρ να επισκεφθούν μαζί το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι για τους αγνοούμενους ο Πρόεδρος

Τι άκουσε ο Χριστοδουλίδης

Είναι πάντως, εμφανείς η αμηχανία και η ανησυχία στο πολιτικό προσωπικό του ψευδοκράτους, ή καλύτερα σε όσους ασπάζονται τις εκτός πλαισίου θέσεις του Ερσίν Τατάρ, μετά τα όσα έγιναν γνωστά, ύστερα από τις συναντήσεις του Ταγίπ Ερντογάν με Ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε σχέση με τα όσα διαμήφθησαν στο Βίλνιους την περασμένη εβδομάδα, ενημερώθηκε διεξοδικά από τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο Πρόεδρο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για όσα άκουσε, αφού καταγράφηκε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεω. Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είναι κάτι που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πρότασης και της προσέγγισης που ο ίδιος ακολούθησε.

Μάλιστα πρόσθεσε πως άκουσε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτεί και από συγκεκριμένες κινήσεις που σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε τον όρο για αναγνώριση ο Tατάρ-Ευχήθηκε να ανοίξουν «νέες πόρτες»

Βλέπουν «αναπάντεχη» στροφή Ερντογάν στα κατεχόμενα

Επιστρέφοντας πίσω στα κατεχόμενα και το πώς αντιμετωπίζουν την «αναπάντεχη» όπως χαρακτηρίζεται στροφή του Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε να γίνεται συζήτηση για το αν βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας με επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ο υπό παραίτηση διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό θα μπορούσαν να αρχίσουν με βάση εντός της ίδιας της Κύπρου και όχι εξελίξεων στο εξωτερικό, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι είναι θεμελιώδης η βάση του «ίσου καθεστώτος» των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον Ολγκούν δεν μπορούν να φέρουν μια μόνιμη λύση μέθοδοι όπως «γρήγορα συγκολλητικές ή επιβαλλόμενες λύσεις», κατά την έκφρασή του.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του τμήματος πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων και διευθυντής του κέντρου πολιτικών Κυπριακού του παράνομου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου, Αχμέτ Σοζέν υπενθύμισε ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Έρντογαν προέβαινε σε δηλώσεις κατά της Δύσης, τις οποίες ο Σοζέν χαρακτήρισε τεχνητές και όχι φυσιολογικές, αποδίδοντάς τις σε έρευνες κοινής γνώμης που καταδεικνύουν ότι τα αισθήματα κατά της Δύσης και της ΕΕ κατέχουν ψηλά ποσοστά και στο γεγονός ότι ο Έρντογαν αφουγκράζεται την κοινή γνώμη.

«Όμως, ήταν φανερό ότι δεν θα συνέχιζε αυτές τις πολιτικές ο Έρντογαν μετά τις εκλογές, διότι η Τουρκία βρίσκεται εντός μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης», είπε ο Σοζέν προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να βρει γρήγορα χρήματα και είναι γνωστό από πού μπορεί να τα βρει.

Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, ο Σοζέν εξέφρασε την άποψη ότι η μία από αυτές είναι το θέμα της ενέργειας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί στην διαπραγματευτική διαδικασία. Η δεύτερη διάσταση, πρόσθεσε, είναι ότι «ο νότος πρέπει να κάνει κατά μέρος πλέον την παράνοια της αναγνώρισης και να είναι ανοικτός σε συνεργασία χωρίς αναγνώριση». Σε αυτό το θέμα, ο Σοζέν έφερε ως παράδειγμα την συμφωνία οριοθέτησης ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου με την μεσολάβηση των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν αναγνωρίζουν επισήμως η μια την άλλη.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους