Το Κέντρο καύσωνα δίνει ανάσα δροσιάς-«Έχουμε παρέα εδώ και εξοικονομούμε ρεύμα»

Αν και οι Κύπριοι είναι συνηθισμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι μέρες του «Κλέωνα» έφεραν δυσφορία και οι πολίτες ψάχνουν τρόπους για να δροσιστούν. Άλλοι προτίμησαν τις παραλίες, άλλοι όμως παρέμειναν στην πόλη και στη δροσιά που προσφέρει το κλιματιστικό.

Είναι όμως και εκείνοι, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάστακτο οικονομικό βάρος του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι προτίμησαν να περάσουν τις καυτές ημέρες στο Κέντρο καύσωνα που στήθηκε, για άλλη μια χρονιά, στους χώρους όπου στεγάζεται το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας.

Οι δροσεροί χώροι του κτηρίου που βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Φωκάς, κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας, άνοιξε τις πόρτες του για όσους επιθυμούν να βρεθούν εκεί κατά τη διάρκεια του καύσωνα, απολαβαίνοντας δωρεάν και δροσιστικά ροφήματα.

ennea

Μπορεί από την Πέμπτη που το κέντρο έχει στηθεί για τον σκοπό αυτό, να μην έχει φιλοξενήσει αρκετό κόσμο, ωστόσο σύμφωνα με τη Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Λευκωσίας, Ελένη Νικολαΐδου, όσο διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του. «Εκείνο που ακούμε από άτομα που επισκέφθηκαν το κέντρο καύσωνα, είναι πως ο κυριότερος λόγος που έρχονται είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν τα άτομα αυτά τις συγκεκριμένες ώρες ήταν στο σπίτι τους, θα δουν μεγάλα ποσά στο λογαριασμό του ρεύματος», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER η κα Νικολαΐδου.

Για του λόγου το αληθές, όταν επισκεφθήκαμε το κέντρο καύσωνα, οι ηλικιωμένοι που βρίσκονταν εκεί, μας μετέφεραν πως ο κυριότερος λόγος που βρίσκονταν εκεί ήταν η εξοικονόμηση ρεύματος, αφού η χαμηλή σύνταξη που λαμβάνουν δεν αρκεί.

epta

Η κα Ανδρούλα Ελευθερίου, είναι χαμηλοσυνταξιούχος και μέλος του Πολυδύναμου Κέντρου, η οποία μεταξύ άλλων μετέφερε το παράπονό της όσον αφορά τα αιτήματα όσων λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη. «Έχω κλιματιστικό και αεριστήρα στο σπίτι μας, αλλά όταν θα δουλεύουν όλη μέρα λόγω της ζέστης ποιος θα πληρώσει το ρεύμα; Όσες ώρες είμαι εδώ γίνεται μια σχετική οικονομία στο σπίτι. Έχουμε παράπονο, γιατί δεν άκουσε κανείς τις φωνές των χαμηλοσυνταξιούχων. Μας κοροϊδεύουν. Μας υποσχέθηκαν να μας δώσουν αύξηση και μας είπαν μετά ότι καταλάβαμε λάθος και πως η αύξηση αυτή αφορά την μικρή επιταγή του Υπουργείου. Έχουμε να πληρώσουμε νερό και ρεύμα. Πέρσι τέτοια εποχή ο λογαριασμός του ρεύματος για τρεις μήνες ήρθε όσα είναι η σύνταξή μας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους χαμηλοσυνταξιούχους».

exi

Η κα Λέλα Αγγελίδου επίσης συνταξιούχος, μετέφερε το ίδιο παράπονο, αφού λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει χρειάζεται να έχει συνεχώς το κλιματιστικό αναμμένο. Με την παρουσία της εκεί, «γλιτώνει κάποια χρήματα», όπως είπε. «Για δύο δωμάτια που είναι το σπίτι μου πληρώνω αρκετά για το ηλεκτρικό ρεύμα. Κρούζω μέσα στο σπίτι όταν έχει ζέστη. Θέλω να ξαπλώνω όλη μέρα και να έχω ανοικτό το κλιματιστικό. Για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη πρέπει να έχουμε και την ανάλογη βοήθεια. Καλά είμαστε εδώ, μετά όμως θα πρέπει να πάμε σπίτι μας. Εδώ γλιτώνουμε κάποια χρήματα και κοινωνικοποιούμαστε».

tria

«Έρχομαι εδώ για να περνά η ώρα, αλλά και λόγω της ζέστης. Δεν λαμβάνω σύνταξη χηρείας», είπε ο κος Ανδρέας-Κώστας Δημητρίου, ενώ η κα Αναστασία Κουρσάρη ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει το κέντρο για τους ηλικιωμένους αυτές τις ημέρες. «Μπορεί να μένω σε μεγάλο σπίτι, προτιμώ να είμαι εδώ γιατί προσφέρει ότι χρειάζομαι και έχω παρέα».

okto

Ανοικτό όσο συνεχιστεί ο καύσωνας

Το έργο που προσφέρει το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Λευκωσία είναι τεράστιο, όχι μόνο όσον αφορά τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και σε πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Αυτές τις ημέρες το κέντρο καύσωνα θα παραμείνει ανοικτό και το Σαββατοκύριακο, αλλά και όσο χρειαστεί. Όπως είπε η κα Νικολαΐδου, «από την ίδρυση του Πολυδύναμου Κέντρου, κάθε καλοκαίρι όποτε παρατηρούνται συνθήκες καύσωνα ανοίγουμε τις εγκαταστάσεις για να δεχθούμε όσο κόσμο το έχει ανάγκη. Λειτουργούμε από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα και παρέχεται επιτήρηση των χώρων που κλιματίζονται από τα στελέχη μας αλλά και δροσιστικά ροφήματα. Ενόσω διαρκεί ο καύσωνας, το Κέντρο θα είναι ανοικτό για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όποιον το έχει ανάγκη».

ena

Το βασικό κίνητρο για να βρεθεί κάποιος ηλικιωμένος στο κέντρο, σύμφωνα με την ίδια, είναι η κοινωνικοποίηση. «Αλλιώς είναι να είσαι μόνος σου και άλλο να βρίσκεσαι εδώ, να κάνεις δραστηριότητες, εκδρομές, χορό, φυσιοθεραπεία και άλλες υπηρεσίες που προσφέρουμε. Θεωρώ είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει σε άτομα τρίτης ηλικίας».

Πέραν των πιο πάνω, στο κέντρο προσφέρεται βοήθεια και σε νέα άτομα με συμβούλους, προσφέρονται κέντρα προστασίας παιδιών για να μπορούν οι γονείς ή ένας μονογονιός να βγει στην αγορά εργασίας, δωρεάν κατ΄ οίκον φροντίδα και κατ΄ οίκον φροντίδα παιδιών, νομικές συμβουλές σε ευάλωτες ομάδες, όπως και ομάδες κοινωνικοποίησης μεταναστών.

Δειτε Επισης

Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης
Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Αποσύρονται ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα από την αγορά (pics)