Οι 51 υπουργοί που παραιτήθηκαν-Aπό τον Ρηγίνο Θεοχάρη στον Μιχάλη Χατζηγιάννη

Στη δημοσιογραφική αργκό, συνηθίζεται να λέγεται όταν ένας υπουργός ή υφυπουργός παραιτείται λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι η είδηση της παραίτησης έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, αυτή του Μιχάλη Χατζηγιάννη, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Χατζηγιάννης να είχε βρεθεί στο στόχαστρο εξ αρχής, αφού η αναγνωρισημότητα σε συνδυασμό με την ιδιότητα του συνθέτη-τραγουδιστή, έδωσε τροφή για σχόλια.

Όλα αυτά ανατροφοδοτήθηκαν από όσα συνέβησαν όταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβηκε ένα βίντεο με τον κ. Χατζηγιάννη να τραγουδά στα γενέθλια του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά και με αφορμή τις καταγγελίες για διορισμό συμβούλου που είχε στο παρελθόν καταδικαστεί για καταρτισμό πλαστού εγγράφου. Όλα αυτά, στρίμωξαν από νωρίς την ίδια την Κυβέρνηση και δικαιολογημένα προκάλεσαν εκνευρισμό στον λόφο του Προεδρικού, ο οποίος μάλιστα εξωτερικεύθηκε σε διάφορα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Λίνα Κασσιανίδου η νέα υφυπουργός Πολιτισμού-Ήρθε, είδε και απήλθε ο Χατζηγιάννης

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την 11η Ιουλίου «διέβη τον Ρουβίκωνα», θέτοντας την παραίτησή του, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, οποίος αμέσως διόρισε στη θέση του την Λίνα Κασσιανίδου.

Η παραίτηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη ήταν η πρώτη επί διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και 51η από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι περισσότερες παραιτήσεις καταγράφονται στις διακυβερνήσεις των Τάσσου Παπαδόπουλου και Νίκου Αναστασιάδη (2013-2018), όταν αποχώρησαν από την Κυβέρνηση οκτώ υπουργοί, ενώ ακολουθεί η διακυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη (1993-1998) με επτά παραιτήσεις.

Σε είκοσι οκτώ χρόνια οκτώ παραιτήσεις

Η πρώτη παραίτηση υπουργού Κυβέρνησης που καταγράφεται από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν αυτή του Ρηγίνου Θεοχάρη, στις 28 Ιουνίου 1962, από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αναλάβει τη θέση του διοικητή της Τράπεζας Κύπρου. Τη θέση του πήρε τότε ο Ρένος Σολωμονίδης.

Η δεύτερη αποχώρηση από κυβερνητικό σχήμα, σημειώθηκε το 1968, όταν ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζιης, τότε υπουργός Άμυνας αποχώρησε και λίγους μήνες αργότερα υπήρξε εκ των ιδρυτών του Ενιαίου Κόμματος. Στο Υπουργείο Άμυνας, τη θέση του πήρε ο Επαμεινώνδας Κωμοδρόμος.

Η τρίτη παραίτηση σημειώθηκε το 1972, όταν ο Σπύρος Κυπριανού στις 6 Μαΐου 1972 αποχώρησε από το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από διαφωνία με τη Χούντα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα επί του χειρισμού του Κυπριακού ζητήματος, όπου και αποσύρθηκε από την πολιτική περιοριζόμενος στο επάγγελμα του δικηγόρου.

Δεκαπέντε ημέρες μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, παραιτήθηκε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Ανδρέας Παρισινός από την Κυβέρνηση του Νίκου Σαμψών.

Ακολούθησε η διακυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού από το 1978 μέχρι και το 1983 κατά την οποία υπήρξε μία παραίτηση, αυτή του Χρυσόστομου Σοφιανού από το Υπουργείο Παιδείας, στις 9 Σεπτεμβρίου 1980.

Στην δεύτερη θητεία του εμβληματικού ηγέτη του ΔΗΚΟ, οι τρεις παραιτηθέντες υπουργοί ήταν ο ο Νίκος Ρολάνδης που έφυγε από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Σεπτέμβριο του 1983, λόγω διαφωνιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Κιττής, που αποχώρησε από το Υπουργείο Οικονομικών το 1985 και ο Ανδρέας Παπασολωμόντος, που στις 6 Νοεμβρίου 1987 αποφάσισε να αποχαιρετήσει το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Νίκο Παττίχη.

Σημειώνεται ότι η παραίτηση του Παπασολωμόντος ήταν αποτέλεσμα της διαφωνίας του με τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού που είχαν εισηγηθεί το διορισμό Επιτροπής Έρευνας για σκάνδαλο στο Τμήμα Γεωργίας, ενώ ο ίδιος διόρισε έναν ερευνώντα λειτουργό.

Δύο παραιτήσεις επί Βασιλείου

Όπως φαίνεται, στα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας οι παραιτήσεις δεν ήταν και κάποιο σύνηθες γεγονός, αφού ούτε στην διακυβέρνηση του Γιώργου Βασιλείου, από το 1988 μέχρι το 1993 δεν αποχώρησαν πολλοί υπουργοί. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί τις παραιτήσεις μόλις δύο προσώπων.

Η πρώτη ήταν στις 22 Νοεμβρίου 1991 από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Παύλο Σαββίδη, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ρένος Σταυράκης. Ο λόγος παραίτησής του, αφορούσε έντονες διαφωνίες που προέκυψαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, σχετικά με τις δαπάνες για ανέγερση του νέου αερολιμένα Λάρνακας.

Στις 17 Ιανουαρίου 1993, παραιτήθηκε ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Τάκης Νέμιτσας, ο οποίος είχε προκαλέσει σάλο με δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή, στην οποία ύβρισε τον Γλαύκο Κληρίδη. Ο Τάκης Νέμιτσας απαντούσε στους ισχυρισμούς του Γλαύκου Κληρίδη της 14ης Ιανουαρίου 1993 στη Bουλή των Αντιπροσώπων ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να προωθήσει προσωπικό του συμφέρον. Στη θέση του δεν διορίστηκε νέος υπουργός και καθήκοντα αναπληρωτή Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας ανέλαβε ο Γιώργος Συρίμης επιπρόσθετα από τα καθήκοντα του ως Υπουργός Οικονομικών.

Η μαζική παραίτηση επί Κληρίδη

Ένας μεγάλος αριθμός παραιτήσεων καταγράφεται κατά τις ημέρες του Γλαύκου Κληρίδη, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις του συνολικά δώδεκα μέλη της Κυβέρνησης και στις δύο θητείες.

Στην πρώτη θητεία παραιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Φαίδρος Οικονομίδης, στις 7 Νοεμβρίου 1994, ο οποίος είχε προηγουμένως σοβαρά προβλήματα υγείας και τη θέση του πήρε ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Στις 28 Απριλίου 1995 ήταν η σειρά του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Στέλιου Κοιλιάρη να αποχωρήσεις για να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου έλαβε ο Κυριάκος Χριστοφή. Ακολούθησαν οι μαζικές παραιτήσεις των υπουργών του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, τον Νοέμβριο του 1997, μετά από διαφωνία που είχε το κόμμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι αποχωρήσαντες ήταν οι υπουργοί Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, Άμυνας Κώστας Ηλιάδης, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή και Γεωργίας Κώστας Πετρίδης. Τις θέσεις τους πήραν οι ακόλουθοι: Υπουργός Εσωτερικών: Γεώργιος Σταυρινάκης Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Ευστάθιος Παπαδάκης Υπουργός Άμυνας: Γεώργιος Χαραλαμπίδης Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: Μιχαλάκης Μιχαηλίδης Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Ανδρέας Μαντοβάνης.

Η πρώτη παραίτηση στην δεύτερη πενταετία του Γλαύκου Κληρίδη ήταν διπλή και αφορούσε τους υπουργούς Άμυνας Γιαννάκη Ομήρου και Παιδείας, Λουκούργου Κάππα, αμφότεροι από την ΕΔΕΚ, οι οποίοι αποχώρησαν από την Κυβέρνηση. Το χαρτοφυλάκιο του Άμυνας έλαβε ο Γιαννάκης Χρυσοστομής και του Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης.

Στις 16 Μαρτίου 1999, ήταν η σειρά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη να παραιτηθεί, για λόγους «αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής», μετά από καταγγελίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη. Ακολούθησε η παραίτηση του ίδιου του Ντίνου Μιχαηλίδη στις 18 Μαρτίου 1999 και τη θέση του πήρε ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Πόστο Κυβερνητικού Εκπροσώπου ανέλαβε ο Κώστας Σερέζης.

Λίγους μήνες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 199, τόσο ο Γιαννάκης Χρυσοστομής, όσο και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο Κληρίδη .Η παραίτηση Χρυσοστομή δόθηκε για λόγους ευθιξίας και αξιοπρέπειας, καθότι κατηγορήθηκε από τον τύπο της εποχής, για μη τήρηση της δεοντολογίας, για αγορά εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς.

Ο τελευταίος υπουργός που αποχώρησε από το Κυβερνητικό σχήμα του Κληρίδη στη δεύτερή του θητεία, ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσιης, στις 24 Σεπτεμβρίου 2002 και τη θέση του πήρε ο Αλέκος Σιάμπος. Ο κ. Κόσιης αποχώρησε χωρίς να αποκαλύψει τους λόγους που τον ώθησαν να πάρει την συγκεκριμένη απόφαση.

Πέντε χρόνια επτά παραιτήσεις επί Τάσσου
Στην επόμενη πενταετία, κατά την οποία κυβέρνησε την Κύπρο ο Τάσσος Παπαδόπουλος καταμετρήθηκαν συνολικά οκτώ αποχωρήσεις μελών της Κυβέρνησης, με την πρώτη να έρχεται μόλις μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αφορούσε τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Κίκη Καζαμία, ο οποίος τον Απρίλιο του 2004 διαφώνησε σχετικά με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Τη θέση του ανέλαβε προσωρινά ο Γιώργος Λιλλήκας παράλληλα με τα καθήκοντα του ως Υπουργού Εμπορίου

Στις 24 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου παραιτήθηκε, όταν στο φως ήρθε επιστολή που απέστειλε για να μην καταδικαστεί κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών. ο 2004, η Ντίνα Ακκελίδου κρίθηκε ένοχη από Δικαστήριο, επειδή με επιστολή της σε Επαρχιακή Δικαστή στη Λάρνακα ζήτησε να μην επιβληθεί ποινή σε κατηγορούμενο για κατοχή ναρκωτικών. Στην επιστολή αυτή, υποστήριζε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να μη φυλακιστεί γιατί παρακολουθούσε πρόγραμμα απεξάρτησης. Η κίνηση της θεωρήθηκε από το Δικαστήριο, ως πρόθεση επηρεασμού της Δικαιοσύνης. Η Ντίνα Ακκελίδου υπέβαλε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου και στις 28 Απριλίου 2005, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση καταδίκης της και την αθώωσε.

Την παραίτησή του από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις 30 Αυγούστου 2005 ο Μάκης Κεραυνός, ο οποίος αποφάσισε να να αναλάβει καθήκοντα ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή στον όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας. Το πόστο του ανέλαβε ο Μιχάλης Σαρρής.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2006 ο Υπουργός Άμυνας Φοίβος Κλόκκαρης παραιτήθηκε για λόγους υγείας και στη θέση του διορίστηκε ο Νίκος Συμεωνίδης, ενώ δύο ημέρες αργότερα ήταν η σειρά του υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου να παραιτηθεί για να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Λεμεσού. Τη θέση του πήρε ο Νεοκλής Συλικιώτης.

Ακολούθησαν στις 15 Ιουλίου 2007 οι παραιτήσεις των υπουργών Υγείας, Χάρη Χαραλάμπους, Συγκοινωνιών και Έργων, Χάρη Θράσου, Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη και Εξωτερικών, Γιώργου Λιλλήκα που είχαν προταθεί από το ΑΚΕΛ, μετά την απόφαση του κόμματος να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές του 2008 με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Η αποχώρηση Χρυσοστομίδη και οι παραιτήσεις για το Μαρί

Οκτώ παραιτήσεις υπήρξαν κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια με τον πρώτο που αποχώρησε να ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης, στις 17 Δεκεμβρίου 2008, με τη θέση να καλύπτεται από τον Λουκά Λουκά.

Λόγος της παραίτησής του υπήρξε η απόδραση ισοβίτη κατάδικου από ιδιωτικό νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν. Παρόλο που αρχική η παραίτησή του δεν είχε γίνει αποδεχτεί από τον Δημήτρη Χριστόφια, εντούτοις ο Κύπρος Χρυσοστομίδης επέμεινε.

Το 2010, η ΕΔΕΚ αποχώρησε από την συγκυβέρνηση με το ΑΚΕΛ και ως εκ τούτου παραιτήθηκαν οι δύο υπουργοί της, Μιχάλης Πολυνείκης (Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) και Νίκος Νικολαΐδης (Συγκοινωνιών και Έργων). Τις θέσεις τους πήραν οι Δημήτρης Ηλιάδης και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή αντίστοιχα.

Τον Ιούλιο του 2011 προέκυψαν οι παραιτήσεις των υπουργών Άμυνας Κώστα Παπακώστα και υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού. Ο Παπακώστας παραιτήθηκε μετά την έκρηξη στην ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, που κόστισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, ενώ ο Κυπριανού είχε παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, το ΔΗΚΟ αποχώρησε από την κυβέρνηση και οι υπουργοί του παραιτήθηκαν. Επρόκειτο για τον υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη και τον υπουργό Υγείας Χρήστο Πατσαλή.

Τελευταίες αποχωρήσεις ήταν αυτές του υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία στις 16 Μαρτίου 2012 για λόγους υγείας, με τον Βάσο Σιαρλή να παίρνει τη θέση του και του υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά, ο οποίος ήθελε να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεκαετία Αναστασιάδη με δώδεκα αποχωρήσεις

Θυελλώδεις ήταν η δεκαετία που προήδρευσε ο Νίκος Αναστασιάδης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού παραιτήθηκαν συνολικά δώδεκα στελέχη της Κυβέρνησης για διαφορετικούς λόγους.

Πρώτος απ' όλους άνοιξε την πόρτα εξόδου στις 2 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω των γεγονότων του Μαρτίου 2013 σχετικά με την Κυπριακή οικονομική κρίση. Στη θέση του διορίστηκε ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος έδωσε τη σκυτάλη στο Υπουργείο Εργασίας στην Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2014, το ΔΗΚΟ αποχώρησε από την κυβέρνηση. Οι τέσσερις υπουργοί που προέρχονταν από το κόμμα (Γιώργος Λακκοτρύπης, Φώτης Φωτίου, Κυριάκος Κενεβέζος και Πέτρος Πετρίδης) διαφώνησαν με την απόφαση αυτή και παραιτήθηκαν από το κόμμα. Ωστόσο, υπέβαλλαν και τις παραιτήσεις τους από τη θέση του υπουργού, με τον κ. Λακκοτρύπη να παραμένει τελικά στη θέση του.

Δύο μήνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου 2014 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές του 2014, με τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

Στις 22 Ιουλίου 2015 ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και στη θέση του διορίστηκε ο Γιώργος Παμπορίδης, ενώ στις στις 10 Μαΐου 2017 ο Σωκράτης Χάσικος υπέβαλλε την παραίτηση του, από υπουργός Εσωτερικών για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.

Ακολούθησαν δύο ήρεμα από πλευράς παραιτήσεων χρόνια για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι που τον Μάιο του 2019, εν μέσω των αποκαλύψεων για τη δράση του κατά συρροή δολοφόνου, που συγκλόνισε το παγκύπριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του, για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνον. Τη θέση του πήρε ο σημερινός Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, τον οποίο διαδέχθηκε η Έμιλυ Γιολίτη, η οποία παραιτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021, εξαπολύοντας πυρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά την οριστική του απόφαση για να κατέλθει υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο στον Ιωάννη Κασουλίδη.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία