Μυστήριες εξαφανίσεις παιδιών από κέντρα προσφύγων στην Ολλανδία-Τα σενάρια

Τουλάχιστον 360 ανήλικοι εξαφανίστηκαν από κέντρα προσφύγων της Ολλανδίας από τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας εγκατάστασης προσφύγων COA, που επικαλείται ρεπορτάζ του Dutch News, μέσα στο 2022, ζήτησαν άσυλο στην Ολλανδία 4.449 ανήλικοι χωρίς να συνοδεύονται από γονείς ή άλλους συγγενείς.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο τα παιδιά πρέπει πρώτα να παρουσιαστούν στο κέντρο υποδοχής Τερ Άπελ και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε μια νέα δομή.

Ωστόσο, πολλά από αυτά εξαφανίζονται καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό πρόγραμμα Argos και τη δημοσιογραφική συλλογικότητα Lost in Europe, που ερευνά την εξαφάνιση παιδιών μεταναστών στην Ευρώπη.

Παραμένει ασαφές τι έχει συμβεί στα παιδιά. Μερικοί είναι γνωστό ότι ταξίδεψαν για να γίνουν μέλη της οικογένειας αλλού στην Ευρώπη, αλλά ορισμένοι είναι πιθανό να καταλήξουν στα χέρια εγκληματιών ή στο εμπόριο σεξ.

Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το Lost in Europe οι κάτοικοι της κωμόπολης Τερ Άπελ ανέφεραν ότι είδαν «αγόρια και κορίτσια με σκουρόχρωμο δέρμα» να παραλαμβάνονται από μεγαλύτερους Ολλανδούς και Γερμανούς άνδρες έξω από το κέντρο προσφύγων.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μαστίζει τη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με ολλανδική έρευνα του 2020, το 75% των νεαρών αιτούντων άσυλο που εξαφανίστηκαν ήταν ηλικίας 15 έως 17 ετών και το 88% ήταν άνδρες. Περίπου το 50% εξαφανίζεται μέσα σε ένα χρόνο από την εγγραφή. Οι περισσότεροι ήταν Μαροκινοί (260), Ερυθραίοι (240) και Αφγανοί (170). Η έκθεση δεν εξέτασε το συγκεκριμένο θέμα της εμπορίας κοριτσιών για πορνεία.

Τα τελευταία έξι χρόνια, 1.807 ανήλικοι εξαφανίστηκαν από τα ολλανδικά κέντρα προσφύγων και στην Ευρώπη συνολικά 18.000 χάθηκαν τα ίχνη τους μεταξύ 2018 και 2021, είπε η Argos.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, πάνω από 100 κορίτσια από τη Νιγηρία εξαφανίστηκαν από τα ολλανδικά κέντρα προσφύγων, αρκετά από τα οποία βρέθηκαν αργότερα σε ιταλικούς οίκους ανοχής. Ένας από τους νεαρούς εφήβους που έχασαν τη ζωή τους σε ένα φορτηγό ψυγείο στην Αγγλία το 2019 είχε τραπεί σε φυγή από μια ασφαλή μονάδα για ευάλωτους πρόσφυγες στην Ολλανδία.

Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες χώρες. Στην Αγγλία, νωρίτερα φέτος, αποκαλύφθηκε ότι 136 παιδιά είχαν εξαφανιστεί από ένα ξενοδοχείο στο Μπράιτον στη νότια ακτή.

Ήδη από το 2000, ο εθνικός εισηγητής για την εμπορία ανθρώπων Herman Bolhaar, ανέφερε ότι η ολλανδική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να εμποδίσει τα παιδιά του Βιετνάμ να εξαφανίζονται από ειδικά καταλύματα για παιδιά πρόσφυγες χωρίς γονείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα-Ανάμεσα τους τέσσερα παιδιά
Σάλος στη Βρετανία για την ερωτική σχέση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού
Blame game Ινδίας-Πακιστάν για την παραβίαση της εκεχειρίας-Διχάζει ο ρόλος των ΗΠΑ και τα πυρηνικά
Τριαντάχρονος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου 11 χρόνια αφότου πήγε να δώσει τέλος στη ζωή του
Την επανεκκίνηση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα χαιρετίζει ο Τραμπ-«Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος»
Μεταμεσονύκτια ρελάνς Πούτιν στο τελεσίγραφο για εκεχειρία-Πρότεινε άμεσες διαπραγματεύσεις με Ουκρανία στην Τουρκία
Στις κάλπες οι Αλβανοί-Τέταρτη θητεία διεκδικεί ο Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα
Η Γερμανία δεν θα δημοσιοποιεί λεπτομέρειες της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στην Ουκρανία
Ινδία και Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συμφωνηθείσας εκεχειρίας
Χαμηλές οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς στην Ελβετία