Κοινωνικές κατοικίες στο Βαρώσι και θεολογικό κολλέγιο ανακοίνωσε ο Οκτάι

Τα σχέδια ανάπτυξης μονάδων κοινωνικής στέγασης στο Βαρώσι, δημιουργίας Θεολογικού Κολλεγίου στην Αμμόχωστο και η συνέχιση του έργου του νέου «προεδρικού» συγκροτήματος συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των νέων έργων της Τουρκίας που ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής στα κατεχόμενα ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Ο κ. Οκτάι που αφίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στα κατεχόμενα, παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ. 

«Η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να βελτιώσει το status quo στο νησί είναι αδιαμφισβήτητη», δήλωσε και ισχυρίστηκε ότι «η λύση του Κυπριακού θα είναι δυνατή με την κατοχύρωση της κυρίαρχης ισότητας και του διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού».

Συνεχίζοντας ο κ. Οκτάι ανάφερε ότι «όσο η Τουρκία και η τ/κ κοινότητα στέκονται ενωμένοι όπως πάντα, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα στοιχείο σε αυτή τη γεωγραφία που θα εποφθαλμιά τα δικαιώματα και τους νόμους μας. Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο τ/κ λαός θα συνεχίσει να ζει σε καθεστώς ειρήνης και ευημερίας, ατενίζοντας το μέλλον με εμπιστοσύνη».

Είπε ακόμα ότι «όσοι σκέφτονται διαφορετικά είναι καταδικασμένοι στην απογοήτευση. Η Τουρκία θα εκπληρώσει τις ευθύνες της ως εγγυήτρια χώρα στο μέλλον, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα».

Ο κ. Οκτάι μίλησε και για τη διαμαρτυρία των Κύπριων φοιτητών στο Λονδίνο κατά την επίσκεψη του Τ/κ ηγέτη, αναφέροντας ότι «καταδικάζω την επίθεση εναντίον του Ερσίν Τατάρ στο Λονδίνο. Η μισαλλοδοξία που αντιμετώπισε ο Τατάρ στο Λονδίνο είναι ένδειξη της νοοτροπίας που εμποδίζει τη λύση στην Κύπρο». 

Δίνοντας στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με το «πρωτοκόλλο οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας» Τουρκίας-κατεχόμενων ανακοίνωσε τη δρομολόγηση του έργου της δημιουργίας μονάδων κοινωνικής στέγασης στο Βαρώσι. 

«Προκειμένου να καλύψουμε τις στεγαστικές ανάγκες των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, δρομολογούμε το έργο κοινωνικής στέγασης στην περιοχή Βαρωσιού της Αμμοχώστου. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διατεθεί κονδύλι ύψους 50.000.000 ΤΛ για την κατασκευή 552 κατοικιών στο πρώτο στάδιο του έργου», δήλωσε ο κ. ΟκτάΙ, σύμφωνα με τον οποίο ο συνολικός αριθμός των κατοικιών θα ανέλθει στις 1192. 

Ανέφερε επίσης ότι έχει διατεθεί κονδύλι ύψους 85.000.000 ΤΛ για το έργο κατασκευής ενός Θεολογικού Κολλεγίου στην Αμμόχωστο. 

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο σχέδιο δημιουργίας νέου «προεδρικού» στη κατεχόμενη Λευκωσία λέγοντας ότι έχουν μεταφερθεί οι αναγκαίοι πόροι.

Ανέφερε, επίσης, ότι επισκέφθηκε στην Αμμόχωστο τους τάφους των Τουρκοκύπριων που έχασαν τη ζωή τους στον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο στην Τουρκία. Επίσης, είπε ότι «ολοκληρώσαμε τις διαβουλεύσεις μας με τον πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ και τους υπουργούς. Στην ατζέντα μας υπάρχουν θέματα που αφορούν τη συμφωνία οικονομικής-χρηματοδοτικής συνεργασίας του 2023, τις επενδύσεις σε υποδομές και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Αξιολογήσαμε επίσης τις εξελίξεις σχετικά με τη λύση του Κυπριακού και το άνοιγμα των Βαρωσίων». 

Ο κ. Οκτάι δίνοντας στη δημοσιότητα και άλλες νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του για τους Τουρκοκύπριους πρόσθεσε ότι «θα ολοκληρώσουμε συγκεκριμένα έργα, όπως το αρδευτικό έργο, το έργο του περιφερειακού δρόμου Λευκωσίας, την ανακαίνιση των αυτοκινητοδρόμων και το νέο κρατικό νοσοκομείο 500 κλινών στη Λευκωσία».

Είπε ακόμα ότι αξιολογούν λύσεις για την εξάλειψη των ενεργειακών προβλημάτων στο νησί. «Όπως γνωρίζετε, μέρος του αρδευτικού έργου ολοκληρώθηκε. Ξεκίνησε η άρδευση στην Μόρφου. Τώρα, με μια γραμμή περίπου 44 χιλιομέτρων από εκεί, θέλουμε να φέρουμε στη Μεσαορία το νερό για να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγή στην περιοχή. Με τη συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα, μεταφέρουμε οικονομικούς πόρους ύψους 9 δισεκατομμυρίων 500.000.000 ΤΛ με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο «πρωθυπουργός» δήλωσε ότι «το νέο πρωτόκολλο που ετοιμάστηκε περιλαμβάνει σημαντικά έργα για να θωρακιστεί η τδβκ απέναντι στους σεισμούς. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να καταστεί η χώρα μας ανθεκτική στους σεισμούς υλοποιούνται έργα για 26 νέες σχολικές μονάδες». 

Ο κ. Ουστέλ πρόσθεσε ότι «στις προτεραιότητές μας περιλαμβάνεται η ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανέγερση νέου κρατικού νοσοκομείου 500 κλινών στη Λευκωσία και η άμεση έναρξη της κατασκευής του νοσοκομείου». Στον τομέα της υγείας, ανέφερε ακόμα την ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου στην κατεχόμενη Μόρφου και την ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου Κερύνειας, που «συμπεριλαμβάνεται στο νέο πρωτόκολλο».

Ακόμα, είπε ότι «η δημιουργία ενός εθνικού κέντρου καταστροφών και σεισμών στην τδβκ αποτελεί προτεραιότητα».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια