Θεσπίζεται η δημιουργία δικτύου συλλογής αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων

Θεσπίζεται η δημιουργία δικτύου συλλογής αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, διευκρινίζοντας ότι τα σημεία συλλογής προς το παρόν είναι τα πράσινα σημεία.

Το Τμήμα πληροφορεί ότι δημοσιεύθηκαν, στις 9 Μαρτίου 2023, στην Επίσημη Εφημερίδα οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων Φαρμακευτικών Προϊόντων Οικιακής Προέλευσης) Κανονισμοί του 2023 με σκοπό τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων που προέρχονται από τα νοικοκυριά, μέσω της υιοθέτησης της αρχής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

Με βάση τους Κανονισμούς, εντός 6 μηνών, όσοι παραγωγοί δραστηριοποιούνται στη Δημοκρατία και κατέχουν άδεια χονδρικής πώλησης ή άδεια παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη δημιουργία ατομικών ή συλλογικών συστημάτων για τη διαχείριση των αποβλήτων των φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης, που οι ίδιοι τοποθετούν στην αγορά. Στόχος είναι η δημιουργία δικτύου σημείων συλλογής των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων από τους πολίτες.

Ταυτόχρονα, οι κανονισμοί προνοούν τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και επιμόρφωσης των παροχέων φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και του κοινού για τον ρόλο της λειτουργίας των συστημάτων, τη χωριστή συλλογή, την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων και την ανάγκη για κατάλληλη διαχείρισή τους, καθώς και ενημέρωση σε σχέση με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία από τη μη ορθή διαχείρισή τους.

Επισημαίνεται ότι με την εγκατάσταση του δικτύου συλλογής θα παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα να επιστρέψουν δωρεάν, σε προσιτά ενδεδειγμένα σημεία συλλογής (όπως φαρμακεία), στη στοιχειώδη τους συσκευασία, τα φαρμακευτικά τους απόβλητα που θεωρούν απορριπτέα. Στη συνέχεια, τα απόβλητα αυτά θα οδηγούνται για κατάλληλη διαχείριση σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης.

Προστίθεται ότι τα κόστη για την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου συλλογής και της μετέπειτα μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων θα καλύπτονται από τους παραγωγούς μέσω των συλλογικών ή ατομικών συστημάτων που θα δημιουργηθούν.

Όσον αφορά τους παροχείς φαρμακευτικών προϊόντων, έχουν την υποχρέωση να παραλαμβάνουν από το κοινό τα φάρμακα οικιακής προέλευσης που θεωρούνται απορριπτέα και να ενημερώνουν για τη διαδικασία επιστροφής τους στα σημεία συλλογής.

Τα ατομικά ή συλλογικά συστήματα θα λειτουργούν βάσει σχετικής άδειας που θα παραχωρείται από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στους Κανονισμούς.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να εγγράφονται στο ηλεκτρονικό μητρώο που θα καταρτιστεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος για σκοπούς ελέγχου της εφαρμογής των Κανονισμών.

Λόγω της ύπαρξης δραστικών ουσιών στα φαρμακευτικά προϊόντα οικιακής προέλευσης, καλείται το κοινό να μην τα απορρίπτει στα κοινά σκουπίδια και στις αποχετεύσεις, αλλά να τα εναποθέτει για κατάλληλη διαχείριση, στην πρωτογενή τους συσκευασία, στα ενδεδειγμένα σημεία συλλογής, που στο παρόν στάδιο και μέχρι την εγκατάσταση του δικτύου συλλογής, είναι τα πράσινα σημεία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ