ΒΙΝΤΕΟ: Οπτικογραφημένο μήνυμα της Μέτσολα σε μαθητές στη Λεμεσό

Η Ευρώπη θα επιβιώσει μόνο εάν παλέψουμε γι αυτήν και απωθήσουμε όσους την υπονομεύουν, ανέφερε, το μεσημέρι της Παρασκευής, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε οπτικογραφημένο μήνυμα της που προβλήθηκε στο Περιφερειακό Λύκειο «Αποστόλου Λουκά» Κολοσσίου, το οποίο φιλοξένησε περίπου 80 μαθητές και εκπαιδευτικούς από Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Μάλτα, στο πλαίσιο προγράμματος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και του διήμερου συνεδρίου «Transnational EPAS Together 2023».

Στο μήνυμα της, η Πρόεδρος Μέτσολα, εξέφρασε τη χαρά της που το πρόγραμμα «Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», στο οποίο συμμετέχουν φέτος και 40 παιδιά από την Κύπρο, έχει γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα για την ενθάρρυνση της ενεργού πολιτότητας στους νέους Ευρωπαίους.

«Σας προσφέρει την ευκαιρία να μιλήσετε για την Ευρώπη, να εκφράσετε τις απόψεις σας για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, για τις κοινές μας αξίες, για το περιβάλλον, για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι «ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές», καθώς αφού αντιμετωπίσαμε μια παγκόσμια πανδημία, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα έναν πόλεμο στην ήπειρό της και «η ανάγκη να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και τελικά να χαράξουμε μαζί μια πορεία προς τα εμπρός χρειάζεται τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ».

Η κ. Μέτσολα τόνισε πως «η Ευρώπη θα επιβιώσει μόνο εάν παλέψουμε γι' αυτήν, αν ακούσουμε, αν ψηφίσουμε και αν πείσουμε τους φίλους και την οικογένειά μας να ψηφίσουν επίσης, εάν απωθήσουμε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να την υπονομεύσουν».

Απευθυνόμενη προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, υπέδειξε ότι έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν την τροχιά του μέλλοντος, «γιατί στην Ευρώπη μας έχει σημασία το μέγεθος των ιδεών σας, η δύναμη των επιχειρημάτων σας και η σταθερότητα της πεποίθησής σας».

«Ούτε η ηλικία σας, ούτε το ιστορικό σας, ούτε το γεωγραφικό μέγεθος ή η τοποθεσία της χώρας σας δεν έχουν σημασία και μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο», συνέχισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε πως «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ταξίδι της συμμετοχής σας στα κοινά δεν πρέπει να σταματήσει εδώ».

Καταληκτικά, η κ. Μέτσολα κάλεσε τους νέους και τις νέες να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα πιστεύω τους και αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη, «γιατί το μέλλον της δημοκρατίας μας βρίσκεται ήδη στα χέρια σας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η ευρωβουλευτής Ελένη Σταύρου, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις διάφορες δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον τρόπο λειτουργίας του, καθώς και στις ευκαιρίες που παρέχονται στους νέους και στις νέες στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε τη σημασία της ΕΕ για μικρές χώρες όπως η Κύπρος, τονίζοντας παράλληλα, προς τους ξένους μαθητές και τις μαθήτριες, ότι η χώρα μας παραμένει ημικατεχόμενη, μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Λύκειο «Αποστόλου Λουκά» Κολοσσίου, οι ξένοι μαθητές παρασύρθηκαν στους ήχους παραδοσιακών κυπριακών τραγουδιών, χόρεψαν συρτάκι και συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια σε σχέση με τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Απόψε η αποστολή θα δειπνήσει σε ταβέρνα στη Λεμεσό και αύριο θα ταξιδέψει στη Λευκωσία όπου θα ξεναγηθεί στην παλιά πόλη της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας στην Ευρώπη.

 Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριές, θα καταλήξουν στο Δημαρχείο Λευκωσίας όπου θα παρακολουθήσουν διάφορες διαδραστικές παρουσιάσεις για τα γαλάζια επαγγέλματα και τις στοχεύσεις του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo