Στο κελί οι δύο τρομοκράτες-Στο μικροσκόπιο πάνω από 1.000 συνομιλίες με τον εγκέφαλο

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους οι δύο Πακιστανοί που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή.

Πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (31/3). Οι δύο Πακιστανοί κατηγορούνται για τρομοκρατία και σκόπευαν να πλήξουν στόχους εβραϊκού και ισραηλινού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν τον διορισμό συνηγόρου δικηγόρου, καθώς δεν είχαν απευθυνθεί οι ίδιο σε δικηγόρο για την υπεράσπιση τους για να απολογηθούν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον διορισθέντα από τον δικαστικό λειτουργό δικηγόρο, ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων αποδέχεται ότι είχε προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για το χτύπημα, πλην όμως -όπως φέρεται να ισχυρίζεται- λειτουργούσε υπό το καθεστώς φόβου και απειλής, καθώς ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος από το Ιράν με τον οποίο ήταν από το ίδιο χωριό χρησιμοποιούσε κάποια ποινική εκκρεμότητα που είχε. Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει πως σταμάτησε κάθε επικοινωνία με τον φερόμενο ως καθοδηγητή όταν του είπε πως θέλει χτύπημα με νεκρούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να «στρατολογήθηκαν» με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για κάθε ανθρώπινη απώλεια, από άγνωστο μέλος κλάδου των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατηγορία σε βάρος αγνώστου για τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Στο μικροσκόπιο πάνω από 1.000 συνομιλίες με τον «εγκέφαλο»

Σε βάρος του 27χρονου και του 29χρονου που συνελήφθησαν -ο ένας στην Ζάκυνθο και ο άλλος στην Σκάλα Λακωνίας- έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα). Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 1.000 είναι οι συνομιλίες που υπάρχουν μεταξύ του 27χρονου Πακιστανού που συνελήφθη στη Ζάκυνθο και του 30χρονου καθοδηγητή.

Πολλές από αυτές είχαν σβηστεί, με αποτέλεσμα να ανακτώνται στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Ύστερα από αυτή τη διαδικασία, είναι πιθανό τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής να οδηγηθούν και σε άλλα άτομα που ίσως να είχαν στρατολογηθεί από τους δύο συλληφθέντες.

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης δεν αποκλείουν να προκύψουν στοιχεία, ίσως, για κάποια από τα 10 άτομα, πακιστανικής καταγωγής, που κρατούνται από τις αρχές για διοικητική απέλαση και εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής για τη σύλληψη του 27χρονου και του 29χρονου.

Δυσκολία εντοπίζεται στο γεγονός πως αυτές οι συνομιλίες είναι στη γλώσσα ούρντου, με αποτέλεσμα να είναι αρκετές ακόμα αυτές που πρέπει να μεταφραστούν.

Πώς προσπαθούσε να καλύψει τα ίχνη του ο «εγκέφαλος» του τρομοκρατικού δικτύου

Όσον αφορά τις επαφές με τον 30χρονο φερόμενο εγκέφαλο που έδινε τις εντολές από το Ιράν, όπως διαπιστώθηκε αρχικά, χρησιμοποιούσε ένα νούμερο το οποίο ανήκε στο Ντουμπάι. Από την έρευνα προέκυψε πως δεν είχε μπει ποτέ στην ελληνική επικράτεια.

Στην πορεία, όμως, ζήτησε από τον 27χρονο Πακιστανό να αγοράσει ένα ελληνικό νούμερο και να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στην εφαρμογή What’s App, όπως και έκανε. Στη συνέχεια τον χρησιμοποίησε ο 30χρονος, χωρίς νούμερο, μόνο με τη συσκευή, στην προσπάθειά του να καλύψει τα ίχνη του.

Πηγή: Iefimerida

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο