«Ακούω πυροβολισμούς»-Στο φως ηχητικά ντοκουμέντα από κλήσεις για την επίθεση στο Νάσβιλ

Φωνές που τρέμουν από φόβο, παύσεις γεμάτες αγωνία και λέξεις που παγώνουν το αίμα: Οι κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άμεση Δράση από άτομα που ήταν παγιδευμένα ή είχαν μόλις διαφύγει από το χριστιανικό ιδιωτικό σχολείο στο Νάσβιλ, όπου η Όντρει Χέιλ σκόρπισε τον θάνατο με τα τρία της όπλα, δίνουν μια εικόνα για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν παιδιά και δάσκαλοι.

Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν η 28χρονη γυναίκα, η οποία βρισκόταν σε διαδικασία φυλομετάβασης, εισέβαλε στις 27 Μαρτίου στο σχολείο Covenant και ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως. Η Χέιλ, που υπήρξε μαθήτρια του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος στο παρελθόν και πιστεύεται πως έτρεφε αισθήματα μνησικακίας απέναντί του, σκότωσε τρία παιδιά και τρεις ενήλικες προτού τελικά πέσει και η ίδια νεκρή από τα πυρά αστυνομικών.

Η αστυνομία του Νάσβιλ έδωσε εχθές στη δημοσιότητα κλήσεις διάρκειας 12 λεπτών που δέχτηκε η Άμεση Δράση από άτομα που ήταν μέσα στο σχολείο και ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια η είχαν μόλις αποδράσει και προσπαθούσαν να περιγράψουν τι συνέβη.

Στο πρώτο τηλεφώνημα που περιλαμβάνει το κλιπ, ο καλών εξηγεί ότι ο ίδιος και μερικά παιδιά βρίσκονταν στην εκκλησία (μέσα στις σχολικές εγκαταστάσεις) όταν έμαθαν για την εισβολή και αποχώρησαν αμέσως. «Είναι μέσα στο σχολείο» αναφέρει μια άλλη φωνή στο κλιπ που δημοσίευσε η αστυνομία. «Έριξε στα παράθυρα και μπήκε στο σχολείο», προσθέτει μια φωνή από πίσω, στην ίδια κλήση.

«Είδα μονάχα έναν άνδρα που κρατούσε ένα αυτόματο τουφέκι να πυροβολεί την πόρτα... ήταν λευκός, με ρούχα παραλλαγής και φορούσε γιλέκο», λέει ένα άλλο άτομο από την ομάδα στην κλήση στο 911. Υπενθυμίζεται ότι η δράστιδα εισέβαλε στο σχολείο φορώντας ανδρικά ρούχα και ένα καπέλο, φορεμένο ανάποδα στο κεφάλι της.

Λίγες στιγμές αργότερα, ένα διαφορετικό άτομο είπε ότι «ο εισβολέας» πυροβολούσε σε έναν διάδρομο στον πάνω όροφο. «Είναι πολλοί πυροβολισμοί, άκουσα σχεδόν 10 και έφυγα από το κτίριο», λέει η γυναίκα. Στην ίδια κλήση διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι εκείνη την ώρα μέσα στο σχολείο βρίσκονταν περίπου 200 παιδιά.

Σύμφωνα με τη New York Post, στο δεύτερο ηχογραφημένο τηλεφώνημα στο 911, ακούγεται η φωνή μιας ενήλικης γυναίκας ενώ παράλληλα ηχεί και ο συναγερμός. «Νομίζω ακούμε πυροβολισμούς» λέει στην τηλεφωνήτρια η καλούσα που, χωρίς να ξέρει ακόμα τι ακριβώς συμβαίνει, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό. Η κλήση αυτή σημειώθηκε στις 10.12 π.μ. (τοπική ώρα).

Η γυναίκα εξηγεί ότι ακούγονται ήχοι σαν πυροβολισμοί. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της κλήσης, ακούγεται κάτι σαν παιδικό κλάμα. Μια φωνή, πιθανόν παιδική, λέει «θέλω να πάω σπίτι». Σε ερώτηση της τηλεφωνήτριας αν είναι ασφαλείς, η γυναίκα λέει ότι έχουν κρυφτεί στην αίθουσα των καλλιτεχνικών στον επάνω όροφο του σχολείου. «Βιαστείτε, ακούω πυροβολισμούς, και ακούγονται κάπως κοντά», προσθέτει φοβισμένη.

Η τηλεφωνήτρια της υπενθυμίζει να κάνει ησυχία, και αυτή μεταφέρει την οδηγία στα παιδιά που κρύβονται μαζί της.

Στην τρίτη κλήση, που πραγματοποιήθηκε στις 10.13, ο καλών λέει στην τηλεφωνήτρια ότι βρίσκεται σε μια αίθουσα στον δεύτερο όροφο του σχολείου, και ότι πιστεύει ότι ο δράστης βρίσκεται επίσης στον δεύτερο όροφο.

Η επίθεση της Όντρεϊ Χέιλ κράτησε συνολικά περίπου 14 λεπτά, και οι Αρχές πιστεύουν πλέον ότι η διαταραγμένη γυναίκα σκόπευσε να χύσει περισσότερο αίμα, αφού το σχολείο δεν ήταν ο μόνος της στόχος. Το μανιφέστο που άφησε πίσω της και θα δημοσιευτεί σύντομα από τις Αρχές ίσως ρίξει κάποιο φως στους πραγματικούς σκοπούς και τα αρρωστημένα κίνητρα της 28χρονης, η οποία παρακολουθούνταν από ειδικό για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών