Το χαμηλό προφίλ των συνεργατών και η παγίδα του «Προέδρου-υπερυπουργού»

Τις πρώτες του εβδομάδες διανύει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η Κυβέρνηση του και ήδη μπορούν να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα σε σχέση με τον τρόπο που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει να κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Άλλωστε τα πρώτα συμπεράσματα εξάχθηκαν με την πρώτη πολιτική του πράξη, τον διορισμό του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο διορισμός του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν αυτός που έφερε και τις πρώτες αντιδράσεις και μια πρώιμη κριτική, αφού η γενική αίσθηση που υπήρξε, ήταν πως τα κριτήρια που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε, δεν εκπληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό διότι, ούτε το 50-50 τηρήθηκε στο Υπουργικό, αλλά ούτε το κριτήριο του μη διορισμού πρώην υπουργών ή προβεβλημένων στελεχών κομμάτων.

Η κριτική ωστόσο ήταν περιορισμένη, αφού η γενική εντύπωση που δόθηκε ήταν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης προχώρησε σε μια σειρά διορισμών, ανθρώπων που δεν έχουν τσαλακωθεί και οι περισσότεροι εκ των οποίων πληρούσαν το κριτήριο του τεχνοκράτη και συνεπώς, έχει δοθεί ένα χρονικό περιθώριο, έτσι ώστε ο κάθε ένας να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα και αφού υπάρξει ένα καλό δείγμα να γίνει επαναξιολόγηση των διορισμών.

Πάντως, ένα κοινό χαρακτηριστικό που διέπει την πλειοψηφία των υπουργών της νέας Κυβέρνησης είναι το χαμηλό προφίλ που διατηρούν. Δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να είναι ξεκάθαρο, αν αυτό είναι μέρος του χαρακτήρα τους ή αν είναι κάτι που στην πορεία και με την εμπειρία που θα αποκτήσουν θα αλλάξει. Το σίγουρο είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παραμένει ο ισχυρός άνδρας της Κυβέρνησης και όλοι οι υπουργοί πορεύονται στις ράγες που αυτός τοποθέτησε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, έγινε θέμα συζήτησης τις τελευταίες ώρες η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την εξαγγελία των νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου να προβούν σε στάση εργασίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην Αθήνα και είχε ένα ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμα με συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, παρενέβη και κατάφερε να πείσει τους νοσηλευτές να αναστείλουν την απεργία, μέχρι να επιστρέψει ο ίδιος από την Αθηνά και να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους.

Αυτή η ενέργεια του Νίκου Χριστοδουλίδη, να λειτουργήσει πυροσβεστικά για να σβήσει τις φωτιές σε ένα Νοσοκομείο εξ αποστάσεως, σχολιάστηκε από διάφορους, οι οποίοι διερωτώνται γιατί δεν παρενέβη η υπουργός. Σε αυτά τα σχόλια κλήθηκε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος υπέδειξε πως η όποια ενέργεια του Νίκου Χριστοδουλίδη, ήταν σε πλήρη συντονισμό με την υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη.

Δεν παύει ωστόσο από το να αποτελεί από μια ενέργεια που ουσιαστικά δείχνει την πρόθεση του Νίκου Χριστοδουλίδη να μην αφήσει τίποτα στην τύχη και να παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζεται, πολλές φορές, αφήνοντας στο περιθώριο τους υπουργούς του για να δίνει λύσεις. Θα πρέπει όμως το δείγμα να μεγαλώσει, για να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, σε σχέση με τον τρόπο που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει να κυβερνήσει.

Δέκτης κριτικής έγινε και για ένα άλλο θέμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σχετικά με την επιλογή του, τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του να επισκεφθεί, ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο και ένα στρατόπεδο. Ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με δόση χιούμορ κάποιοι χρήστες, διερωτήθηκαν εάν δεν κατάλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι ολοκληρώθηκε η προεκλογική περίοδος.

Ο ίδιος πάντως, δείχνει πως αυτό που έλεγε προεκλογικά, πως ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας της υποψηφιότητας του, ήταν οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την κοινωνία, το πιστεύει και σε αυτό το πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι πλέον βρίσκεται στο ανώτατο αξίωμα και παρά το γεγονός ότι ο προκάτοχος του το απόφευγε σε μεγάλο βαθμό, δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει κοντά στον κόσμο, να αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλίες για επίλυση προβλημάτων και να δίνει λύσεις απευθείας, παρακάμπτωντας αν χρειαστεί και ανθρώπους που ο ίδιος διόρισε.

Άλλωστε το γεγονός πως οι διορισμοί του είναι πρόσωπα φρέσκα στην πολιτική ζωή, που δεν ανήκαν στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα, τους καθιστά ανοικτούς σε προτάσεις και πρωτοβουλίες, άλλων, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν διαθέτουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση την απαραίτητη πολιτική βούληση και εμπειρία για να δράσουν με τρόπο ανάλογο με αυτόν που δρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»