Η Επικοινωνία της Επιστήμης σε δύσκολους καιρούς

Η ερευνητική ομάδα “Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση”, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ανακοινώνει ένα διαδικτυακό εργαστήριο για δημοσιογράφους και φοιτητές σπουδών επικοινωνίας. Το εργαστήριο είναι μέρος της σειράς εργαστήριων για το έργο JOUREDIS.  Δεν υπάρχει κόστος παρακολούθησης.   

Δήλωση συμμετοχήςhttps://forms.gle/WsoLRiaff1vdMsJ36

Ημερομηνία: 21 Δεκεμβρίου 2022, 16:00-17:00 EET (διαδικτυακά)

Φιλοξενούμενοι ομιλητές

Ο Δρ Θανάσης Χατζηλάκος είναι Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, όπου ασχολείται με την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (https://emme-cci.org). Προηγουμένως δίδαξε Πληροφορική και Εκπαιδευτική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Θεσσαλίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Με ζητήματα παραπληροφόρησης ασχολήθηκε στα έργα «Αντισώματα στην Παραπληροφόρηση» και CyberSafety iii.

Η Δρ Δήμητρα Μηλιώνη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, και Κοσμητόρισσα της Σχολής Eπικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δρ Πασχαλία (Λία) Σπυρίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Επικοινωνίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Περιγραφή 

Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής COP27 τόνισε την επείγουσα ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, αλλά μια ουσιαστική αλλαγή προς τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος απαιτεί μια νέα οικονομική τάξη, η οποία τελικά θα έχει και κοινωνικό αντίκτυπο. Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε καθορίζονται από την αβεβαιότητα και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για παραπληροφόρηση την οποία μπορεί να πιστέψουν οι πολίτες ενώ προσπαθούν να κατανοήσουν πώς αυτές οι πολιτικές αποφάσεις τους επηρεάζουν. Η συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια κατανόηση της επιστήμης, ειδικά σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η κλιματική κρίση, αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη και οι δημοσιογράφοι έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε αυτό.

Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο συνδεδεμένες παρουσιάσεις που αφορούν της προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και το κοινό σήμερα: την αποτελεσματική επικοινωντηςτης επιστήμης και την καταπολτηςση της παραπληροφόρησης. Ο Δρ Χατζηλάκος θα συζητήσει πώς οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν, να αυξήσουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κοινού σε θέματα που αφορούν το κλίμα μέσω της αποτελεσματικής επικοινωνίας της επιστήμης. Η Δρ Μηλιώνη και η Δρ Σπυρίδου θα παρουσιάσουν το εγχειρίδιο της UNESCO για δημοσιογράφους, με τίτλο «Δημοσιογραφία, ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση», το οποίο έχουν επιμεληθεί στα ελληνικά. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια παρουσίαση από την Δρ Ελένη Κύζα και την Χριστιάνα Βάρδα σχετικά με την πειστική επικοινωνία όταν αφορά θέματα επιστήμης που παρουσιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάσει μελέτης που έχει διεξαχθεί με 242 συμμετέχοντες από την Κύπρο.

Δειτε Επισης

Ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφιότητες...Φιναλίστ στα WAF Awards το «The Island Private School»
Υπεύθυνη ηλεκτροκίνηση σε ένα ανυψωμένο πακέτο SUV-Το Kia EV3 είναι έτοιμο για την Ευρώπη
Με μόλις έξι ευρώ κέρδισε τα 4,2 εκατομμύρια ο Κύπριος υπερτυχερός του Τζόκερ
Το Natura Physio & Pilates μαζί με το Physio Peak Pilates ενώνονται για ένα σημαντικό σκοπό
Παρουσίαση του 1ου Επιστημονικού Εργαστηρίου Εγκλήματος στην Κύπρο
Εργαστήρια ενδυνάμωσης για γυναίκες της αγροτικής επιχειρηματικότητας
Γεγονός το 1ο Επιστημονικό Εργαστήριο Εγκλήματος στην Κύπρο
Οι τάσεις που μετασχηματίζουν το CRM και την παροχή υπηρεσιών
Παρουσίαση του 1ου Επιστημονικού Εργαστηρίου Εγκλήματος στην Κύπρο από το The Crime Lab
Πρώτο Αειφόρο Φεστιβάλ Πεδιαίου …. Ροή Ζωής!