Γράφουν κανονικά τις αντιδράσεις οι Τούρκοι, πόλεμος κυβέρνησης-ΑΚΕΛ
18:19 - 07 Μαΐου 2019

Κληθείς από δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ να σχολιάσει την έκκληση των ΗΠΑ και της ΕΕ όπως η Τουρκία τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τκ. Ερντογάν είπε ότι “εμείς αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το δικό μας πρόγραμμα. Έτσι θα συνεχίσουμε. Εμείς δεν σχολιάζουμε τι εντολές δίνουν κάποιοι, τι βλέπουν και πώς το αξιολογούν”.
“Εμείς ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη βόρειο Κύπρο προσπαθούμε ως εγγυήτρια δύναμη να στηρίξουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο. Σε ό,τι βγει από αυτά τα νερά, όλος ο λαός της Κύπρου, και στον νότο και στον βορρά, είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες και εμείς δίνουμε αγώνα για να προστατεύσουμε σε ίσο βαθμό τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκία διαμηνύει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχήκαι καλεί όλους να επωφεληθούν από την προσέγγιση της Τουρκίας για win - win, όπως αναφέρει.
Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η Τουρκία γνωρίζει ότι οι φυσικές πηγές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή. “Σε αυτό το σημείο, αυτή η πολύπλευρη και θετική πολιτική ενέργεια η οποία δίνει σημασία τόσο στην ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας όσον και της Ευρώπης, πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές", προστίθεται.
"Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν πρέπει να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Αντί να υποδαυλίζεται η περιφερειακή διαμάχη με βήματα που αυξάνουν την ασάφεια και τη ένταση, απευθύνουμε έκκληση να επωφεληθούν όλοι από την προσέγγιση της χώρας μας για win- win (όλοι κερδίζουν) και να συμβάλουν σε αυτή με την δημιουργία μιας σταθερής περιοχής διασφαλίζοντας την δικαιοσύνη στο νησί”, αναφέρεται.
Ο κ. Προδόμου σημειώνει πως για μια φορά ακόμα, με σημερινή δήλωση, το ΑΚΕΛ προκαλεί απογοήτευση και περίσκεψη ως προς τα βαθύτερα κίνητρα και τις σκοπιμότητές του.
"Αφιερώνει μόλις 12 λέξεις ως αντίδραση στην παράνομη και παντελώς απαράδεκτη επίθεση της Τουρκίας κατά της χώρας μας, προκειμένου στη συνέχεια το υπόλοιπο 90% της δήλωσης να αποτελεί επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις πολιτικές της Kυβέρνησής μας", αναφέρει ο Εκπρόσωπος.
Προσθέτει πως "με τις τοποθετήσεις του, το ΑΚΕΛ παρουσιάζεται ως μια από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη, πολιτική δύναμη στην Ευρώπη που παραβλέπει το παντελώς αυθαίρετο των επιθετικών κινήσεων και τον απολύτως αυταρχικό τρόπο συμπεριφοράς του τουρκικού καθεστώτος, το οποίο δεν ενδιαφέρεται να έχει την παραμικρή συνάφεια με το δίκαιο ή τα διεθνή θέσμια, και σπεύδει να καταλογίσει ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!"
"Αντί να δει πώς κινείται γενικά η Τουρκία, σπεύδει να κατηγορεί τη δική μας πλευρά ότι `διευκόλυνε την τουρκική επιθετικότητα» ή και «απενοχοποίησε την Τουρκία`", είπε ο κ. Προδρόμου.
Πρόσθεσε πως διερωτάται κανείς με ποιο τρόπο μπορεί εξελίξεις, όπως π.χ. η σαφέστατη καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να αποτελεί για το ΑΚΕΛ «απενοχοποίηση της Τουρκίας»...
Προσθέτει πως "το ΑΚΕΛ αποτελεί και τη μοναδική πολιτική δύναμη σε Κύπρο και Ελλάδα που δεν θέλει να δει την απόλυτη ευθύνη της ίδιας της Τουρκίας για το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά και εξακολουθεί να θεωρεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν `συνυπεύθυνη με την τουρκοκυπριακή για το ναυάγιο`".
Αναφέρει ακόμη πως "δεν θα άξιζε ίσως να ασχοληθούμε με τοποθετήσεις που πιθανώς να επηρεάζονται από την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, αν δεν διερχόταν η ίδια η χώρα μας πραγματικά δύσκολες στιγμές μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα και αν μηνύματα όπως αυτά που στέλνει το ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν ενισχύουν, αλλά ενδεχομένως εξασθενούν τις προσπάθειές μας να αποκρούσουμε την τουρκική επιθετικότητα."
"Την ώρα που το μόνο που έχει να προβάλει το ΑΚΕΛ είναι ότι θα έπρεπε να υπήρχαν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρέπει να επαναλάβουμε το ερώτημα που εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε στην ηγεσία του ΑΚΕΛ αλλά εκείνη αποφεύγει να απαντήσει: - τι άλλο θεωρούν ότι έπρεπε να είχε γίνει προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει την άρνησή της να διαπραγματευτεί και τις προσπάθειες να επιβάλει τις δικές της αυθαίρετες βλέψεις;", καταλήγει ο κ. Προδρόμου.
Αυτά, είπε, "δεν τα λέμε εμείς, τα λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ στις Εκθέσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο εκπρόσωπος του ΓΓ, προφανώς σε απάντηση της επιστολής του Προέδρου, κάλεσε απλά σε προσπάθειες για μείωση των εντάσεων και επανέλαβε την πάγια θέση του Οργανισμού ότι το Φυσικό Αέριο μπορεί να ωφελήσει τις δύο κοινότητες, παραπέμποντας στις σχετικές συγκλίσεις".